Lentopallon miesten 1-sarja: Laaja kärkiryhmä ennakoi kihelmöivää kevätkautta

Lentopallon miesten 1-sarja on koko lailla puolessa välissä. Joukkueet siirtyivät joulutauolle 16. joulukuuta. Pelejä on pelattuna 13–15. Kummajaisena on tosin Karhulan Veikot, jolla pelejä on vasta 11. Kotkalaiset saavatkin urakoida kevätkaudella.

Teksti: Antti Raunio, kuva Marko Pennanen

Miesten 1-sarjaa ennakoitiin todella kovatasoiseksi ennen kautta. Kun katsoo sarjan kärkeä, voi todeta ennustuksen osuneen oikeaan. Joulutauolla kuusi parasta joukkuetta ovat vain kuuden pisteen sisällä. Myös KaVe voi nousta rästipeliensä myötä ja tehdä kuusikosta seitsikon.

Sarjataulukko on repeytymässä kolmen kastiin. Kärkiseitsikko näyttää menevän menojaan ja jättävän lopuille vain yhden pudotuspelipaikan ratkottavaksi. Pistekeskiarvolta Hurmos ja Isku ovat olleet kovimmat, molemmilla peräti 2,5 pistettä ottelua kohden. Epätasainen ottelumäärä tekee vertailusta normaalia vaikeampaa.


”Kakkoskorin” piikkipaikkaa pitää joulun pyhinä rovaniemeläinen NaPa. Tällä hetkellä näyttää, että sijasta kahdeksan eli viimeisestä pudotuspelipaikasta tullaan käymään hurja taisto NaPan, Jymyn, Kuortaneen ja JyväsLentiksen välillä.

Kolmannella korilla on jo kiire, jos joukkueet aikovat päästä mukaan pudotuspelitaistoon. VaLePan kakkosjoukkue ja Aitolahden Riento taistelevat sarjapaikastaan loppukaudesta, joskin uuden vaihteen löytäminen voisi avata vielä yhden oven pudotuspelipaikkakisaan.

  1. Maaningan Mahti

Lähtee kärjestä joulupöytään. Ei jätä turhia pisteitä tienpieleen, vaan on hoitanut sarjataulukon alemman kastin vastustajat tehokkaasti. Ennen joulua koki hieman yllättävän 0–3-tappion KaVelle, mikä osaltaan alleviivaa kärjen tasaisuutta. Syksyn kovin temppu oli puhdas 3–0-kotivoitto Iskusta.

Joutunut pelaamaan evakossa omasta kotisalistaan. Se on näkynyt karusti yleisömäärissä, mutta siitä huolimatta Mahtimiehet etenevät puhtaalla pelillä kotonaan. Hakkuri Tuomas Tervonen lähti vaihto-opiskelemaan Saksaan, mikä jättää selvän loven hakkuripeliin kevääksi. Yleispelaajien Antti Karttusen ja Eelis Karisen varaan on hyvä rakentaa loppukauden runkosarjan voittotaistelua silmällä pitäen.

  1. Karelian Hurmos

Hurmoksesta ei voi mainitsematta joukkueen upeaa taivalta Suomen cupissa. Voitot Savo Volleysta ja Tiikereistä veivät joensuulaiset jo cupin välieriin. Jos joukkue pystyy tuomaan saman pelin 1-sarjan kevään loppukahinoihin, voi olla, että haaste on muille ylivoimainen.

Kova keskittyminen cupin urakkaan on hieman näkynyt runkosarjassa. Syksyyn mahtui ensimmäinen kotitappio runkosarjapeleissä seuran historian aikana, kun Isku kävi viemässä pisteet. Neljästi peli on venynyt viidenteen erään. Pelannut kauden vain yhdellä passarilla, mikä on herättänyt ihmetystä. Teemu Silventoinen on ollut arvokas pelaaja, ja Mikko Räsänen parantaa viikko viikolta yleispelaajan tontilla. Paras yleisökeskiarvo, 202 katsojaa.

  1. Lempäälän Kisa

Pelannut vahvan syksyn, jonka huippuhetki oli kotivoitto Maaningan Mahdista. Ollut koko alkukauden aivan kärkijoukkueiden takana kyttäysasemissa. Kevätkaudella ryhmästä otetaan todella mittaa, sillä seitsemään ensimmäiseen peliin vastaan tulee kuusi kärkikastin joukkuetta.

Hukannut muutaman pisteen 3–2-otteluihin kotisalissaan. Voisi ilman niitä olla korkeammallakin, mutta paikoitellen epätasaisuus vaivaa. Taso vaihtelee välillä jopa kesken erien. Uusien pelaajien panos ollut valtava: libero Jyri Niemi ja yleispelaajat Tuomas Siirilä ja Kasper Pennanen rakentavat kovan rungon. Erikoisuutena se, että yksittäistä ykköspyssyä ei ole, vaan yleispelaajakaksikon lisäksi hakkuri Anssi Vesanen pystyy ratkomaan pelejä.


