Luka Marttila: katso, miten 19-vuotias suomalainen paukuttelee maailman huippuliigassa

Luka Marttila nousee kohinalla kohti suomalaisen lentopalloilun kärkeä.

Marttila edustaa Vero Volley Monzaa Italian lentopalloliigassa. Italian liiga on ehdottomasti yksi maailman korkeatasoisimmista – monen mielestä se on lajin ykkönen.

Viime syyskuussa varmistunut siirto Italiaan oli hämmästyttävä, sillä urheilijalla on ikää vasta 19 vuotta. Vaikka Marttilalla on ymmärrettävästi vielä vaihtopelaajan rooli, hän on osoittanut upean ennakkoluulottomia otteita Monzan väreissä.

Oheiselta videolta näet muun muassa, miten Marttila syöttää ässän ja paukuttaa kolmesta metristä raakana parkettiin kamppailussa Veronaa vastaan.

Katso video:

Jos video ei näy yllä, voit katsoa sen Vero Volley Monzan YouTube-kanavalta.

Vero Volley Monza sijoittui Italian liigan viime kaudella jaetulle seitsemännelle sijalle.

Ennen viikonlopun otteluita joukkue oli Serie A:ssa viidentenä. Marttilalla oli tilillään 13 erää ja 19 pistettä.

– Mielestäni Italiassa on maailman paras liiga. Olen valmis antamaan panokseni seuralle. Seurasta, Monzasta ja kannattajista olen kuullut vain hyvää. Näin Vero Volleyn otteluita viime kaudella, ja joukkue vaikutti loistavalta, Marttila sanoi kauden alla.

Päivitys 12.2: Marttila oli lauantaina avauksessa ja teki kuusi pistettä. Monza voitti Cisternan vieraissa 3-1.

Marttila: Maskusta Monzaan

Lentopallon Mestaruusliigan kaudella 2021-22 Marttila ponnisti Hurrikaani-Loimaan joukkueessa yhdeksi kauden ilmiöistä, ja Lentopallo.info valitsi hänet kauden nuoreksi pelaajaksi.

Ennakkoluuloton urheilijanuorukainen kirjoitti vakuuttavaa kasvutarinaa ja paransi vain otteitaan urheilullisten panosten kasvaessa. Runkosarjassa Marttila teki 398 pistettä ja sijoittui liigan pistepörssissä kymmenenneksi. Pudotuspeissä tuli 165 pinnaa ja pistepörssin kuudes sija.

Marttila on Maskun Katajan kasvatti, ja hän on edustanut myös Salon Viestiä. Lukalla on pituutta 197 senttimetriä, ja raju ponnistusvoima lisää ulottuvuutta verkkotilanteissa. Kenttäpuolustus ja aloitussyötön vastaanotto ovat vielä kehitysvaiheessa.

Upea kausi nosti Marttilan Suomen maajoukkueeseen, mutta kesän ja syksyn 2022 maaotteluissa vastuu jäi vielä pieneksi.

Suomi on mukana lentopallon EM-kisoissa 2023. Tulevalla maajoukkuekaudella Marttila on varmasti valmiimpi haastamaan Antti Ronkaisen, Sakari Mäkisen ja Niko Suihkosen kaltaisia luottomiehiä yleispelaajan paikasta.

Lentopalloilija Luka Marttila
Luka Marttila vauhdissa Suomen nuorten maajoukkueessa syksyllä 2022.

Lukan pikkuveli Nooa Marttila totuttelee liigavauhtiin Hurrikaani-Loimaan joukkueessa.