VaLePan ja Savo Volleyn sarjasta saattaa kehkeytyä klassikko, jota muistellaan vielä pitkään

Kuva: CEV.lu

Välierät alkavat lentopallon miesten Mestaruusliigassa lauantaina. Pelataan ottelusarjat Hurrikaani-Loimaa – Lentopalloseura Etta ja VaLePa – Savo Volley.

Finaaliin pääseminen edellyttää neljää otteluvoittoa. Välieräsarjat koostuvat siten vähintään neljästä ja enintään seitsemästä ottelusta. Hävinneet joukkueet menevät pronssiotteluun.

Seuraavassa asetelmia välieräsarjoihin.

Hurrikaani-Loimaa – Lentopalloseura Etta

Hurrikaani voitti runkosarjan ja pudotti puolivälierissä Team Lakkapään suoraan voitoin 3-0. Etta sijoittui runkosarjassa neljänneksi. Ensimmäisellä pleijarikierroksella lähetettiin laulukuoroon Raision Loimu voitoin 3-1.

Runkosarjassa Hurrikaani vei keskinäiset ottelut 3-1. Neljästä ottelusta kolme päättyi kotivoittoon.

Välieräsarjaan Hurrikaani lähtee ennakkosuosikkina. Vaikka tärkeä yleispelaaja Eemeli Kouki on ollut valmentaja Jussi Heinon ryhmästä loukkaantuneena poissa, paketti on pysynyt kasassa. Runkosarjan loppu mukaan lukien Hurrikaani on voittanut 16 ottelua putkeen.


Etta nikotteli pudotuspeliavauksessaan, mutta otti sitten Loimusta kolme voittoa perättäin. Olli Kuoksan valmentamalle oululaisryhmälle perussuoritus ei riitä Hurrikaania vastaan. Luottopelaajien (Jokela, Ronkainen, Pennanen) on näytettävä parastaan, ja erityisesti keskitorjujien on venyttävä.

Jos aloitussyötön vastaanotto toimii, Hurrikaanin passari-hakkuri-akseli West-Ropponen tekee tuhoa. Keskiosasto (Oivanen, Porkka) kuuluu sekin valtteihin.

Reippaasti yli tuhat Lentopallo.infon lukijaa ennakoi jatkoonmenijää: Hurrikaanin finaalipaikkaan uskoi 72 % ja Ettan 28 % vastanneista. Loimaalaisjoukkue sarjaa viekin, mikäli nähty taso pitää. Henkinen kantti ja pudotuspelien intensiivisyys voivat kuitenkin järkyttää voimasuhteita.

VaLePa – Savo Volley

Runkosarjakakkonen VaLePa pudotti kovan huhkimisen jälkeen Kokkolan Tiikerit puolivälierissä. Savo Volley, joka oli runkosarjan kolmas, pääsi paljon vaivattomammin eroon Akaa-Volleysta (3-0).

Keskinäisissä otteluissa runkosarjassa Savo vei kolme voittoa ja VaLePa yhden. Erityisen mielenkiintoiseksi pointiksi nousi se, että vain yksi kotivoitto nähtiin. VaLePa hävisi molemmat kotiottelunsa.

Kauden alla moni mehusteli VaLePan ja Savo Volleyn välisellä unelmafinaalilla. Nyt otatus tuleekin jo välierissä. Joukkueet eivät ole kuitenkaan niin timanttisessa kuosissa kuin sopisi tässä vaiheessa kautta odottaa. Loukkaantumisten ja poissaolojen takia molemmat joukkueet pelasivat epätasaisesti runkosarjan lopulla.


Passarikohtaaminen kuuluu ottelusarjan herkkuihin. VaLePan ikivirtuoosi Mikko Esko kohtaa nuoren huipun Fedor Ivanovin. Tulta on tulossa hakkurin paikalta: jos vaikka Urpo Sivulalla (VaLePa) ja Lelu Ojansivulla (Savo) ei kulje, on valmentajilla mahdollisuus heittää ruutuun Arvis Greene ja Eetu Häyrinen.

Materiaaliltaan ryhmät ovat varsin tasaväkiset. Kliseinen ”henkien taistelu” sopii asetelmaan paremmin kuin koskaan. Valmennuksessa Savolla saattaa olla pieni etu, koska Jukka Tuovinen tuntee suomalaisen lentopallon läpeensä. VaLePaa käskee slovenialainen Radovan Gacic.

Lentopallo.infon kyselyyn vastanneista 57 % uskoo Savon menevään finaaliin. Näin VaLePan prosentiksi jää 43.

Tarvittaneen vähintään kuusi ottelua ennen kuin voittaja ratkeaa. Selkeää ennakkosuosikkia ei voi nimetä, sillä nyt on kaikki pelissä: valmennus, pelitaidot, henkinen kantti ja yleisön tuki. VaLePan ja Savo Volleyn välisestä sarjasta saattaa kehkeytyä klassikko, jota muistellaan vielä pitkään.

Pasi Tuominen