Savo ansaitsee liigajoukkueen – resurssien keskittäminen on oikea tie

Featured Video Play Icon

Savo on vahvaa lentopalloseutua. Silti edes menestyvät joukkueet eivät ole pystyneet elämään siellä pitkään.

Miesten Mestaruusliigassa pelaavat Sampo Volley (Pielavesi) ja LEKA Volley (Kuopio) ilmoittivat torstaina yhdistävänsä edustusjoukkuetoimintansa. Jo kaudella 2018–2019 liigassa pelaa ryhmä nimeltä Savo Volley.

Savon helmi on Pieksämäen NMKY, joka on suomalaisen lentopallohistorian kenties tarunhohtoisin joukkue. Se taisteli 70- ja 80-luvuilla Euroopassa silloisen mestarien liigan kärkisijoista. Pian seurasivat Varkauden Tarmo ja KuPS Volley. Menestystä riitti, mutta ei elinvoimaa. Erilaiset viritykset (esimerkiksi Keski-Savon Pateri, Pallavolo ja viimeisimpänä LEKA) tyssäsivät.

Savo Volley ei ole siis ollenkaan ensimmäinen hanke, jolla savolainen lentopalloilu yritetään taas palauttaa kunniapaikalle. Mutta mikä on erilaista – miksi tämä projekti onnistuisi? Paterin – PNMKY:n ja Tarmon fuusio – olisi pitänyt olla menestystarina, mutta lyhyeksi senkin taru jäi.

Pienessä maassa resurssien keskittäminen on oikea tie. Mestaruusliiga on sen oivaltanut pienentämällä liigan joukkuemäärän kymmeneen. Savo Volleylla on oivat takapirut, LEKAn Tatu Säisä ja Sammon Timo Perälä. Taustahahmot ovat hyvä alku. Mukaan täytyy kuitenkin saada myös media ja yleisön syvät rivit.

Savo Volley kertoo satsaavansa ruohonjuuritasoon. Hyvä merkki sekin. Kun ei vaan tavoiteltaisi kuuta taivaalta: ”Tavoitteena on olla Suomen arvostetuin seura”, Säisä sanoi. Siihen on pitkä matka. Tarvitaan vuosien myyräntyö ja pelillinen menestys ennen kuin tavoitteesta voi edes unelmoida.

Oli miten oli, Savo Volleysta tulee mielenkiintoinen lentopalloilmiö ensi kaudelle. Kuopio ja lähiseudut ansaitsevat liigajoukkueen, niin hyvää työtä ja niin paljon menestystä edeltäjät ovat tahkonneet.

Pasi Tuominen