Lentopallon miesten EM-kisat 2023: otteluohjelma ja tulokset

Kuva: FIVB

Lentopallon miesten EM-kisat 2023 pelattiin 28. elokuuta – 16. syyskuuta. Euroopan mestaruuden saavutti Puola.

Kisojen järjestäjämaat olivat Italia, Pohjois-Makedonia, Bulgaria ja Israel.

Suomi kilpaili Bulgarian Varnassa käydyssä alkulohkossa. Suomen lohkovastustajat olivat Bulgaria, Ukraina, Slovenia, Kroatia ja Espanja. Katso Suomen ohjelma ja tulokset.

Pudotuspelit

Neljännesvälierät 8.–10.9. Bari, Varna

Italia – Pohjois-Makedonia 3-0
Saksa-Alankomaat 2-3
Ranska-Bulgaria 3-0
Kroatia-Romania 2-3
Puola-Belgia 3-1
Serbia-Tshekki 3-0
Slovenia-Turkki 3-2
Portugali-Ukraina 0-3

Puolivälierät 11.–12.9. Bari, Varna

Italia-Alankomaat 3-2
Ranska-Romania 3-0
Puola-Serbia 3-1
Slovenia-Ukraina 3-1

Välierät 14.9. Rooma

Puola-Slovenia 3-1

Italia-Ranska 3-0

Pronssiottelu 16.9. Rooma

Ranska-Slovenia 2-3

Loppuottelu 16.9. Rooma

Italia-Puola 0-3

Alkulohkot

A (Bologna, Ancona, Perugia): Italia, Belgia, Saksa, Viro, Sveitsi, Serbia

B (Varna): Bulgaria, Suomi, Espanja, Slovenia, Ukraina, Kroatia

C (Skopje): Pohjois-Makedonia, Tanska, Montenegro, Alankomaat, Puola, Tshekki

D (Tel Aviv): Israel, Kreikka, Turkki, Ranska, Romania, Portugali

Lohkoissa pelattiin yksinkertainen sarja eli jokaiselle joukkueelle tuli viisi ottelua. Jokaisen lohkon neljä parasta etenivät 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin.

Euroopan lentopalloliitto CEV näyttää lentopallon EM-kisojen 2023 kaikki ottelut suorina lähetyksinä maksullisessa Eurovolley.tv-palvelussaan. Yle näyttää osan kisojen otteluista (kaikki Suomen ottelut) televisiossa ja/tai suoratoistossa.

Ennakkosuosikit

Kisojen alla suurin ennakkosuosikki oli Puola. Viime vuonna MM-kisoissa Puola otti hopeaa, ja kesällä 2023 puolalaiset juhlivat kansainvälisen huippuliigan VNL:n mestaruutta. Puolalla löytyy huipputason tekemistä jokaiselle pelipaikalle. Bartosz Kurek lienee seuratuin hahmo.

Italia teki kaksi vuotta sitten nuorennusleikkauksen ja otti saman tien sensaatiomaisesti EM-kultaa. Vuonna 2022 Italia lisäsi höyryä ja vei maailmanmestaruuden. Passari Simone Giannelli on yksi maailman parhaista lentopalloilijoista. Kovia nimiä ovat myös nuoret Yuri Romano, Alessandro Michieletto ja Daniele Lavia.

Ranska vei olympiakultaa vuonna 2021, mutta sen jälkeen menestystarina on osoittanut hiipumisen merkkejä. Nyt voi kuitenkin olla uuden tulemisen aika. Kokeneet tähdet Earvin Ngapeth ja Benjamin Toniutti ovat saaneet rinnalleen erinomaisia nuoria kykyjä.

Kuva: CEV.eu

Slovenia tunnetaan eeppisen vahvasta torjuntapelaamisestaan. Kaksien viime EM-kisojen hopeamitalisti. Avainpelaajia Tine Urnaut, Alen Pajenk ja Klemen Cebulj.

Serbia juhli EM-kultaa 2019, ja kärkeen tähdätään nytkin. Vasenkätinen yleispelaaja Uros Kovacevic on alansa eliittiä, samoin väkivahva keskitorjuja Marko Podrascanin. Kun slaavilainen hurmos saadaan päälle, on Igor Kolakovicin valmentamaa ryhmää paha pysäyttää.

Kärkiviisikon suunnitelmia voivat sekoittaa ainakin Alankomaat ja Saksa. Suomen lohkossa pelaava Bulgaria on vaarallinen. Suomessakin tutun Ugis Krastinsin luotsaama Ukraina taisteli upeasti MM-kisoissa ja on valmis haastamaan jopa mitalista.

Lentopallon miesten Euroopan mestaruutta puolustaa Italia. Vuoden 2021 kisoissa hopeaa saavutti Slovenia ja pronssia Puola. Suomen sijoitus oli 12:s.