Suomen naisten lentopallomaajoukkue kesäliigaan

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkue alkaa olla lopullisessa muodossaan ennen kesäliigaa.

Suomi ottaa osaa Euroopan hopeiseen liigaan, joka on maajoukkueiden välisten kesäliigojen alin taso.

Nikolas Buserin valmentama Suomi pelaa kesäliigan kuusi kamppailuaan 16. toukokuuta – 8. kesäkuuta. Vastustajat ovat Luxemburg, Portugali, Latvia, Unkari, Färsaaret sekä Bosnia ja Hertsegovina.

Joukkueesta puuttuu useita Suomen kärkinimiä kuten hakkuri Piia Korhonen, yleispelaaja Suvi Kokkonen, keskitorjuja Roosa Laakkonen ja libero Roosa Koskelo. Tilanne saattaa muuttua maajoukkuekauden edetessä, sillä elokuun loppupuolella on ohjelmassa tärkeät EM-karsintakamppailut Sveitsiä ja Saksaa vastaan.

Ensimmäisessä ringissä oli peräti 24 urheilijaa, joista sittemmin kymmenen karsittiin. Seuraavassa 14 pelaajan ryhmä pelipaikoittain.

Passarit: Kaisa Alanko, Emmi Jalonen

Alanko jatkaa Suomen naisten maajoukkueen ykköspassarina ja yhtenä maamme merkittävimmistä lentopalloilijoista. Toisaalta Suomella on huutava pula tasokkaasta kakkospassarista. Nyt homma hoitaa Jalonen, jolle on luvassa lähinnä takakenttäkierroksia.

Alkuperäisestä ringistä putosivat Sofia Lehto, Jenna Ylivainio ja Liina Räty. Puijo Wolleyssa pelaava Räty, 17, on Suomen suuri toivo, mutta hänen aikansa ei koittanut vielä.

Hakkurit: Yasmine Madsen, Saana Lindgren

Madsen nousi viime EM-kisoissa Suomen parhaaksi hakkuriksi, ja kesäliigassa häneltä on lupa odottaa yhtä edistysaskelta lisää. Lindgren pelasi ensimmäisen ulkomaankautensa, joten on kiintoisaa nähdä, millaista kehitystä kokemus on hänelle tuonut.

Keskitorjujat: Daniela Öhman, Netta Rekola, Taija Tikka, Bettina Yli-Sissala

Öhman ja Rekola ovat selvästi vahvimmat kandidaatit aloituskuusikkoon. Öhman vietti kauden Ranskan liigassa, kun taas Rekola oli saavuttamassa LP Kangasalalle SM-hopeaa Mestaruusliigassa. Tikka ja Yli-Sissala ovat pirteitä kirittäjiä, ja heidän vetoapuaan voidaan tarvita moneen kertaan.

Alkuperäisestä ringistä putosivat Laura Laukkanen ja Ella Autere.

Yleispelaajat: Ada Aronen, Emilia Kääntä, Viivi Pyhäjärvi, Neea-Maria Joki

Melko odotettu nelikko ”yypeen” tontille. Ada Aronen esiintyi liigakaudella hyvin OrPon väreissä ja Kääntä samoin Puijo Wolleyssa. LP Kangasalan Pyhäjärven nousu turnausjoukkueeseen on pieni yllätys – hän toki pelasi loistavasti varsinkin viimeisissä loppuotteluissa Pölkky Kuusamoa vastaan.

Aronen teki arvokisadebyyttinsä viime vuonna EM-kentillä. Kuva: CEV.eu

Joki on erikoistapaus. Hän esiintyi Kangasalassa useimmiten hakkurina, mutta taitaa myös yleispelaajan tehtävät.

Pudonneet: Heini Ahtola, Hilkka Hujanen, Linnea Kuusela

Liberot: Netta Laaksonen, Laura Penttilä

Käytännössä itsestään selvät valinnat. LP Viestiä edustava Laaksonen on maailmanluokan libero, ja Kangasalan Penttilä on hyvä vaihtoehto ainakin joukkueen omille syöttövuoroille. Uransa päättävä Emilia Putkisaari ja nuori Veera Help jäivät ilman turnauspaikkoja.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue osallistuu Euroopan kultaiseen liigaan. Se on kesäliigojen kakkostaso. EM-karsintoihin maajoukkue ei sen sijaan lähde, sillä Suomi isännöi yhtä EM-kisojen alkulohkoa vuonna 2026 ja saa kisapaikan suoraan.

Kesäliigassa Suomen miesten vastustajat ovat Kroatia, Belgia, Viro, Espanja, Tshekki ja Romania. Koitokset ovat luvassa 17.–31. toukokuuta.