Katsaus lentopallon 1-sarjan pudotuspeleihin

Lentopallon 1-sarjassa alkavat perjantaina pudotuspelit. Piikkipaikoilta lähtevät miesten 1-sarjan runkosarjaykkönen Rantaperkiön Isku ja naisten runkosarjan voittanut LP Viesti Akatemia.

Ykkössarjojen pudotuspeleihin pääsi kahdeksan joukkuetta – ne eivät ole kuitenkaan runkosarjan kahdeksan parasta. Mutkan matkaan tuovat Kuortaneen opistojoukkueet, jotka eivät lähde pudotuspeleihin. Runkosarjan perusteella Kuortane olisi saanut pleijaripaikat sekä miesten että naisten 1-sarjassa.

Kuortaneen sijaan miesten 1-sarjassa pudotuspelipaikan saa Napapiirin Palloketut ja naisten sarjassa Joen Juju. Joukkueet saavuttivat yhdeksännet sijat sarjoissaan.

Rantaperkiön Isku pelasi viime kaudella vielä Mestaruusliigassa. Isku selvitti liigakarsinnat, mutta lähti 1-sarjaan vapaaehtoisesti. Iskun valmentaja Oskar Muurinen kertoo joukkueen asenteen olevan tiukan.

– Kevät on ollut meiltä tasapainoista pelaamista. Selkeä teema on, että haluamme voittaa jokaisen pelin, joka eteen tulee. Jokainen peli pitää voittaa, jos haluaa olla viimeisenä korkeimmalla korokkeella, kommentoi Muurinen.

Joensuulainen Karelian Hurmos ampaisee pudotuspeleihin kakkospaikalta ja saa vastaansa Maaningan Mahdin. Hurmoksella peli kulkee; vaikka menestystä keväällä tulisi, seuralla ei ole välttämättä varaa lähteä liigaan.

– Viime tilikauden tappio rasittaa tätäkin vuotta. Hurmoksen tämänhetkinen taloudellinen tilanne ei mahdollista liigatavoitteiden saavuttamista, seura tiedotti helmikuussa.


Salo saavutti tällä kaudella komean tuplavoiton: LP Viesti vei naisten Mestaruusliigan runkosarjan ja LP Viesti Akatemia 1-sarjan. Akatemia ei voi sääntöjen nojalla hakea liigapaikkaa, mutta joukkue lähtee taistelemaan 1-sarjan mestaruudesta.

Myös Karelian Hurmoksen naisten joukkueessa hieman kuohahtelee. Viikko sitten Jani Huoponen irtisanottiin päävalmentajan tehtävästä, ja luotsiksi ryhtyi urheilutoimenjohtaja Marko Räsänen.

– Ratkaisuun päädyttiin pelillisen ryhtiliikkeen aikaansaamiseksi. Pelaajien luottamus valmennusta kohtaan oli laskenut, mikä näkyi peliotteissa, Marko Räsänen taustoitti.


Ykkössarjan pudotuspelit käydään pika-aikataululla. Puolivälierissä ja välierissä jatkoonmenijä ratkeaa kahdessa ottelussa. Jos yhteistulos menee tasan, pelataan ylimääräinen ratkaisuerä 25 pisteeseen.

Välierien voittajat etenevät liigakarsintoihin. Kolmanneksi joukkueeksi karsintaan tulee Mestaruusliigan jumbo (miehissä Vantaa Ducks ja naisissa Woman Volley). Karsintasarjan parempi ykkössarjajoukkue kruunataan 1-sarjan mestariksi. Karsintasarjan kaksi parasta saavat mahdollisuuden anoa liigapaikkaa ensi kaudeksi (LP Viesti Akatemia on poikkeus).

Lentopallon miesten 1-sarjan puolivälierät

Rantaperkiön Isku – Napapiirin Palloketut
Karelian Hurmos – Maaningan Mahti
TUTO Volley – Karhulan Veikot
Kyky-Betset – Lempäälän Kisa

Lentopallon naisten 1-sarjan puolivälierät

LP Viesti Akatemia – Joen Juju
Oulun Kisko – Karelian Hurmos
NALE / HEL Volley – Rantaperkiön Isku
Puijo Wolley – JyväsLentis

Puolivälierät ja välierät 15.–24. maaliskuuta, liigakarsinnat 30. maaliskuuta – 14. huhtikuuta