Näin Venäjällä reagoitiin maan sulkemiseen huippu-urheilusta

Kuva: FIVB

Venäjän lentopallopiireissä uskotaan, että maan kunnia tulee edustetuksi olympiakisoissa, vaikka maa ei varsinaisesti saane urheilla Tokiossa 2020.

Kansainvälinen antidopingelin Wada tiedotti maanantaina, ettei Venäjän antidopingelin Rusada täytä asetettuja vaatimuksia. Käytännössä Venäjää odottaa neljän vuoden mittainen sulkeminen huippu-urheilusta.

Urheilijoilla ja joukkueilla, jotka pystyvät todistamaan ”puhtautensa”, on kuitenkin mahdollisuus osallistua olympialaisiin riippumattomina. Venäjän lentopallomaajoukkueen manageri Sergei Tetjuhin antaa ymmärtää, että lentopallossa lasketaan tämän takaportin varaan.

– Vaikka kisoissa kilpailtaisiin riippumattomina, sydämestään urheilijat ovat venäläisiä, Tetjuhin sanoi RIA Novostille.

– Nyt on paljon aikaa valmistautua, joten venäläisen lentopallojoukkueen osallistuminen olympialaisiin sujuu todennäköisesti mutkitta. Lentopallon kohtalosta ei tarvitse kantaa huolta.

Tuomas Sammelvuo toimii Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajana.

Venäjällä on 21 päivää aikaa valittaa Wadan päätöksestä. Mahdollinen valitus käsitellään urheilun vetoomustuomioistuimessa CASissa. Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB ei kommentoi Venäjän asemaa kilpailuissaan ennen kuin tapaus on loppuun käsitelty. Myös Euroopan liitto CEV vaikenee.

Vuonna 2022 Venäjän on määrä toimia yhtenä lentopallon MM-kisojen järjestäjistä. CEVin taas täytyy miettiä Venäjän maajoukkueiden sekä esimerkiksi Mestarien liigassa kilpailevien venäläisseurojen tilannetta.

Venäjän olympiakomitea pöyristyi Wadan päätöksestä. Olympiakomitean puheenjohtaja Stanislav Pozdnjakov ei suoralta kädeltä luovu olympiaunelmasta.

– Olemme vakuuttuneita, että urheilijamme lähtevät kisoihin kansallisen olympiakomiteamme jäseninä ja tekevät parhaansa Venäjän lipun alla, Pozdnjakov kommentoi maanantaina.

– Wadan toimenpiteet ovat epäloogisia ja liiallisia. Urheilijoittemme tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia on loukattu. Rankaisemisesta ilman todisteita näyttää olevan tulossa uusi standardi urheilun kurinpidossa.

Pozdnjakov lisäsi, että Rusada tekee johtopäätöksensä kymmenen päivän sisällä. Tässä ajassa selvinnee, viekö Venäjä asian CASin käsittelyyn.

Aiemmissa tutkimuksissaan Wada totesi Venäjän syyllistyneen järjestelmälliseen, valtiojohtoiseen dopingjärjestelmään. Viimeisimpänä rikkeenä julki tulivat manipuloidut testitiedot, joita Venäjän antidopingelin Rusada oli toimittanut.

Sammelvuo siirtyi keväällä Suomen maajoukkueesta Venäjän päävalmentajaksi. Olympiakarsintavoiton lisäksi hän luotsasi Venäjän Volleyball Nations Leaguen mestaruuteen. EM-kisoissa ja maailmancupissa menestys jäi sen sijaan odotettua heikommaksi.

Seurajoukkuetasolla Sammelvuo valmentaa Pietarin Zenitiä Venäjän liigassa.