Ukrainan lentopallosankarit virittivät MM-sensaation

Kuva: FIVB

LJUBLJANA. Ukrainan miesten maajoukkue on raivannut tiensä lentopallon MM-kisojen puolivälieriin.

Paikka maailman kahdeksan parhaan joukkoon varmistui maanantaina Slovenian Ljubljanassa käydyssä neljännesvälieräottelussa Alankomaita vastaan. Ukraina ei päästänyt vastustajaansa peliin mukaan missään vaiheessa, ja upea voitto tuli suoraan 3-0.

Alankomaat ei päässyt yhdessäkään erässä 20 pisteeseen. Kamppailu kesti taukoineen vain vajaat puolitoista tuntia.

Kupletin juoni kävi selväksi välittömästi. Ukraina syötti tulisesti ja sai Alankomaat alakynteen. Ja jos oranssipaidat saivat hyökkäyksentapaista aikaiseksi, verkolla olivat isot ukrainalaiskädet edessä. Useimmiten ne kuuluivat 210-senttiselle, mahtavan ottelun pelanneelle Juri Semenjukille.

Passari Vitali Shtshikov pyöritti peliä hyvin. Ikitaistelija Vasil Tuptshi löytyi ykkös- ja kakkospaikoilta, Oleh Plotnitski muutaman kerran makeasti kolmen metrin takaa.

Alankomaat voitti alkulohkossa kaikki ottelunsa, mutta pudotuspeleissä puhti katosi. Supertähti Nimir on kantanut joukkuetta hyökkäyksessä. Maanantaina vajosi hänkin tavallisten kuolevaisten joukkoon. Valmentaja Roberto Piazzalle jäi totisesti pohdittavaa, koska puolivälieräottelusta ei kertynyt mitään myönteistä.

Ottelun ratkettua ilonpito sai alkaa niin kentällä kuin katsomossa. Ljubljanan Arena Stoziceen oli saapunut kourallinen ukrainalaisfaneja, joille voitto tietenkin maistui.

Hieman tulee kunniaa Suomeenkin, sillä Ukrainan päävalmentaja Ugis Krastins on voittanut lentopallon SM-kultaa niin pelaajana kuin valmentajana. Latvialaisen Ugisin poika Elviss Krastins on pelannut Suomen maajoukkueessa.

Ukrainan menestyksen merkityksellisyyttä lisää se, ettei maan ollut alun perin määrä edes päästä MM-kisoihin. Kun hyökkäyssodan – nimenomaan Ukrainaan – aloittanut Venäjä suljettiin kansainvälisestä lentopalloilusta, nousi Ukraina kisajoukkueeksi. Maanantaisen kamppailun jälkeen Plotnitski oli tunteikas.

– Uskomatonta! Olemme pelanneet yhteen viisi vuotta, ja tässä on tulos, kapteeni henkäili.

– Melkein itkettää, koska tämä on niin tärkeää maallemme juuri nyt. Alankomaat on vahva joukkue, mutta me pelasimme tänään loistavasti. Meillä oli välipäivien jälkeen energiaa.

Keskiviikkona Arena Stozicen rakenteiden pitävyyttä koetellaan uudelleen, kun Ukraina haastaa villiä kannatusta nauttivan kotijoukkue Slovenian.

– Hienoa päästä pelaamaan sellaiseen tunnelmaan. Kannattajat ovat hienosti Slovenian takana, mutta toisaalta mekin saamme siitä energiaa, Plotnitski näkee.

Ranska löi Japanin huikeassa ottelussa

Jos oli illan ensimmäinen ottelu yksipuolinen, sama ei tullut mieleenkään toisessa mittelössä, jossa kohtasivat hallitseva olympiavoittaja Ranska ja hillittömästi taistellut Japani. Äärimmäisen jännittävien tapahtumien päätteeksi Ranska voitti erin 3-2.

Ranska kuuluu lentopallon MM-kisojen suurimpiin suosikkeihin. Maanantaina joukkue kärsi hakkuri Jean Patryn alavireestä sekä yleispelaaja Kevin Tillien loukkaantumisesta kolmannessa erässä. Heidän korvaajansa Stephen Boyer ja Trevor Clevenot eivät yltäneet huipputasolle.

Keskitorjuja Barthelemy Chinenyeze oli selkeä ranskalaisykkönen erityisesti loistavien hyökkäyksiensä ansiosta. Huippulibero Jenia Grebennikov esiintyi erinomaisesti, ja tähtipelaaja Earvin Ngapeth nousi tärkeäksi kuumimmilla hetkillä.

Japani, jota valmentaa Ranskan takavuosien huippupelaaja Philippe Blain, ansaitsee suorituksestaan raikuvat suosionosoitukset. Vasenkätinen hakkuri Yuji Nishida (31 pistettä), yleispelaaja Yuki Ishikawa ja libero Tomohiro Yamamoto todistivat olevansa maailmanluokan pelaajia.

Aivan oma lukunsa on passari Masahiro Sekita. Nykylentopalloilua seuraaville saattaa olla ihmetys, miten 175-senttistä passaria ’uskalletaan’ peluuttaa MM-kisoissa. Hänen fantastista taidokkuuttaan ja pelisilmäänsä seuratessa ihmettely vaihtuu ihailuksi.

Puolivälieriin on luvassa herkullinen kohtaaminen, jossa iskevät yhteen olympiavoittaja Ranska ja EM-kultamitalisti Italia.

Lentopallon MM-kisojen alkulohkojen jälkeen 16 joukkuetta pääsi jatkoon. Viimeiset neljännesvälierät Serbia-Argentiina ja Brasilia-Iran käydään tiistaina Puolassa.

PASI TUOMINEN
Ljubljana

Lentopallon miesten MM-kisat 2022, neljännesvälierät

3.–6. syyskuuta

Slovenia-Saksa 3-1
Italia-Kuuba 3-1

USA-Turkki 3-2
Puola-Tunisia 3-0

Alankomaat-Ukraina 0-3
Ranska-Japani 3-2

Serbia-Argentiina
Brasilia-Iran

Puolivälieräottelut pelataan 7. ja 8. syyskuuta, välierät 10. syyskuuta.

Lentopallon miesten MM-kisat 2022 huipentuvat loppuotteluun ja pronssiotteluun 11. syyskuuta Puolan Katowicessa.

Tulokset ja koko otteluohjelma

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.