Usko elää tappion hetkelläkin – Suomen MM-tavoite yhä realistinen

Sauli Sinkkonen (11) avasi MM-kisat hyvin. Kuva: FIVB

Suomen lentopallomaajoukkueella ei ole mitään tarvetta tunkea päätä pensaaseen, vaikka MM-kisataival alkoi tappiolla.

Lohkoisäntä Bulgaria vei avausottelun 3-0 sunnuntaina Bulgarian Varnassa.

Positiivisen löytäminen tappion hetkellä kuuluu urheilun suurimpiin haasteisiin. Suomi-Bulgaria-ottelun jälkeen se ei tosin ole edes vaikeaa. Siinä missä EM-karsinnoissa laahustivat vielä haluttomat pojat, Varnassa esiin astui Suomen näköinen joukkue.


Peli-ilmeessä ja taistelussa löytyi. Suomi pystyi pitämään erät kohtuullisen tasaisina ja jopa dominoimaan tärkeällä osa-alueella: torjuntapisteet menivät suomalaisille FIVB:n tilaston mukaan 8-2.

Sauli Sinkkonen onnistui keskellä verkkoa. Hän otti torjuntapisteistä kaksi ja päätti kuudesta hyökkäyksestään viisi pisteeseen. Keskitorjujapari Tommi Siirilä pystyy parempaan; kaksi torjunta- ja kolme hyökkäyspistettä olivat siedettävä alku.


Passari Eemi Tervaportin ja hakkuri Urpo Sivulan akseli tökki ajoittain. ”Upi” pääsi vain kuuteen hyökkäyspisteeseen, mutta joutui toki lyömään vaikeista paikoista liian usein. Toisen passarin, Mikko Eskon, ja Sivulan yhteys tiedetään. Jossain vaiheessa valmentaja Tuomas Sammelvuo sen aktivoi.

Ei tule yllätyksenä, että yleispelaajatontti tuottaa Suomelle ongelmia. Suurin toivo lepää Elviss Krastinsissa. Toinen ”yypee” on vielä täysin hakusessa. Bulgariaa vastaan koko arsenaali (Krastins, Antti Ronkainen, Niko Suihkonen, Sakari Mäkinen) pääsi käymään kentällä. Myös libero Lauri Kermiseltä on lupa odottaa enemmän.

Sammelvuolla on käsissään nuori siirtymäajan joukkue. Ryhmällä on rahkeet kasvaa oleellisesti kisarupeaman aikana. Poissaoloista (Olli-Pekka Ojansivu, Niklas Seppänen, Antti Siltala) ruikuttaminen saa jo riittää. Perjantainen vastustaja Kuuba ei ole Bulgarian tasoa. Kuubaa vastaan virheitä saa anteeksi – mutta se ei saa peittää tosiasiaa, että Suomi tarvitsee vahvempaa laatua jokaiselle osa-alueelle.

Suomelle päivittäinen, äärimmäisen tinkimätön työnteko on kaiken ydin. Kun siihen yhdistyvät hyvä taisteluilme ja Lentisäijille ominainen itsensä ylittämisen mentaliteetti, suotuisia tuloksia tulee vielä näissä kisoissa. Tavoite on edetä 16 parhaan joukkoon. Kuuba-ottelusta on pistemetsästys hyvä aloittaa.

Pasi Tuominen