Lentopallon Mestaruusliiga: Yleisöllä vahva kanta ulkomaalaiskiintiöön

Yhdysvaltalainen Matt West (9) oli viime kauden parhaita passareita lentopallon Mestaruusliigassa. Kuva: CEV.eu

Yleisön keskuudessa vallitsee vahva tahtotila, että lentopallon Mestaruusliigassa pitäisi olla ulkomaalaiskiintiö.

Viimeisimpien sarjamääräysten nojalla lentopallon Mestaruusliiga ei aseta ylärajaa ulkomaalaisten pelaajien lukumäärälle: ”Ulkomaiseksi katsottavia pelaajia voi pelata rajoittamaton määrä”, määräyksissä linjataan.

Lentopallo.infon tekemässä kyselyssä peräti 75 prosenttia vastanneista kannatti ulkomaalaiskiintiötä lentopallon Mestaruusliigaan.

Vastanneista 16,2 prosenttia oli ulkomaalaiskiintiötä vastaan. Vaihtoehdon ”asia ei ole yksiselitteinen” valitsi 8,8 prosenttia vastanneista.

Lentopallo.infon kysely saavutti yli 6 000 asiasta kiinnostunutta.

”Ulkomaalaisuuden” käsite on nykypäivänä aiempaa merkittävästi tulkinnanvaraisempi, muun muassa EU-kansalaisuuden vuoksi. Joukkueiden kotimaisuusaste herättää jatkuvasti paljon keskustelua. Seuraavassa poimintoja Lentopallo.infon kyselyyn vastanneiden perusteluista.

Puolesta (75 % vastanneista)

”Ammattitaitoinen valmennus suomalaisille nuorille ja mahdollisuus kehittyä kotimaan liigassa kohti maajoukkuetasoa”

”Nyt on liikaa rahdattu keskitasoisia pelureita viemään kotimaisilta vastaavilta paikat”

”(Järjestelmä, jossa kiintiötä ei ole) estää kotimaisten pelaajien kehittymisen ja syö motivaation jo niiltä, jotka kehittymässä mestaruusliigatasolle”

”Ulkomaalaisten tulee nostaa tasoa liigassa, mutta ei viedä liikaa paikkoja kotimaisilta”

”Moni lahjakas pelaaja lopettaa, kun seisoo puolapuilla pari kautta”

”Suomalaisten pelaajien pelaaminen jää etenkin naisten puolella todella vähäiseksi”

”Ulkomaalaisia saa olla, mutta joku roti! Jos kuusikossa on yksi suomalainen, tai ei yhtään, kyseessä ei ole enää suomalaisia kehittävä laji”

”Jo pelkästään katsojalukujen nostamisen vuoksi. Harvoin ulkomaalainen on niin iso pelaaja, että häntä tullaan katsomaan”

”Junioripelaajat tarvitsevat suomalaisia idoleja. Ulkomaalaisvahvistusten hinnalla voidaan saada erityisosaamista valmennukseen ja leiritykseen”

”Niin sanotut vahvistukset temmeltävät kentällä yhtä lailla onnistuen tai epäonnistuen. Kyllä tässä kausikorttilaisen uskollisuus on koetuksella”

”Tilanne on kohta kuin koripallossa, jossa 3-4 amerikkalaista heittelee toisilleen ja suomalaiset ovat vain täytteenä”

”Tasa-arvoisuus pienten ja isompien paikkakuntien kanssa paranee ja suomalaisten mahdollisuudet päästä pelaamaan”

”Lajin harrastajamäärä pysyy varmasti nuortenkin tasolla parempana, jos on tilaa unelmille ja tavoitteille ihan Koti-Suomessa. Eivät kaikki halua lähteä heti ulkomaille”

Vastaan (16,2 %)

”Nykyinen ottelutahti ajaa kotimaiset pelaajat lopettamaan uransa liian aikaisin. Miesten puolella joukkuemäärän lisääminen yhdistettynä lopettamisiin tarkoittaa sitä, ettei kaikille paikoille vain riitä kotimaisia pelaajia. Noususuhdanteessa olevat kotimaiset pelaajat hamuavat ulkomaille, kuten pitääkin”

”Jos kotimaisia pelaajia on saatavilla, miksi heitä ei käytetä tai miksi lahjakkaille kotimaisille ei anneta mahdollisuutta?”

”Hyvät ulkomaalaispelaajat tuovat Mestaruusliigaan taitoa ja kovuutta, joten väkisinkin taitotaso ja kovuus tarttuvat meidän omiin pelaajiimmekin”

”Mestaruusliiga menee koko ajan ammattimaisempaan suuntaan, ja se vaatii myös enemmän ulkomaalaisia pelaajia”

”Hyviä liigatasoisia nuoria tyttöjä on vaan niin vähän. Laadukasta kilpaurheiluun tähtäävää ja tavoitteellista juniorityötä tehdään Suomessa todella vähän”

Asia ei ole yksiselitteinen (8,8 %)

”Periaatteessa ulkomaalaiskiintiö on hyvä asia, mutta toinen juttu on se, että onko meillä riittävästi laadukkaita kotimaisia pelaajia, jotta saadaan pidettyä uskottava sarja? Ulkomaalaisia hankkiessa kannattaa tosi tarkkaan miettiä sitä, ottaako pelaamaan vai ei. Tusinavahvistuksista ei iloa ole”

”Jos kotimaiset pelaajat eivät ole tarpeeksi tasokkaita, jotta voisivat ansaita kuusikkopaikan, on pakko ottaa ulkomaisia pelaajia. Tämän pitäisi motivoida kotimaisia pelaajia harjoittelemaan kovemmin ansaitakseen kuusikkopaikan”

”Suomalaisia pelaajia pitäisi saada enemmän isompiin rooleihin etenkin naisten puolella, mutta toisaalta suomalaisia huippupelaajia on melko vähän, joten tietyllä tapaa se voisi vääristää kilpailua, jos on pakko peluuttaa suomalaisia”