Maailmanmestari ja Euroopan mestari kaadettu – Slovenia ja Italia lentopallon EM-loppuotteluun

Kuva: CEV.eu

Lentopallon Euroopan mestari vaihtuu. EM-kisojen 2021 loppuottelussa kohtaavat Italia ja Slovenia.

Lauantain myöhäisillassa Italia voitti hallitsevan Euroopan mestarin Serbian erin 3-1.  Ferdinando De Giorgin valmentama nuorekas Italia pelaa huikeaa turnausta. Se on voittanut jokaisen ottelunsa eikä ole antanut kertaakaan erää enempää vastustajalle.

Italia oli Serbiaa luokkaa parempi hyökkäystehoissa ja torjunnassa. Parikymppinen Alessandro Michieletto on noussut huipputekijäksi komeetan lailla: nyt syntyi ottelun ykkösenä 23 pistettä.

Slovenia etenee toisen kerran perättäin lentopallon EM-kisojen loppuotteluun. Lauantain ensimmäisessä valieräottelussa se kaatoi maailmanmestari Puolan tämän kotikentällä Katowicessa.

Välieräottelu päättyi Slovenian hyväksi erin 3-1. Vaikka mittaa oli vain neljä erää, kamppailu kesti yli kaksi ja puoli tuntia.

Ottelu huipentui eeppiseen neljänteen erään. Alberto Giulianin valmentama Slovenia voitti sen pistein 37-35 lukuisien ottelupallojen, torikokousten ja videotarkistusten jälkeen.

– Tätä varten olemme valmistautuneet, finaaliin pääseminen on unelma. Yleisö ei meille hurrannut, mutta onnistuimme vaientamaan heidät. Uskomaton esitys meiltä, hehkutti Slovenian Jan Kozamernik.

Koska joukkueiden välinen tasoero oli pieni, molemmat joukkueet syöttivät riskillä. Syöttövirheitä ottelussa syntyi peräti 52, toki ässiäkin 17.

Tasaisuus oli Slovenian valtteja. Kuusi eri pelaajaa pääsi vähintään 15 pisteeseen. Toncek Stern oli joukkueen tehokkain (+13). Kozamernik oli kamppailun torjuntaykkönen viidellä blokillaan.

Slovenia ottaa historiansa kolmannen EM-mitalin. Sillä on entuudestaan kaksi hopeaa.

Tulos on Puolalle valtava pettymys. Puola on voittanut EM-kultaa vain kerran, ja nyt se jäi ilman kirkkainta mitalia kotikentällään. Välieräottelussa tähtipelaajat Wilfredo Leon ja Bartosz Kurek olivat kaukana parhaastaan.

EM-kentiltä Puolalla on yksi mestaruus, viisi hopeaa ja kolme pronssia.

Mitaliottelut käydään Puolan Katowicessa.