Uusi turnaus mullistaa lentopallon maajoukkueliigat

Kuva: FIVB

Kansainvälinen lentopalloliito FIVB tiedotti torstaina uuden maajoukkueliigan perustamisesta. Turnaus on nimeltään Volleyball Nations League.

Liiga käydään samalla brändillä ja kilpailumuodolla sekä miehissä että naisissa. Ensimmäisen kerran Volleyball Nations Leagueta pelataan vuonna 2018.

FIVB ei heti vahvistanut, tuleeko uudesta liigasta jokavuotinen tai korvaako se miesten Maailmanliigan ja naisten World Grand Prix’n.

Volleyball Nations Leagueen pääsee 12 ns. ydinmaata ja neljä haastajamaata. Turnaus pelataan lohkomuotoisena. Jokaiselle joukkueelle kertyy vähintään 15 ottelua. Kaikkiaan liiga kattaa 130 ottelua.

Liigan järjestävät yhteistyössä FIVB, 21 kansallista lentopalloliittoa sekä urheilu-, viihde- ja muotiyhtiö WME-IMG.

Miesten liigan ydinjoukkueet ovat Brasilia, Italia, USA, Kiina, Serbia, Ranska, Argentiina, Iran, Puola, Saksa, Japani ja Venäjä. Haastajajoukkueet ovat Australia, Etelä-Korea, Kanada ja Belgia.

Naisten liigan ydinjoukkueet ovat Brasilia, Italia, USA, Kiina, Serbia, Hollanti, Thaimaa, Turkki, Etelä-Korea, Saksa, Japani ja Venäjä. Haastajajoukkueet ovat Argentiina, Dominikaaninen tasavalta, Puola ja Belgia.

Volleyball Nations Leaguelle tulee myös kakkostaso, Challenger League, joka antanee mahdollisuuden myös Suomen kaltaiselle lentopallomaalle.

”Historian tärkein kilpailu”

IMG:n panos keskittyy suorien ottelulähetysten tuottamiseen ja lähetysoikeuksien jakeluun. FIVB:n puheenjohtaja Ary S. Graça hehkuttaa turnausta, jonka yksi keskeinen missio on fanien osallistaminen.

– Tämä on tärkeä hetki lajimme tulevaisuudelle. Volleyball Nations League on FIVB:n historian tärkein kilpailu ja se mullistaa tavan, jolla lentopallo välittyy yleisölle. Lajista tulee fanikeskeisempi. Fanit ovat aivan toiminnan sydämessä, Graça sanoi torstaina Pariisissa.

– Lentopallo kuuluu maailman suosituimpiin ja harrastetuimpiin lajeihin. Meidän on silti katsottava tulevaisuuteen, koska pyrimme olemaan maailman suurin koko perheen urheilulaji.