Näin Venäjällä reagoitiin Tuomas Sammelvuon ja Venäjän lentopallomaajoukkueen esitykseen

Kuva: FIVB

Lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo on Venäjällä nyt kovaa valuuttaa. ”Köpiä” ja Venäjän maajoukkuetta juhlitaan onnistuneiden olympiakarsintojen jälkeen.

Pietarissa isännöimässään olympiakarsintaturnauksessa Venäjä voitti kaikki kolme otteluaan häviämättä erääkään. Olympiapaikan varmisti sunnuntaina tullut 3-0-voitto Iranista. Sammelvuo korosti, että ratkaisukamppailuun lähdettiin matalalla profiililla.

– En sanonut joukkueelle mitään erityistä Iran-ottelun alla. Muistutin vain, että täytyy pelata rauhallisesti ja ottaa tilanne heti haltuun. Pelasimmekin itseluottamuksella ja kurinalaisesti. Teimme sen! Sammelvuo hehkutti lehdistölle.

Sammelvuon työnantaja, Venäjän lentopalloliitto, uskoo, että Tokion olympialaisissa tulee hyvää jälkeä.

– Kisoihin on vielä aikaa. Joukkueellamme on kuitenkin niin hyvät perustat, että olemme kilpailukykyisiä kaikilla tasoilla, mukaan lukien olympialaisissa, liiton pääsihteeri Aleksander Jaremenko kommentoi.

Suosittu urheilulehti Championat oli luonnollisesti mielissään Venäjän vakuuttavasta esityksestä.

– Iran taisteli hurjasti, mutta lopulta Venäjä peittosi kaikki. Ei jäänyt oikeastaan kahta sanaa. Sammelvuo hieman yllätti miehistövalinnoillaan, Championat kirjoitti viitaten joukkueen kierrätykseen.

Tähtipelaajat kuten Dimitri Muserski, Maksim Mihailov, Aleksander Butko ja Artem Volvitsh jäivät pois Volleyball Nations Leaguesta, joten olympiakarsinnoissa he olivat tuoreita.

– Heti ensimmäisessä ottelussa Sammelvuo takasi heille pelirytmiin pääsemisen. Näin vähäisemmistä vastustajista (Meksiko ja Kuuba) tulikin odotetut voitot, niputti Ria Novosti.

Karsinnoissa olympiapaikat varmistivat Venäjän lisäksi Yhdysvallat, Puola, Brasilia, Italia ja Argentiina. Suomi jäi Kiinassa pelatussa lohkossa viimeiseksi.

Myös Venäjän naiset saavuttivat paikan Tokion olympialaisten lentopalloturnaukseen.

Tuomas Sammelvuon saavutuksia lentopallovalmentajana

2019: Venäjä vuoden 2020 olympialaisiin; Venäjä Volleyball Nations Leaguen voittoon; Kuzbass Kemerovo Venäjän liigan mestaruuteen; Suomi EM-kisoihin

2018: Suomi MM-kisoissa toiselle kierrokselle, lopulta 16:nneksi

2017: Suomi EM-kisoihin; Kuzbass Kemerovo Venäjän cupin finaaliin

2014: Suomi MM-kisoissa yhdeksänneksi – Suomen historian paras sijoitus

2013: Suomi MM-kisoihin karsintojen voittajana

2013 ja 2015: Suomi EM-kisoihin