  1. Rantaperkiön Isku

Alkukauden kovin pistekeskiarvo, mutta sijoitus on vasta neljäs, koska tilillä on vähemmän pelattuja pelejä kuin muilla kärkiryhmillä. Usean pelaajan viime vuodelta hankittu liigakokemus on ollut kullanarvoista. On osoittanut tasonsa etenkin Hurmosta vastaan: kahdesta keskinäisestä pisteet 4–2.

Joukkueesta on löytynyt uusia vastuunkantajia. Hakkuri Paavo Korhonen on noussut sarjan tähtiluokkaan, ja monipuolinen kapteeni Simo Puttonen on luottopelaaja paikalla kuin paikalla. Usea nuorukainen ollut alkukauden ajan armeijan harmaissa. Pelaa keväällä peräti seitsemän kotipeliä, mikä antaa hyvän edun runkosarjan voittokisassa. Takataskussa on vielä Matti Hietanen, joka parantaa kevättä kohti mentäessä.

  1. Kyyjärven Kyky

Noussut viime kauden jälkeen takaisin terävimpään kärkeen. Riveissä sarjan pistepörssin ykkönen, yleispelaaja Aivars Petrusevics 247 pisteellä. Joukkue kokenut muutoksia: passari Tauno Lipp ei ole enää joukkueessa, ja yleispelaaja Lauri Jylhä tuli kesken kauden mukaan.

Ennen joulua koettu tappio TuTolle tasasi entisestään kärkipäätä. Petrusevics on ryhmälle äärimmäisen tärkeä ja voi ratkoa pelejä yksin. Latvialaispassari Martins Janssons on toinen avainpelaaja. Kevät alkaa kovalla testillä, kun kohtaa Mahdin ja LeKin.

  1. TuTo Volley

TuTo on tullut ryminällä 1-sarjaan ja noussut heti kärkipäähän. Pääsee joulun viettoon maireassa kuuden pelin voittoputkessa. Passari Mauri Kurppa siirtyi Saksaan, mutta kokenut Jani Puputti on ottanut ykköspassarin roolin upeasti haltuunsa. Kirsikkana kakun päälle sai hakkuriksi Dmitri Borichevin.

TuTo-miehistön kokemus voi olla vielä kovaa valttia kevään isoissa peleissä. Kirill Boritshev on ollut turkulaisten syömähammas, ja velipojan mukaantulo vapauttaa Boritshevin yleispelaajan paikalle. Nuori Aleksei Zhbankov on saanut hyvin vastuuta. Kevätkausi alkaa haastavalla kolmen vieraspelin putkella.

  1. Karhulan Veikot

Ollut alkukauden kummajainen vähäisen pelimääränsä vuoksi. Sen vuoksi joukkuetta on vaikea asemoida. Pistekeskiarvo selvästi heikompi kuin kärkikuusikolla (1,7 ja muilla yli 2). Kolme tuplaviikonloppua keväällä eikä vapaita viikonloppuja, joten saa ainakin pelata tarpeeksi.

Osoitti ennen joulua voittamalla Mahdin ja viemällä Hurmokselta ja LeKiltä pisteen, että joukkueen välierätavoite ei ole aivan tuulesta temmattu. Ducks-laina Joona Väänänen ollut alkukaudesta isossa roolissa, kuten yleispelaajana ja hakkurina vastuuta kantanut Marko Määttänen. Vaikka KaVe ei ole sarjan pisin joukkue, on aivan kärkiryhmiä torjuntapelissä.

  1. Napapiirin Palloketut

Nuori nousijajoukkue on pelannut positiivisen alkukauden ja taistelee kynsin hampain pudotuspelipaikasta. Osoitti olevansa valmis yllätyksiin, kun piinasi vieraissa LeKiä ja KyKyä viiteen erään, vaikka molemmissa taipuikin.

Todella nuorella joukkueella (vanhimmat vuonna 1998 syntyneitä) operoiva rovaniemeläisjoukkue on ollut kova niin sanotuissa isoissa peleissä: kotisalissa kolme voittoa kovimmista kilpakumppaneistaan JyLestä, VaLePasta ja Kuortaneesta. Kapteeni, yleispelaaja Otso Hakala on ollut todella arvokas. Laajuutta on löytynyt, joulun lähestyessä hakkuri Sampsa Lokka on kasvattanut rooliaan. Kokemuksen vähyys on näkynyt pelien lopuissa, kun pitäisi voittaa isoja pisteitä.

