Lentopallon EM-kisat 2021: Italia historialliseen Euroopan mestaruuteen

Kuva: CEV.eu

Italia on lentopallon Euroopan mestari vuosimallia 2021.

Sunnuntaina pelatussa EM-loppuottelussa Italia voitti Slovenian erin 3-2. Finaali miteltiin Katowicessa, Puolassa.

Euroopan mestaruus on Italialle maan historian seitsemäs. Voitokkaana päävalmentajana toimi Ferdinando De Giorgi.

Italia on ensimmäinen nykykartalta löytyvä maa, joka on voittanut lentopallon miesten EM-kultaa seitsemän kertaa. Aikanaan Neuvostoliitto voitti 12 Euroopan mestaruutta. EM-kisat 2021 olivat Italialle unohtumattomat, sillä myös Italian naiset ottivat EM-kultaa.

EM-finaalissa 2021 Italia nousi voittoon oltuaan erin 1-2 tappiolla. Kaksi viimeistä erää italialaiset veivät pistein 25-20 ja 15-11. Yksi ratkaisijoista oli vasenkätinen hakkuri Yuri Romano. Hän tuli kesken neljännen erän vaihdosta, oli täysin pitelemätön ja paiski lyhyessä ajassa 11 pistettä.

Yleispelaaja Daniele Lavia pelasi upeasti ja kokosi 21 pistettä. Teinisensaatio Alessandro Michieletto jäi parhaastaan, mutta onnistui ratkaisuhetkillä hyvin. Passit Italian joukkueessa jakeli luottomies Simone Giannelli.

– Olen jo itkenyt kuin pikkulapsi. Unelmani oli voittaa EM-kultaa. Kisat olivat vaikeat, mutta emme antaneet missään vaiheessa periksi. Olen ylpeä joukkueesta, Giannelli sanoi.

Giannelli sai turnauksen parhaan pelaajan palkinnon.

Italia kuuluu lentopalloilun suurmaihin. Uusin mestaruus on silti hienoinen yllätys, sillä kokeneet tähtihahmot Ivan Zaitsev ja Osmany Juantorena puuttuivat kisavahvuudesta.

Loppuottelun jälkeen Euroopan lentopalloliitto CEV ojensi nuorentunteelle Italian joukkueelle paitsi kultamitalit myös 500 000 euron arvoisen palkintosekin.

Keskitorjuja Alen Pajenk oli Slovenian loppuotteluhahmo. Slovenian ongelmaksi koitui ottelun mittaan pehmentynyt hyökkäys. Lopputulos oli sisukkaan lentopallomaan kolmas EM-hopea.

Pronssia lentopallon EM-kisoissa 2021 saavutti Puola, yksi isäntämaista. Pronssiottelussa Puola kukisti Serbian suoraan erin 3-0. Puolan EM-historiasta löytyy nyt yksi kulta, viisi hopeaa ja neljä pronssia.

Suomi esiintyi alkulohkossa edukseen ja voitti viidestä ottelustaan kolme. Pudotuspelien avauskierroksella tuli selkeä 0-3-tappio Puolalle. Joel Banksin valmentama Suomi sijoittuu todennäköisesti 12:nneksi.

Lentopallon EM-kisoissa pelasi 24 maata.