Turkki on lentopallon Euroopan mestari 2023

Kuva: CEV.eu

Serbia ja Turkki kohtasivat lentopallon naisten EM-kisojen loppuottelussa sunnuntaina. Euroopan mestaruuden valtasi Turkki.

Euroopan tämän hetken kaksi vahvinta joukkuetta pelasivat vastakkain Brysselissä. Daniele Santarellin valmentama Turkki voitti 10,688 katsojan todistaessa huippujännittävän finaalin erin 3-2.

Turkille EM-kulta on ensimmäinen.  Serbia on puolestaan hallitseva maailmanmestari.

Kuubalaissyntyinen, vastikään Turkin edustusoikeuden saanut Melissa Vargas pani loppuottelussa pystyyn huikean show’n ja teki 41 pistettä. Serbian hakkuri Tijana Boskovic tehtaili 37 pinnaa.

– Uskomatonta, että saavutimme Euroopan mestaruuden. Joukkueemme pelasi upeasti. Olen ylpeä, että sain olla mukana tässä historiallisessa saavutuksessa, kommentoi Turkin keskitorjuja Eda Erdem Dündar.

Vargasin ja Erdemin lisäksi tärkeitä turkkilaispelaajia olivat keskitorjuja Zehra Günes sekä yleispelaajan rooliin hakkurin paikalta siirtynyt Ebrar Karakurt.

Vuosi on ollut Turkille upea, sillä kesällä se voitti kansainvälisen huippuliigan Volleyball Nations Leaguen.

Italia lähti kisoihin hallitsevana Euroopan mestarina. Se kärsi kuitenkin tappion välierissä, joten EM-kultamitalisti vaihtui.

EM-pronssia 2023 saavutti Alankomaat, joka löi pronssiottelussa Italian suoraan erin 3-0.

Turkki säväytti jo välierissä

Turkki varmisti loppuottelupaikkansa kaatamalla Italian. Perjantaina käyty välierä päättyi erin 3-2.

Italia oli ottelun ennakkosuosikki, ja se olikin jo hyvää vauhtia menossa kohti finaalia. Italia johti erin 2-1, mutta sen peli mureni pahan kerran sekä neljännen erän lopulla että viidennen erän tilanteessa 5-5.

Melissa Vargas oli Turkin pisteykkönen 26 merkinnällään.

Serbia oli suosikki välierässä Alankomaita vastaan. Hallitsevat maailmanmestarit pitivätkin pintansa, vaikka Alankomaat taisteli hyvin ja otti yhden erävoitoinkin. Serbia siis vei välieräkamppailunsa erin 3-1.

Tijana Boskovic toimi tutusti tulenjohtajana ja viimeisteli Serbialle 29 pinnaa.

Suomi pelasi historiallisesti kolmannen kerran peräkkäin EM-lopputurnauksessa. Viidessä alkulohko-ottelussaan Suomi voitti Viron, mutta taipui neljälle muulle vastustajalle. Nikolas Buserin valmentama joukkue taisteli mallikkaasti, mutta paikkaa pudotuspeleihin ei irronnut.

Suomen sijoitus EM-kisoissa on todennäköisesti 20:s.