Katsaus Suomen tilanteeseen lentopallon EM-kisojen alkulohkossa

Kuva: CEV.eu

Suomen tie ei ole noussut vielä pystyyn lentopallon EM-kisoissa, mutta kivikkoinen siitä tuli.

Ljubljanassa isäntäjoukkue Slovenia ja Euroopan mestari Venäjä voittivat odotetusti kolme ensimmäistä otteluaan. Pohjois-Makedonialla on puolestaan kolme tappiota. Näin ollen kahdesta muusta pudotuspelipaikasta vääntävät käytännössä Suomi, Turkki ja Valko-Venäjä.

Sunnuntaina Suomi menetti 2-0-johtonsa ja hävisi Valko-Venäjälle erin 2-3. Tulos ei ollut sinänsä suuri pettymys; tapa, jolla se tuli, sen sijaan oli. Suomen päävalmentaja Joel Banks suhtautui tapahtuneeseen viileästi.

– Tappio ei ole katkera, urheilu nyt vaan on tällaista. Tarvitaan fyysistä mutta myös henkistä kovuutta, Banks selvensi ottelun jälkeen.

– Kahdessa ensimmäisessä erässä pelasimme erittäin hyvin. Yhtäkkiä vastustaja sai uuden itseluottamuksen, ja pelasimme ihan eri joukkuetta vastaan. Lopussa emme pystyneet luomaan syötöllä riittävästi painetta.

Alkulohkon kärjessä Slovenialla ja Venäjällä on täydet yhdeksän sarjapistettä. Suomi (4 sarjapistettä), Turkki (3) ja Valko-Venäjä (2) ovat kukin yhdessä voitossa.

Turkki ja Valko-Venäjä ovat kohdanneet jo molemmat lohkon kärkijoukkueet. Suomella on sen sijaan Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä maanantain haasteena.

Maanantaina Pohjois-Makedonialla on mahdollisuus sekoittaa pakkaa ottelussa Valko-Venäjää vastaan. Tiistaina Turkki – Valko-Venäjä -kamppailussa ovat panokset tapissa – niin myös Suomen keskiviikkoisessa lohkopäätöksessä Turkkia vastaan.

Kolmen kierroksen jälkeisellä saldolla Suomella on teoreettiset mahdollisuudet edetä pudotuspeleihin. Käytännössä toinen otteluvoitto kuitenkin tarvittaneen.

Etelänaapuri Viro puolestaan joutui yllättäviin vaikeuksiin alkulohkossa Hollannissa. Viro taisteli komeasti maailmanmestari Puolaa vastaan (1-3), mutta sen jälkeen tuli 0-3-tappio niin Montenegrolta kuin Tshekiltä. Viro kohtaa vielä Ukrainan ja lohkoisäntä Hollannin.

Neljän kisapäivän jälkeen täyden kolmen voiton saldossa olivat Ranska, Bulgaria, Italia, Belgia, Slovenia ja Venäjä.

Katsaus Suomen joukkueeseen

Lentopallon EM-kisoissa Suomen peli-ilme on ilahduttanut, ja käänne vaikean kesän jälkeen on selvästi tapahtunut. Voitto ja neljä sarjapistettä on kolmen ottelun jälkeen kelvollinen saldo. Parempaa silti vaaditaan.

Passarit: Eemi Tervaportti on odotetusti yksi avainpelaajista. Passipelin lisäksi hän suoriutuu vaikeilla aloitussyötöillä sekä yllättävillä hyökkäysratkaisuilla toisesta kosketuksesta. Fedor Ivanov ja Akseli Lankinen ovat piipahtaneet kentällä muun muassa tekemässä tärkeitä pisteitä aloitussyötöillä.

Hakkurit: Urpo Sivula on kovan tason hakkuri. Pohjois-Makedoniaa ja Valko-Venäjää vastaan hän täytti ruutunsa, tosin erityisesti loistamatta. Samuli Kaislasalo on tulevaisuuden mies. Näissä kisoissa hän ei ole vielä vakuuttanut.

Keskitorjujat: Tommi Siirilä esiintyy oivallisesti niin hyökkääjänä kuin torjujana. Samoin Markus Kaurto, jonka suoritusvarmuus ei ole ollut Siirilän luokkaa. Sauli Sinkkonen on luotettava kaveri ja voi saada vielä mahdollisuutensa. Lupaava Henrik Porkka kartuttaa arvokasta kokemusta.

Yleispelaajat: Antti Siltala kuuluu aina vaan Suomen parhaisiin yleispelaajiin, ja maajoukkueessahan sellaisen pelaajan paikka on. Antti Ronkainen esiintyy raikkaalla pelihuumorilla. Elviss Krastinsin ja Niko Suihkosen vastaanotto on liian epävarma aloituskokoonpanon paikkaan.

Libero: Lauri Kerminen sytyttää joukkuetta etenkin loistavalla kenttäpuolustuksella. Pieneenkään lipsumiseen ei ole varaa, mikäli Venäjää ja Turkkia vastaan mielitään menestystä.

Lentopallon EM-kisat 15.9.2019

Romania-Italia 1-3
Portugali-Ranska 0-3

Espanja-Belgia 0-3
Serbia-Slovakia 3-0

Valko-Venäjä – Suomi 3-2
Turkki – Slovenia 0-3

Hollanti-Puola 0-3
Tshekki-Viro 3-0