Suomen loistoaloitus on vaihtunut epävarmuuteen ja karsiutumisen uhkaan

Slovenia tunnetaan kivikovasta torjunnastaan. Kuva: CEV.eu

Slovenia voitti Suomen lentopallon miesten EM-kisoissa perjantaina.

Varnassa pelattu ottelu päättyi Slovenian hyväksi erin 3-0. Erät menivät pistein 25-21, 25-19 ja 25-22.

Slovenia, kaksien viime EM-kisojen hopeajoukkue, on voittanut molemmat ottelunsa, kun taas Suomella on voitto ja kaksi tappiota.

Joel Banksin valmentaman Suomen avauskuusikossa pelasivat passari Eemi Tervaportti, hakkuri Joonas Jokela, keskitorjujat Miika Haapaniemi ja Aleksei Zhbankov sekä yleispelaajat Luka Marttila ja Jiri Hänninen. Liberona toimi Voitto Köykkä.

Suomi painosti ensimmäisessä erässä mainiosti. Mitä lähemmäs erän loppu tuli, sitä vahvemmin Slovenia pelasi ja pakotti Suomen virheisiin. Suomella oli hyviä hetkiä muissakin erissä, mutta Slovenian kaltainen kokenut ja huippulaatuinen vastustaja oli aivan liikaa.

Banks kierrätti joukkuetta jo ensimmäisen erän jälkeen, ja libero Niklas Breiliniä lukuun ottamatta kaikki kävivät kentällä.

– Enemmän onneakin olisi voinut olla. Tiesimme, että pelaamme loistavaa joukkuetta vastaan. Teimme paljon asioita oikein. Kovissa paikoissa ei tule toisia mahdollisuuksia, joten sanoin kavereille, että käyttäkää kaikki paikkanne hyväksi. Slovenia on lohkon paras joukkue, joten meillä ei ole mitään hävittävää. Kaikki peliin, Banks sanoi Eurovolley.tv:lle toisen erän jälkeen.

Hänninen nousi Suomen onnistujaksi. Hän oli jokaisessa erässä avauksessa, nosti aloitussyötöt erinomaisesti, teki 15 pistettä ja sai teholukeman +12.

Slovenialla on ollut aiemmissa arvokisoissa käynnistysvaikeuksia. Nytkään se ei ole vielä näyttänyt parastaan, joskin tärkeimmillä hetkillä henkinen kantti, painavat iskulyönnit ja rautainen torjunta astuvat väistämättömästi kuvaan.

Hakkuri Rok Mozic (17) sekä yleispelaajat Klemen Cebulj (11) ja Tine Urnaut (10) olivat Slovenian kymmenen pisteen miehet.

– Suomi pelasi aiemmissakin otteluissa erittäin hyvin, joten tämä kamppailu ei ollut helppo. Ehkä he olivat hieman väsyneitä. Olen tyytyväinen voitosta, vaikka meillä oli kolmannessa erässä vähän vaikeuksia, Mozic kommentoi.

Varnassa käytävä alkulohko on muotoutumassa kiharaiseksi. Bulgaria hävisi avauksessaan yllättäen Espanjalle, mutta voitti torstaina Suomen. Suomi taas avasi vakuuttavalla voitolla Kroatiasta, joka puolestaan yllätti torstaina Ukrainan erin 3-2.

Perjantaina Kroatia lisäsi höyryä ja löi Espanjan 3-0.

Ukraina on joutunut pahaan rakoon. Ukrainalla on kova nippu – viime vuonna se pelasi MM-puolivälierissä – mutta EM-turnauksessa se on hävinnyt molemmat ottelunsa.

Suomen tämänhetkinen saldo vastaa odotettua. Kroatia-ottelu oli kuitenkin niin vahva, että voitoitta ja sarjapisteittä jääminen Bulgariaa ja Sloveniaa vastaan tuntuu pettymykseltä. Sunnuntaisesta ottelusta Suomi-Espanja on muodostumassa näiden kisojen valossa monumentaalisen tärkeä.

Espanja on Kroatian ohella Suomen ”päävastustaja”. Punakeltaisten esitys etenkin Bulgariaa vastaan oli niin väkevä, ettei Suomi ainakaan rutiinisuorituksella mene otteluvoittoon. Suomen loistoaloitus on vaihtunut epävarmuuteen ja aitoon karsiutumisen uhkaan, mutta nämä tunnot on vain pystyttävä kanavoimaan positiiviseksi energiaksi. Espanjan jälkeen Suomi ottaa alkulohkossa mittaa vielä Ukrainasta. Playoff-paikan saavuttaminen on Suomella siis täysin omissa käsissä.

Lentopallon miesten EM-kisat 2023 pelataan 28. elokuuta – 16. syyskuuta.

Kisojen järjestäjämaat ovat Italia, Pohjois-Makedonia, Bulgaria ja Israel. Jokaisen alkulohkon neljä parasta joukkuetta (yhteensä 16) etenevät pudotuspeleihin.

Lentopallon naisten EM-kisoissa pelataan perjantaina välierät. Brysselissä nähdään kamppailut Italia-Turkki ja Serbia-Alankomaat.