Lentopallon naisten EM-kisat 2023: otteluohjelma ja tulokset

Kuva: CEV.eu

Lentopallon naisten EM-kisat 2023 pelattiin 15. elokuuta – 3. syyskuuta. Euroopan mestaruuden voitti Turkki.

Hävinnyt loppuottelija Serbia sai hopeaa. Alankomaat saavutti EM-pronssia kaatamalla Italian pronssiottelusssa erin 3-0. Kisojen järjestäjämaat ovat Belgia, Italia, Saksa ja Viro.

Pudotuspelit

Neljännesvälierät 26.–28.8. Bryssel, Firenze

Italia-Espanja 3-0
Ranska-Romania 3-1
Alankomaat-Sveitsi 3-0
Bulgaria-Slovakia 3-2
Serbia-Ruotsi 3-0
Tshekki-Ukraina 3-2
Turkki-Belgia 3-1
Puola-Saksa 3-0

Puolivälierät 29.–30.8. Bryssel, Firenze

Italia-Ranska 3-0
Turkki-Puola 3-0
Alankomaat-Bulgaria 3-0
Serbia-Tshekki 3-1

Välierät 1.9. Bryssel

Italia-Turkki 2-3

Serbia-Alankomaat 3-1

Pronssiottelu 3.9. Bryssel

Italia-Alankomaat 0-3

Loppuottelu 3.9. Bryssel

Serbia-Turkki 2-3

Alkulohkot

A (Gent): Belgia, Unkari, Serbia, Ukraina, Slovenia, Puola

B (Verona, Monza, Torino): Italia, Romania, Sveitsi, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, Kroatia

C (Düsseldorf): Saksa, Kreikka, Turkki, Ruotsi, Azerbaidzhan, Tshekki

D (Tallinna): Viro, Suomi, Ranska, Slovakia, Alankomaat, Espanja

Suomi kilpaili Tallinnassa käydyssä alkulohkossa. Suomen lohkovastustajat olivat Viro, Ranska, Slovakia, Alankomaat ja Espanja. Katso Suomen ohjelma ja tulokset.

Lohkoissa pelattiin yksinkertainen sarja eli jokaiselle joukkueelle tuli viisi ottelua. Jokaisen lohkon neljä parasta etenivät 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin.

Euroopan lentopalloliitto CEV näyttää lentopallon EM-kisojen 2023 kaikki ottelut suorina lähetyksinä maksullisessa Eurovolley.tv-palvelussaan. Yle näyttää osan kisojen otteluista (kaikki Suomen ottelut) televisiossa ja/tai suoratoistossa.

Ennakkosuosikit

Kisojen alla suurin ennakkosuosikki oli Italia, jonka avainpelaajia ovat hakkuri Paola Egonu, yleispelaaja Miriam Sylla ja keskitorjuja Anna Danesi.

Serbian suurin vaarallisuus piilee hakkuri Tijana Boskovicissa, jota monet pitävät maailman parhaana hyökkääjänä. Hän saa tukea kokeneelta passarilta Maja Ognjenovicilta. Serbia on hallitseva maailmanmestari.

Turkki on kärkikaksikon kova haastaja. Kesällä Turkki säväytti huippuliiga Volleyball Nations Leaguessa ja voitti sen mestaruuden. Hakkuri Melissa Vargas nousi suureen rooliin. Huipputason turkkilaispelaajia ovat myös passari Cansu Özbay, keskitorjuja Eda Erdem Dündar sekä toinen hakkuri Ebrar Karakurt.

Varteenotettavia mitalikandidaatteja ovat ainakin Alankomaat, Saksa ja Belgia. Monet katseet kääntyvät myös Ruotsiin, jota valmentaa Jukka Lehtonen. Ruotsin hakkuri Isabelle Haak on yksi nykylentopalloilun valovoimaisimmista tähdistä.

Isabelle Haak. Kuva: CEV.eu

Lentopallon naisten Euroopan mestaruutta puolustaa Italia. Vuoden 2021 kisoissa hopeaa saavutti Serbia ja pronssia Turkki. Suomen sijoitus oli 18:s.