Olympiavoittaja ei ollut oma itsensä, joten ”keskusteluja käytiin”

Kuva: CEV.eu

Lentopallon miesten EM-kisoissa pelattiin ensimmäiset neljännesvälierät perjantaina. Maanosan kahdeksan parhaan joukkoon iskivät Ranska ja Romania.

Varnassa käydyssä kamppailussa Ranska löi kotijoukkue Bulgarian. Ottelu päättyi suoraan erin 3-0.

Bulgarian kisat menivät alle odotusten, sillä joukkue sai kotilohkostaan vain neljännen sijan ja siten viimeisen pudotuspelipaikan. Näin ollen heti ensimmäinen pudotuspelivastustaja oli äärimmäisen kovaa luokkaa.

Erityisen vakuuttavaa ei ole ollut Ranskankaan meno. Hallitseva olympiavoittaja hävisi Romanialle alkulohkossa, mutta pystyi silti kairaamaan lohkovoiton. Bulgariaa vastaan päävalmentaja Andrea Giani piti kovaa komentoa ja jätti kokeneet yleispelaajat, Earvin Ngapethin ja Kevin Tillien, vaihtopenkille.

Päivitetty kuusikko ja huippulibero Jenia Grebennikov työskentelivätkin pirteästi, ja erävoitot tulivat pistein 25-21, 25-21 ja 25-15.

Puolivälieriin järjestyi varsin herkullinen ottelu: Ranska saa vastaansa nimenomaan Romanian, joka tuotti alkulohkossa sokkituloksen. Bulgariaa vastaan kahdessa erässä vaihdosta kentälle tullut Earvin Ngapeth uskoo Ranskan valmiuden olevan nyt paremman.

– Tämä oli paras ottelumme sitten turnauksen alun. Joukkue ei ollut alkulohkossa oma itsensä. Kentältä puutuivat energia ja hymyt kasvoilta, Ngapeth myönsi.

– Kävimme keskusteluita ennen pudotuspelejä, ja onneksi suuntamme muuttui. Pelasimme keskittyneesti heti alusta alkaen. Hienoa pelata täydessä tuvassa ja kuulla yleisön kannustavan, tähtipelaaja kertoi.

Romania kuittasi puolivälieräpaikkansa perjantaina pitkän kaavan mukaan. Kroatia kaatui, mutta vasta täyden viiden erän jälkeen eli 3-2.

Ensimmäisissä erissä Romanian pelaaminen näytti todella mallikkaalta, ja tilanteessa 2-0 homma vaikutti selvältä. Kroatia löysi kuitenkin uuden vaihteen ja toi erät tasoihin. Viidennen erän Romania otti hyväkseen pistein 15-12.

– Alussa hallitsimme erittäin hyvällä syötöllä, torjunnalla ja puolustuksella. Vastustaja puski päälle aloitussyötöillä, mutta onneksi onnistuimme palaamaan tasollemme tärkeimmillä hetkillä, Romanian päävalmentaja Sergiu Stancu paketoi.

Lentopallon EM-kisojen neljännesvälierät jatkuvat lauantaina neljällä ja sunnuntaina kahdella ottelulla.

Sammelvuon valmentama Kanada välieriin

Pohjois- ja Keski-Amerikan sekä Karibian (NORCECA) mestaruuskisat lähenevät huipennustaan. Tuomas Sammelvuon valmentama Kanada saa välierissä vastaansa Kuuban.

Kuuba varmisti semifinaalipaikkansa lyömällä Meksikon erin 3-0.

Kolmen joukkueen alkulohkossa Kanada esiintyi tyylipuhtaasti. Sekä Dominikaanisesta tasavallasta että Meksikosta tuli 3-0-voitot.

– Meidän on syötettävä paremmin. Kolmessa erässä ei voi tulla näin paljon (22) syöttövirheitä. Sideout-pelaamisemme (silloin, kun syöttö on vastustajalla) ja hyökkäyksemme olivat erittäin hyvällä tasolla. Moottori pysyi hyvin käynnissä, Sammelvuo kommentoi Meksiko-kamppailua.

Kuva: FIVB

Suomen aikaa sunnuntain vastaisena yönä pelattavan Kanada-Kuuba-ottelun voittaja saa loppuottelussa vastaansa voittajan toisesta välierästä, jossa kohtaavat Yhdysvallat ja Dominikaaninen tasavalta.