Helsinkiä pelataan tosissaan lentopallon liigakartalle – ”Ollut aina tavoite, mutta vaatii kaikkien osa-alueiden loksahtamista”

Lentopallon naisten 1-sarjan syyskaudella Helsinki Volley esiintyi suorastaan ylivoimaisesti. Joko koittaa pääkaupungin vuoro palata lentopallon pääsarjaan?

Helsinki Volleyn joukkueenjohtaja Jaana Ylitalo tekee selväksi, että päämäärä on liiga.

– Seuran perustamisesta lähtien tavoitteena on ollut paikka Mestaruusliigassa, Ylitalo kertoo Lentopallo.infolle.

– Seura ja joukkueen taustahenkilöt ovat tehneet työtä tavoitteen saavuttamiseksi pitkäjänteisesti ja eri osa-alueita kehittäen.

Helsinki on ollut kauan ilman lentopallon liigajoukkuetta, joten on syytä muistaa, että pääkaupungilla on komeat lentopalloperinteet. Hesa voitti miesten Suomen mestaruuden vuonna 1985, ja seuran naisten joukkue teki saman tempun viisi vuotta myöhemmin. Suomalaisen lentopalloilun varhaisina vuosina, 1950-luvulta 70-luvulle, helsinkiläiset pitivät naisten pääsarjassa kovaa komentoa.

– Pitkä aika on tosiaan kulunut siitä, kun Helsingissä pelattiin liigaa. Lentopalloyleisö eri puolilla Suomea on sitä toivonut. Se vaatii kuitenkin kaikkien osa-alueiden loksahtamista kohdilleen. Olosuhteet, pelaajat, valmennus, tausta – eikä vähiten talous! Vaikka täällä Helsingin keskiössä ollaan, valitettavan nihkeää on naislentopallon tuki, Ylitalo sanoo.

Kuluvan 1-sarjakauden hyvien tulosten takaa löytyy tuntuva satsaus: seuran päävalmentajana toimii nyt saksalainen ammattivalmentaja Dirk Sauermann. Luotsi etenee työssään positiivisen kautta.

– Kyse on enemmän vahvuuksien löytämisestä kuin heikkouksien karsimisesta. Tietysti heikkoudetkin pitää saada sellaiselle tasolle, etteivät ne häiritse liikaa, Sauermann kuvailee ajattelutapaansa.

Joukkueenjohtaja Ylitalo sanoo, että Helsinki Volleyn joukkue on sopiva sekoitus nuoruutta ja kokemusta.

– Pelaajia on myös Helsingin ympäristöstä, ja lähes kaikki ovat edustaneet joukkuetta jo useamman vuoden. Se kertoo siitä, että joukkueessa on hyvä tekemisen meininki ja joukkueessa viihdytään. Pelaajat eivät ole ammattilaisia, mutta harjoittelevat lähes ammattimaisesti eli sen, mitä opiskelu ja työ antavat myöten.

Helsinki Volleyn pistetuotannosta ovat vastanneet etupäässä Sonja Laitinen ja Hämeenlinnan Lentopallokerhossakin farmisopimuksen nojalla vaikuttava Roosa Heikkiniemi. Sofia Lehto, Lina Ellillä ja Nora Isomäki jakelevat passit.

– Tälle kaudelle otettiin iso askel valmentamisen suhteen. Kuten sarjatilanne kertoo, Dirkin kanssa joukkue on oppinut voittamaan pelejä. Kauden loppua kohden siitä tulee tietysti yhä keskeisempi tavoite, kun tekniikan sijaan keskitytään strategiaan ja tiimin vahvuuteen.

– Joukkue on treenannut kovaa koko syksyn. Farmisopimuksen puitteissa muutama pelaaja on vieraillut välillä Hämeenlinnan väreissä. Loukkaantumiset niin Kerhossa kuin Helsinki Volleyssa ovat aiheuttaneet kokoonpanoihin muutoksia välillä paljonkin, mutta fokus on pystytty pitämään hyvin itse pelissä.

Naarasleijonat ja PPS yhdistivät voimansa naisten ja tyttöjen lentopalloilussa kymmenen vuotta sitten, ja edustusjoukkueeksi perustettiin Helsinki Volley. Lähes kaikilla kausillaan Helsinki Volley (välillä on käytetty myös nimeä HEL Volley) on edennyt 1-sarjan kärkikahinoihin.

– Joukkueen nimellä haluamme viestittää, että joukkue on Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun naislentopallon ykkösjoukkue, pyramidin huippu.

– Töölön Kisahalli on meidän toinen kotimme. Sieltä meidät löytää. Siellä treenataan päivästä toiseen, aamuin ja illoin. Ja siellä pelataan kaikki kotipelit, joukkueenjohtaja Jaana Ylitalo vinkittää.

Keväällä 2020 lentopallon Mestaruusliigan kaksi viimeistä ja 1-sarjan kaksi parasta pelaavat liigakarsinnoissa. Karsintasarjan kaksi parasta saavat oikeuden hakea liigapaikkoja.

PASI TUOMINEN

View this post on Instagram

A post shared by Helsinki Volley (@helsinki_volley) on

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.