Näin somessa reagoitiin Suomen Espanja-häviöön

Kuva: CEV.eu

Suomi ja Espanja kohtasivat sunnuntaina lentopallon miesten EM-kisojen huipputärkeässä alkulohko-ottelussa. Espanja voitti erin 3-1.

Erät päättyivät (Suomi ensin mainittuna) 21-25, 25-19, 21-25 ja 23-25.

Joel Banksin valmentaman Suomen avauskuusikossa pelasivat passari Eemi Tervaportti, hakkuri Joonas Jokela, keskitorjujat Miika Haapaniemi ja Aleksei Zhbankov sekä yleispelaajat Luka Marttila ja Jiri Hänninen. Liberona toimi Voitto Köykkä.

– Kaksi joukkuetta, jotka taistelevat elämästään. Vähän sekavaa lentopalloa, enemmän on taistelua kuin hallittuja suorituksia. Mutta se vain näyttää, miten tärkeä tämä ottelu on, Banks sanoi Eurovolley.tv:lle toisen erän jälkeen.

Vaikka Suomi on näissä kisoissa pelannut parhaimmillaan loistavaa lentopalloa, epätasaisuus on ollut riesana. Espanjaa vastaan Suomi pystyi yhteen hyvään erään, mutta muissa virheet ja epätarkkuudet astuivat viimeistään ratkaisuhetkillä kuvaan. Syöttövirheitä kertyi 19. Lisäksi Espanjan heittelemiä lyhyitä jujuja jäi liikaa kenttään.

Marttila oli Suomen avainpelaaja 21 pisteellään ja teholukemallaan +16. Zhbankov jatkoi hienoja torjuntasuorituksiaan ja kirjautti neljä blokkipinnaa. Jokela ei ollut parhaimmillaan, ja hänen tilalleen tuli Samuli Kaislasalo.

Neljän ottelukierroksen jälkeen Suomella on voitto ja kolme tappiota, joten pudotuspelipaikan saavuttaminen vaatii jo pieniä ihmeitä.  Suomella olivat alla voitto Kroatiasta (3-0) sekä tappiot Bulgarialle (1-3) ja Slovenialle (0-3). Viimeisessä lohko-ottelussaan maanantaina Suomi pelaa Ukrainaa vastaan.

Alkulohkossa kullekin joukkueelle tulee viisi kamppailua. Lohkojen neljä parasta joukkuetta (yhteensä 16) etenevät pudotuspeleihin.

Espanja oli Kroatian ohella Suomen ”päävastustaja”. Punakeltaiset ovat esiintyneet parhaimmillaan varsin mallikkaasti, joten sen taso ei tullut yllätyksenä.

Andres Villena tuli vaihdosta kentälle ja osoittautui pitelemättömäksi. Hän viimeisteli 18 pistettä ja päätti hyökkäyksensä suoraan pisteeseen peräti 76-prosenttisesti. Miguel Angel Fornes torjui Espanjalle neljä pistettä.

Suomen lohko pelataan Bulgarian Varnassa.

Somereaktioita

Lentopallo.infolla on Facebookisssa yli 11,000 seuraajaa, joten keskustelu kävi luonnollisesti vilkkaana myös Suomi-Espanja-ottelun jälkeen. Seuraavassa muutamia valittuja kommentteja…

…puolesta

”Taso ei vielä riitä kokeneita joukkueita vastaan, mutta jätkät kasvaa”

”Joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, jotka saavat tästä arvokasta oppia ja kokemusta. Suomen lentopallo on hyvissä käsissä, kun näistä ukoista saadaan leivottua vielä tulevaisuuden tähtiä”

”Libero Voitto Köykkä pelaa jatkuvasti erinomaisesti. Marttila paras hyökkääjä. Tervaportti tietenkin hyvä”

”Kokonaisuutena hyvää peliä nuorelta joukkueelta. Henkinen kantti kasvaa kokemuksen myötä”

”Lentopallo on älypeli. Tervaportti on hyvä tuki nuorelle joukkueelle”

…ja vastaan

”Joukkue oli kuin unessa. Missä oli nyt joka pallosta taisteleva Suomi? Espanjan jujuja ei viitsitty hakea”

”Isoin ongelma torjunnan ja puolustuksen yhteistyö ja hakkuripelin ailahtelevaisuus”

”Kauheata puristusta koko ajan”

”Syöttövirheitä liikaa ja kaivo keskellä kenttää”

”Yleispelaajan laitatorjuntapaikka lähes järjestään liian keskellä, ja se näkyi puolustuksen selkeänä epätietoisuutena, missä puolustetaan”

Ukraina jäänyt tavoitteistaan

Slovenia on osoittautumassa odotetusti lohkon vahvimmaksi joukkueeksi. Myös Ukraina oli tyrkyllä kärkitaistoon, mutta se on yllättäen hävinnyt kaikki kolme otteluaan.

Ukraina, viime MM-kisojen puolivälieräjoukkue, hävisi avauksessaan Slovenialle ja sitten vielä Kroatialle. Heikko tuloskunto jatkui lauantaina 1-3-tappiolla Bulgarialle.

– Joukkueen pelaaminen herättää suuria kysymyksiä. Jääminen pudotuspeleistä on nyt aito uhka, elleivät kaksi viimeistä ottelua muuta tilannetta, Ukrainan lentopalloliitto ilmaisi somessa.

Jatkoon päästäkseen Ukrainan on käytännössä pakko voittaa viimeiset vastustajansa eli Suomi ja Espanja. Suomi-Ukraina pelataan maanantaina.

Suomessakin hyvin tunnettu Ugis Krastins valmentaa Ukrainaa. Joukkueen avainhahmoja ovat maailmanluokan yleispelaaja Oleh Plotnitski, vankka keskitorjuja Juri Semenjuk ja räväkkä hakkuri Vasil Tuptshi.

Lentopallon miesten EM-kisat 2023 pelataan 28. elokuuta – 16. syyskuuta.

Kisojen järjestäjämaat ovat Italia, Pohjois-Makedonia, Bulgaria ja Israel.

Lentopallon naisten EM-kisoissa mitalistit varmistuvat sunnuntaina. Turkki löi Serbian loppuottelussa Brysselissä ja saavutti Euroopan mestaruuden.  Alankomaat saavutti EM-pronssia kaatamalla Italian 3-0.