Nousijan riemu laimeni – mikä meni Nurmon Jymyyn?

Torstaina pelataan lentopallon Mestaruusliigan viimeinen joulua edeltävä ottelu. Naisten liigassa hallitseva hopeajoukkue HPK emännöi nousija Nurmon Jymyä.


Keskiviikkona HPK voitti vieraissa LP Vampulan 3-1 ja nousi liigan kärkeen yhdessä OrPon kanssa.

OrPo antoi vieraissa kyytiä Jymylle. Tulos 0-3 oli taas yksi lisä Jymyn synkkään saldoon: nousijat ovat hävinneet yhdeksän ottelua putkeen. Viimeksi jymyläiset ovat nostaneet kädet kohti kattoa otteluvoiton merkiksi 14. lokakuuta eli reippaat kaksi kuukautta sitten.

Alkukauteen nähden Jymyn suunnanvaihdos on järkyttävä. Joukkue avasi aidolla nousijan innolla voittaen viidestä ensimmäisestä liigaottelustaan neljä – ja kävi jopa sarjataulukon kärkipaikalla.

OrPo-tappion jälkeen valmentaja Kari Tuomela myönsi viimeisimpien vastustajien ylivoiman.

– Me olemme vasta kasvamassa samoihin mittoihin. Kun viisikin vuotta harjoitellaan, ollaan ehkä samassa, Tuomela sanoi Jymyn verkkosivuilla.

– HPK-ottelun jälkeen edessä on viiden päivän nollaus ja treenitauko. Se tulee tarpeeseen.

Jymy ei ole niin heikko joukkue kuin tuloskunto antaa ymmärtää. Alkukaudesta norjalaishakkuri Julie Mikaelsen tehtaili passari Julia Niemen tarjoilusta pisteitä suurella riemulla. Nyt lyönneistä on puhti ja erityisesti juonikkuus poissa. Pirteä yleispelaaja Emmi Riikilä nosti OrPoa vastaan kohtuullisesti. Parhaalla tasollaan hän pystyy sytyttämään joukkueen rämäpäisillä hyökkäyksillä, mutta nyt ratkaisut ovat kesyjä.

Avainpelaajista keskitorjuja Karoliina Friberg on pitänyt tasonsa parhaiten. Torstaina koittaa hyvä aika loistaa, sillä vielä viime kaudella Friberg pelasi HPK:n väreissä. Jymyn lama on ennen kaikkea henkinen. Tuleeko Fribergistä sytyttäjä, joka tempaisee joukkuekaverit mukaansa uuteen nousuun?

Realiteetit ovat selvät: Jymylle erävoitto Hämeenlinnassa olisi hieno buusti, kahden erän vieminen voitto ja otteluvoitto pieni sensaatio. Tätä todistavat myös Veikkauksen kertoimet. HPK:n otteluvoittajakerroin Pitkävedossa on hämmästyttävä 1,01. Jymyn vierasvoitto palauttaisi asetetun panoksen 9,8-kertaisesti.

Yhdeksän joukkueen liigassa Jymy on nyt kuudentena. Kohtuullisen hyvän sijoituksen ei saa antaa hämätä. Jymy on samassa pakassa LP Kangasalan ja LP Vampulan kanssa; lisäksi jumbo Woman Volley vahvistuu kahdellakin pelaajalla, joten alakertaan kehkeytyy kevääksi armoton taistelu. Jokainen sarjapiste – tuli se nyt tai kevään viimeisissä peleissä – on huipputärkeä. Pisteenkin saalistaminen Hämeenlinnassa olisi todiste siitä, että Jymy haluaa tosissaan näyttää kuuluvansa liigaan.

Pasi Tuominen
Ota yhteyttä: toimitus (at) lentopallo.info