Katsaus lentopallon 2-sarjaan

Lentopallon 2-sarjan eli Suomen kolmanneksi korkeimman sarjatason loppuottelut käynnistyvät sunnuntaina.

Vehniän Wartti ja Salpis ratkaisevat naisten 2-sarjan mestaruuden. Miesten 2-sarjan finaaleissa iskevät yhteen Huki Jyväksylä ja TUTO Volleyn kakkosjoukkue.

Molemmissa loppuottelusarjoissa ensimmäiset kamppailut käydään sunnuntaina 28. huhtikuuta ja toiset lauantaina 4. toukokuuta.

Jos otteluvoitot menevät tasan, kolmas ja ratkaiseva koitos isketään sunnuntaina 5. toukokuuta.

Vehniän Wartti on kotoisin Keski-Suomesta, Laukaasta. Alkusarjassa Wartti voitti kymmenestä ottelustaan kahdeksan, ja jatkosarjassa tuli kahdeksasta kamppailusta seitsemän voittoa. Pudotuspeleissä on tullut vain yksi tappio.

Wartin pisteykkönen on Tuuli Kukkonen, jolla on tilillään Suomen mestaruuskin LP Viestin joukkueesta viime vuosikymmeneltä.

Salpis on puolestaan Hollolan joukkue. Lentopalloseura on perustettu vuonna 1969. Tunnetuin Salpis-kasvatti lienee maajoukkuemies Joonas Jokela, joka edustaa Savo Volleyta Mestaruusliigassa.

Kakkossarjan välierissä Salpis vei nimiinsä todellisen jännitysnäytelmän, jossa vastassa oli Supi-Volley. Tällä kaudella Supi-Volleyn väreissä on nähty liigakentiltäkin tuttuja pelaajia, kuten Katja Kylmäaho ja Karoliina Friberg. Välieräsarjan Salpis voitti ns. kultaisen erän jälkeen.

– Tätä kaikkea on täytynyt muutama päivä sulatella ja fiilistellä. Ollaan oltu pelissä kovalla sykkeellä ja fokuksella, Salpis fiilisteli somessa.

Huki ja TUTO miesten finaaleissa

Huki Jyväskylä tunnettiin alun perin nimellä Huhtasuon Kisa. Seura on toiminut useissa lajeissa vuodesta 1977 lähtien, ja nykyisin se keskittyy lentopalloon.

Alku- ja jatkosarjavaiheessa Huki ei voittanut lohkoaan, mutta kausi on ollut nousujohteinen. Pudotuspeleissä sen jalkoihin ovat jääneet LP Kangasala, Keimolan Kaiku ja Karpaasit (Outokummun Partio).

Teemu Vanhamäki on Huki Jyväskylän pisteykkönen tällä kaudella.

– Vanhamäki pelaa elämänsä kautta ja käden lämmetessä pommit ovat olleet liigatasoa, joukkueen sometilillä hehkutettiin.

TUTO Volley sijoittui Mestaruusliigassa kahdeksanneksi, ja nyt turkulaisseuran kakkosjoukkue hakee menestystä 2-sarjassa. Kokoonpanosta löytyy liigassakin esiintyneitä pelaajia Einari Koiviston ja Risto Ruoholan tapaan.

Ruohola on Suomen mestari VaLePan väreistä. Kuva: Hannu Moilanen

Myöskään TUTOn meno sarjavaiheessa ei ollut paraatimarssia. Playoffeissa turkulaisryhmä on kuitenkin lähettänyt Salpiksen sekä Lempo-Volleyn ja Raision Loimun kakkosjoukkueet katsomoon.

Kaudella 2023-24 Mestaruusliigassa SM-kultaa voittivat Pölkky Kuusamo ja Hurrikaani-Loimaa. Toiseksi korkeimman sarjatason, 1-sarjan, mestareiksi etenivät Kuortane ja Murikat.

Lentopallon 2-sarjan loppuottelut 2024

Naisten 2-sarja

Su 28.4. Vehniän Wartti – Salpis 3-1

La 4.5. Salpis – Vehniän Wartti 3-1

Su 5.5. Salpis – Vehniän Wartti 3-1

Salpis naisten 2-sarjan mestari.

Miesten 2-sarja

Su 28.4. TUTO Volley – Huki Jyväskylä 3-1

La 4.5. Huki Jyväskylä – TUTO Volley 3-0

Su 5.5. Huki Jyväskylä – TUTO Volley 0-3

TUTO Volleyn kakkosjoukkue miesten 2-sarjan mestari.