Useille suomalaispelaajille lentopallon liigamestaruuksia Euroopassa

Kuva: FIVB

Suomalaiskaksikko Samuli Kaislasalo – Sakari Mäkinen on saavuttanut Alankomaissa lentopalloliigan mestaruuden.

Kaislasalon ja Mäkisen edustama Active Living Orion päihitti loppuotteluissa Apeldoornin. Hakkuri Kaislasalo oli ratkaisuottelun paras pistemies, ja Mäkinenkin teki seitsemän pinnaa.

Kaislasalo on mukana päävalmentaja Olli Kunnarin luotsaamassa Suomen maajoukkueessa. Mäkinen on puolestaan tällä hetkellä syrjässä sinivalkoisista.

Passari Akseli Lankinen oli valtaamassa liigamestaruutta Israelissa Maccabi Tel Avivin joukkueessa. Lankinen siirtyy ensi kaudeksi takaisin Decospan Volley Team Meneniin, jonka kotimaa on Belgia.

Menenissä Lankinen, joka kuuluu maajoukkueryhmään, pelasi viimeksi vuosina 2020-22.

Suomen lentopallomaajoukkueen entinen päävalmentaja Joel Banks johdatti Berlin Recycling Volleysin Saksan Bundesliigan mestaruuteen. Loppuotteluissa Berlin voitti Friedrichshafenin, jonka joukkueeseen kuului muiden muassa keskitorjuja Severi Savonsalmi.

Alkavalla maajoukkuekaudella Suomen miehet esiintyvät Euroopan kultaisessa liigassa, kesäliigojen kakkostasolla. Suomi saa osajärjestäjän ominaisuudessa EM-kisapaikan suoraan, joten karsintakamppailuita ei ole luvassa. Lentopallon EM-kisat käydään syksyllä 2026.

Aiemmin huhtikuussa nimetystä ensimmäisestä maajoukkueringistä putosivat Ilja Ivanov, Tomi Saarinen, Veikka Lindqvist, Juho Kaunisto, Miro Leinonen, Jiri Leinonen ja Nooa Marttila.

Alanko, Madsen ja Koskelo mestareiksi

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen ykköspassari ja avainpelaaja Kaisa Alanko on tuore Ranskan liigan mestari. Alangon edustama joukkue Paris St. Cloud eli ”Les Mariannes” saavutti seurahistoriansa ensimmäisen liigakullan.

Loppuotteluissa Les Mariannes voitti (Alangon entisen joukkueen) Nantesin. Perjantaina pelatussa ratkaisukamppailussa Alanko oli avauskuusikossa jokaisessa erässä.

Uudet haasteet odottavat, sillä League One Volleyballin mukaan Alanko on siirtymässä Yhdysvaltojen ammattilaiskentille.

Hakkuri Yasmine Madsen saavutti puolestaan Tshekin liigamestaruuden. Madsen edusti Brnon joukkuetta, joka kaatoi loppuotteluissa Liberecin.

– Sain tehdä asiaa, jota rakastan, paikassa, joka tuntui heti kodilta. Ja ihmiset tekivät kaikesta yhä parempaa. Aika rientää hullun lailla, kun on hauskaa, Madsen fiilisteli somessa.

Viime vuoden EM-kisoissa Madsen nousi Suomen parhaaksi hakkuriksi. Tuoreessa maajoukkueryhmässä hän taistelee vastuusta Saana Lindgrenin kanssa.

Roosa Koskelo on monen mielestä Suomen paras libero, mutta häntä ei ole vähään aikaan maajoukkuekuvioissa nähty. Seurajoukkueessa sen sijaan kulkee. Koskelo ja Stuttgart saavuttivat mestaruuden Saksan Bundesliigassa. Jännittävissä finaaleissa kaatui Schwerin.

Bundesliigan mestaruus oli Stuttgartille kolmas perättäinen. Lisäksi joukkue eteni Mestarien liigassa kahdeksan parhaan joukkoon. Koskelo jatkaa ensi kaudella Stuttgartissa.

Kuva: CEV.eu

Nikolas Buserin valmentamalla Suomen naisten maajoukkueella ovat edessä Euroopan hopeisen liigan eli kesäliigojen alimman tason ottelut. Panokset nousevat maajoukkuekauden edetessä, sillä Suomi pelaa EM-karsintaottelut Sveitsiä ja Saksaa vastaan.

Suomen naisten maajoukkue

Passarit: Kaisa Alanko, Emmi Jalonen

Hakkurit: Yasmine Madsen, Saana Lindgren

Keskitorjujat: Daniela Öhman, Netta Rekola, Taija Tikka, Bettina Yli-Sissala

Yleispelaajat: Ada Aronen, Emilia Kääntä, Viivi Pyhäjärvi, Neea-Maria Joki

Liberot: Netta Laaksonen, Laura Penttilä

Suomen miesten maajoukkue

Passarit: Fedor Ivanov, Santeri Välimaa, Akseli Lankinen

Hakkurit: Joonas Jokela, Aaro Nikula, Samuli Kaislasalo

Keskitorjujat: Severi Savonsalmi, Petteri Tyynismaa, Miika Haapaniemi, Aleksei Zhbankov

Yleispelaajat: Antti Ronkainen, Luka Marttila, Niko Suihkonen, Aleksi Muukkonen, Jere Heiskanen

Liberot: Voitto Köykkä, Niklas Breilin