  1. Nurmon Jymy

Nurmo on NaPan tapaan napsinut hyvin pisteitä omilta kilpakumppaneiltaan, mutta isompiaan vastaan ei ole hauis vielä riittänyt. Ei ole läheskään joka peliin päässyt paperilla parhaalla ryhmällään, kun pelaajavalmentaja Slobodan Krljic on viime peleissä ollut valmentajana, ja Tiikerit-farmipelaaja Matias Saviaro vaihdossa. Rinki on kuitenkin laaja, ja omat juniorit ovat vastanneet hyvin huutoon.

Mika Mäntylä on odotetusti ollut joukkueen kovin pallontappaja, johon luotetaan paljon pahoissa paikoissa. Peli lepää jopa liikaa vahvan hakkurin varassa. Saa lisävirtaa kovasti kannustavasta vaihtopenkistään. NaPan kanssa tiukimmin mukana köydenvedossa kahdeksannesta sijasta.

  1. JyväsLentis

Yhä mukana taistelussa pudotuspelipaikoista. Kärsinyt vaivoista. Kokoonpano on elänyt pelistä toiseen. Onnena on ollut yhteistyö 2-sarjaa pelaavan kakkosjoukkueen kanssa, josta saanut hyviä paikkaajia. Jaakko Aningon tervehtyminen alkukauden vaivasta ja Veli Mannisen mukaantulo ovat olleet isoja palasia.

JyLe on pelannut kaksijakoisesti: ei ole voinut juurikaan mitään kärkiryhmille, mutta on pärjännyt melko hyvin alakastin joukkueiden keskinäisissä peleissä. Kovin näyttö kyvyistä oli niukka 2-3-tappio TuTolle. Manninen on tuonut tärkeää tukea hakkuri Tino Vuorelle. Vaikea loppuohjelma, joten kevätkauden alussa napattava pisteitä, jos mielii kahdeksan joukkoon.

  1. Kuortane

Kuortaneen valmennuskeskuksen nuorten maajoukkue ei ole uusitulla ryhmällään pystynyt samanlaiseen rummutukseen kuin viime kaudella. Se on ymmärrettävää, koska joukkueen pelaajat pelaavat ensimmäistä kauttaan 1-sarjassa. Ensi vuonna Kuortane nähdään selvästi korkeammalla.

On silti vielä mukana jonossa, josta voi lunastaa lipun pudotuspeleihin. Parantaa peliään kauden mittaan, ja loppukaudesta onkin pystyttävä voittamaan muita samoista sijoista taistelevia kovemmalla prosentilla kuin alkukaudesta. Passari Santeri Välimaa johtaa joukkojaan röyhkeällä itsevarmuudella ja yleispelaaja Sebastian Pozo Hernandez kulkee isänsä jalanjälkiä kohti Mestaruusliigaa.

  1. VaLePa 2

VaLePa otti elintärkeän voiton juuri ennen joulua, kun se kaatoi jumbotaistossa Aitolahden Riennon 3–2. Alkukauden ryhmää vetänyt Arto Mäkinen siirtyi sivuun vetovastuusta, ja nyt joukkuetta valmentaa kokenut Viktor Tshirtshenko. Piste-ero pudotuspeliviivaan on yhdeksän pistettä, joka ei ole mahdoton, jos suunta muuttuu. Vähemmän pelejä kuin muilla pudotuspelipaikasta taistelevilla. Se antaa toivoa.

VaLePan miehistöllä on potentiaalia alkukautta parempiin tuloksiin. Viime peleissä ryhmä on saanut farmivahvistuksia Mestaruusliigasta, etenkin Aaro Nikula on tehnyt kovaa jälkeä. Juuso Tulonen on ollut ryhmän alkukauden vastuunkantaja. Kolmen pisteen voittojen tili näyttää yhä nollaa, se pitäisi saada auki nopeasti.

  1. Aitolahden Riento

Alkukauden 15 pelistä vain yksi voitto, eikä yhtään kolmen pisteen pottia. Tamperelaisjoukkue on kärsinyt paljon loukkaantumisista, pahimmillaan lähes koko yleispelaajaosasto on ollut lasaretissa. On saanut apua Akaa-Volleysta, mutta ei ole edes niissä peleissä pystynyt kääntämään voittoja.

Alkukauden ykköstykki Henri Laine palasi juuri ennen joulua loukkaantumisensa jälkeen kehiin. Se on todella iso uutinen Riennolle. Nuori hakkuri Aleksi Rantanen on ollut alkukauden valopilkku ja tehnyt läpimurtonsa. Tarvitsee tasapainoa peliinsä, korttitalo romahtaa liian herkästi, vaikka potentiaalia olisi selvästi parempaan.

Antti Raunio