EM-lentopallo: olympiavoittaja kaadettu

Kuva: CEV.eu

Romania yllätti olympiavoittaja Ranskan lentopallon miesten EM-kisoissa.

Ranska oli luonnollisesti vahva ennakkosuosikki maanantaiseen kamppailuun, mutta Romania järisytti voimasuhteita heti ensimmäisessä erässä (25-23).

Avauserän jälkeen Ranska toi puntit tasoihin. Romania löysi kuitenkin vielä uuden vaihteen ja vei seuraavat erät pistein 25-18 ja 25-21.

Voiton ansiosta Romania paitsi varmisti pudotuspelipaikan myös nousi Euroopan rankingissa heti Suomen perään 14:nneksi.

Robert Adrian Aciobanitei innostui hurjaan vireeseen, teki Romanialle 20 pistettä ja sai upean teholukeman +19. Yksi suurista sankareista oli myös viisi torjuntapinnaa napannut Robert Calin.

– Pelasimme hienosti ja keskityimme vahvasti, Aciobanitei sanoi Eurovolley.tv:lle.

– Olen onnellinen, että pystyimme tähän. Nautimme pelaamisesta ja teimme parhaamme. Tätä tunnelmaa ei voi kuvailla, eikä yhtä tiettyä syytä voittoon pysty sanomaan. Odotamme jo seuraavia haasteita, pisteykkönen lisäsi.

Ranskan esitys herätti huolestusta lajin menestysmaassa. Kokeneet karjut Benjamin Toniutti ja Earvin Ngapeth löysivät itsensä ottelun edetessä vaihtopenkiltä, eivätkä tuoreemmat voimat pystyneet muuttamaan kamppailun kulkua.

Vuonna 2021 Ranska voitti olympialaisten loppuottelussa ROC:n, jota valmensi Tuomas Sammelvuo.

Tel Avivissa käytävä alkulohko on tiukka, sillä maanantain jälkeen Ranskalla, Portugalilla ja Romanialla on kullakin kolme voittoa ja yhdeksän sarjapistettä. Viimeisestä jatkopaikasta vääntävät Israel, Turkki ja Kreikka.

Suomi: Hyvistä hetkistä ja upeasta Kroatia-voitosta huolimatta Suomen tie tyssäsi alkulohkoon. Maanantainen häviö Ukrainalle sinetöi kohtalon. Suomen kausi jatkuu olympiakarsinnoissa.

Viro: Etelänaapuri taistelee vielä jatkopaikasta. Viro taivutti tärkeän 3-2-voiton Sveitsistä ja kohtaa ratkaisuottelussaan Belgian tiistaina.

Italia: Hallitseva MM- ja EM-voittaja on ainoa joukkue, jolla on neljä voittoa ja puhtaat erälukemat 12-0. Maanantaina Italia kaatoi Sveitsin suoraan kolmessa erässä.

Katso kohokohdat:

Lentopallon miesten EM-kisat 2023 pelataan 28. elokuuta – 16. syyskuuta.

Kisojen järjestäjämaat ovat Italia, Pohjois-Makedonia, Bulgaria ja Israel.

Lentopallon naisten EM-kisoissa mitalistit varmistuivat sunnuntaina. Turkki löi Serbian loppuottelussa Brysselissä ja saavutti Euroopan mestaruuden. Alankomaat saavutti EM-pronssia kaatamalla Italian 3-0.