Voimasuhteet järisevät Suomen EM-lohkossa

Kuva: CEV.eu

Bulgaria voitti Suomen lentopallon miesten EM-kisoissa torstaina.

Varnassa pelattu ottelu päättyi kotijoukkueen hyväksi erin 3-1. Molemmilla joukkueilla on nyt yksi voitto ja yksi tappio.

Kamppailun rakenne oli varsin erikoinen. Bulgaria vei kaksi ensimmäistä erää niukasti (28-26, 27-25). Suomi oli kolmannessa erässä ylivoimainen (25-15), kunnes roolit taas vaihtuivat neljänteen (Bulgarialle 25-16).

Joel Banksin valmentaman Suomen avauskuusikossa pelasivat passari Eemi Tervaportti, hakkuri Joonas Jokela, keskitorjujat Miika Haapaniemi ja Aleksei Zhbankov sekä yleispelaajat Luka Marttila ja Niko Suihkonen. Liberona toimi Voitto Köykkä.

Jiri Hänninen tuli kolmannessa erässä avaukseen Suihkosen tilalle.

Suomi pelasi parhaimmillaan nautittavaa lentopalloa. Muutama pehmeä suoritus tärkeillä hetkillä käänsi kaksi ensimmäistä erää Bulgarialle, mikä osoittautui käytännössä ratkaisevaksi. Suomelle kertyi myös 21 syöttövirhettä.

Zhbankov nousi Suomen torjuntakuninkaaksi neljällä blokkipisteellään. Marttila ja Jokela tekivät 18 pistettä mieheen, ja joukkueen tehokkain oli Jokela (+10). Marttilalle kertyi eniten aloitussyötön vastaanottoja.

Bulgarian pelätty hakkuri Tsvetan Sokolov oli pitkiä aikoja vaihdossa, mutta lopulta hän teki komeat 16 pinnaa ja sai tehomerkinnän +11. Kovassa tikissä oli myös keskitorjuja Nikolai Kolev, joka pelasi ensimmäistä kertaa kotikaupungissaan Varnassa.

– Uskomatonta saada pelata ensimmäisen kerran kotona. Minulla oli täällä perhettä ja ystäviä katsomassa. Minulla oli loukkaantuminen, jonka takia olin sivussa pari viikkoa, mutta nyt taas kulkee, Kolev sanoi Eurovolley.tv:n suorassa lähetyksessä.

Varnassa käytävä alkulohko on muotoutumassa kiharaiseksi. Bulgaria oli hävinnyt avauksessaan yllättäen Espanjalle, mutta voitti nyt Suomen. Suomella taas oli alla vakuuttava voitto Kroatiasta, joka puolestaan yllätti torstaina Ukrainan erin 3-2.

Petar Dirlic oli Kroatian sankari 24 pisteellään.

Ukraina on joutunut pahaan rakoon. Ukrainalla on kova nippu – viime vuonna se pelasi MM-puolivälierissä – mutta EM-turnauksessa se on hävinnyt molemmat ottelunsa.

Suomen haasteet vain kovenevat. Perjantaina vastaan asettuu kivikova Slovenia, joka on kaksien viime EM-kisojen hopeamitalisti. Ensimmäisessä kamppailussaan Slovenia voitti Ukrainan 3-1.

Lentopallon miesten EM-kisat 2023 pelataan 28. elokuuta – 16. syyskuuta.

Kisojen järjestäjämaat ovat Italia, Pohjois-Makedonia, Bulgaria ja Israel.

Lentopallon naisten EM-kisoissa pelataan perjantaina välierät. Brysselissä nähdään kamppailut Italia-Turkki ja Serbia-Alankomaat.