Lentopallomestari VaLePa: Suomen suurinta dominointia yli 20 vuoteen

VaLePan ylivoima Suomen lentopallokentillä on harvinaislaatuista. Joukkue on vienyt perättäin kuusi kansallista mestaruutta.

Keskiviikkona VaLePa varmisti kolmannen perättäisen lentopallon Suomen mestaruutensa. Lisäksi sastamalalais-tamperelainen ryhmä on voittanut Suomen cupin kolme kertaa putkeen.

Vastaavaa – ja suurempaakin – ylivoimaa on Suomen miesten lentopallossa koettu viimeksi yli 20 vuotta sitten. Silloin kuopiolainen KuPS-Volley hallitsi itsevaltiaan elkein. Sekä pääsarjassa että cupissa tuli kuusi mestaruutta perättäin. Putki katkesi vuoden 1996 mestaruuden jälkeen.

Vaikka VaLePa osoittautui lopulta ylivoimaiseksi, kausi oli takkuinen. Mestarien liigassa taival katkesi ensimmäisellä karsintakierroksella. Osittain loukkaantumisten takia runkosarjan voitto lipsahti Hurrikaani-Loimaalle, ja pudotuspeleissäkin oli alkuun vaikeaa.

Välierissä peli lähti kulkemaan. VaLePa kaatoi Savo Volleyn voitoin 4-1, ja finaaleissa urhea Lentopalloseura Etta nujertui 4-0.

Lentopallon eurokilpailujen kakkostasolla CEV Cupissa VaLePa saavutti kunniakkaan, jaetun viidennen sijan. Joukkuetta valmensi Radovan Gacic. Kestosuosikit – passari Mikko Esko ja yleispelaaja Olli Kunnari – jatkanevat pelejään.

Oululainen Etta nousi kauden ilmiöksi. Olli Kuoksan valmentama ryhmä säväytti jo viime kaudella, mutta vasta nyt Oulussa oltiin kypsät haastamaan Suomen mestaruudesta. Suurimmaksi uroteoksi jäi runkosarjavoittaja Hurrikaani-Loimaan kukistaminen välierissä.

Hakkuri Joonas Jokela ja yleispelaaja Antti Ronkainen ovat kavereita, joista tulee paljon iloa vielä niin Ettalle kuin Suomen maajoukkueelle.

SM-hopea on Ettan seurahistorian ensimmäinen liigamitali. Jos joukkue pysyy kasassa, lähtee se kaudelle 2019–2020 yhtenä realistisimmista mestarisuosikeista.

Lentopallon miesten Mestaruusliiga, loppuottelut 2019

Pe 5.4. VaLePa-Etta 3-0
Su 7.4. Etta-VaLePa 1-3
Ke 10.4. VaLePa-Etta 3-1
Ke 17.4. Etta-VaLePa 2-3