VaLePa teki mahalaskun Mestarien liigassa – olennaista ei sovi silti unohtaa

Lentopallon hallitsevan Suomen mestarin VaLePan taival Mestarien liigassa alkoi hyvin, mutta päättyi mahalaskuun.

Laskeneen trendin päätti keskiviikkoinen vierailu PAOK Thessalonikin halliin. Kreikkalaisjoukkue PAOK voitti erin 3-1.


Juuri PAOKin VaLePa (Ford Store Levoranta Sastamala) voitti avauspelissään viime marraskuussa. Sen jälkeen tuli vain tappioita ja ainoastaan yksi erävoitto. VaLePa jäi alkulohkossaan viimeiseksi.

Tappion hetkellä olennaista ei sovi unohtaa.

1. VaLePa oli ensimmäinen suomalainen miesten joukkue nykymuotoisessa Mestarien liigassa. Sinne päästäkseen joukkueen oli voitettava kultaa Suomen tasokkaassa Mestaruusliigassa ja selvitettävä vielä Mestarien liigan karsinnat. Alkulohkoihin pääsi vain 20 valiojoukkuetta Euroopasta.

2. Voittoja tuli vain yksi, mutta se olikin historiallista laatua. Mikään suomalainen joukkue ei ollut aiemmin voittanut ottelua Mestarien liigassa. LP Viesti (eurokentillä LP Salo) pelasi vuonna 2014 naisten Mestarien liigassa kuusi lohkopeliä voitoitta.

3. Suomalainen lentopalloyleisö näytti joukkovoimansa upeasti. Vaikka lohkossa olivat vastustajat merkittävistä lentopallomaista (Kreikka, Turkki, Saksa), VaLePa keräsi kotipeleihinsä ylivoimaisesti suurimman yleisömassan (7 650) ja parhaan keskiarvon (2 550). Jääkiekon höntsäliigaan jämähtäneessä Suomessa luvut ovat mainiot.


4. Mikko Eskon, Urpo Sivulan ja Olli Kunnarin kaltaisille pelaajille isot pelit ovat tuttuja. Tärkeää kokemusta sen sijaan kertyi valmentaja Sami Kurttilalle, Ruotsin maajoukkuekapteenille Erik Sundbergille sekä Suomen maajoukkueen keskitorjujalle Markus Kaurtolle.

VaLePan kausi jatkuu Mestaruusliigan otteluin. Joukkue johtaa sarjaa ylivoimaisesti.