Tuomas Sammelvuo ei valmenna Venäjää olympialaisissa

Kuva: FIVB

Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä ei pääse tavoittelemaan lentopallon olympiakultaa ensi vuonna käytävissä olympiakisoissa Tokiossa.

Kansainvälinen antidopingelin Wada langetti Venäjälle neljän vuoden mittaisen pannan kaikkiin suuriin urheilutapahtumiin. Syynä on järjestelmällinen, valtiojohtoinen dopingjärjestelmä, johon Venäjän katsotaan syyllistyneen.

Toisaalta Venäjällä on mahdollisuus koota kisoihin ”neutraali” joukkue, joka ei kilpaile maan lipun alla – mutta vain, jos pystytään aukottomasti todistamaan, ettei joukkueella ole mitään tekemistä Venäjän dopingjärjestelmän kanssa. Ensimmäiset Venäjältä kantautuneet reaktiot viittaavat siihen, että neutraali lentopallojoukkue pyritään saamaan kisoihin.

Wadan puheenjohtaja Sir Craig Reedie vetää tiukkaa linjaa.

– Tällä päätöksellä osoitamme, kuinka päättäväisiä olemme toimimaan Venäjän dopingkriisin selvittämiseksi. Venäjän dopingjärjestelmä on vahingoittanut puhdasta urheilua nyt liian kauan, Sir Craig ilmaisi Wadan tiedotteessa.

– Venäjälle annettiin kaikki mahdollisuudet hoitaa asiansa kuntoon ja palata kansainväliseen antidopingyhteisöön. Sen sijaan maa on jatkanut tosiasioiden kieltämistä ja vilpillistä käyttäytymistä.

Venäjän on määrä toimia yhtenä lentopallon MM-kisojen 2022 järjestäjistä. Wadan päätös merkitsee, että isännöinti on vaarassa.

Venäjällä on 21 päivää aikaa valittaa Wadan päätöksestä. Mahdollisen valituksen käsittelee urheilun vetoomustuomioistuin CAS.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuon johdolla Venäjä varmisti elokuussa paikan Tokion olympialaisiin. Venäjä voitti olympiakarsintalohkonsa vakuuttavasti, ja maajoukkuekauden päätavoite oli täytetty.

Sammelvuo siirtyi keväällä Suomen maajoukkueesta Venäjän päävalmentajaksi. Olympiakarsintavoiton lisäksi hän luotsasi Venäjän Volleyball Nations Leaguen mestaruuteen. EM-kisoissa ja maailmancupissa menestys jäi sen sijaan odotettua heikommaksi.

Seurajoukkuetasolla Sammelvuo valmentaa Pietarin Zenitiä Venäjän liigassa.