Lentopallon naisten Suomen Cup: Viisi asiaa, jotka ratkaisevat loppuottelun

Viesti tarvitsee Pilepicin hakkuritehoja. Kuvat: CEV.eu

Lentopallon Suomen Cupin loppuottelut isketään Tampereella lauantaina 18. ja sunnuntaina 19. tammikuuta.

Lauantaisessa naisten Suomen Cupin finaalissa kohtaavat LP Viesti ja LiigaPloki. Sunnuntaina Kauppi Sports Centerin kentällä miesten cupin mestaruuden ratkaisevat VaLePa ja Savo Volley.

Mestaruusliigassa LP Viesti ja LiigaPloki taistelevat kärkipäässä, vaikka molemmilla on ollut ongelmansa. LiigaPloki esitti mahtavan voittoputken ennen joulua, mutta loukkaantumiset pakottivat seurajohdon uudistamaan joukkuetta isolla kädellä.

Hallitseva Suomen mestari Viesti lähti kauteen ennakkosuosikkina. Cupissa finaalipaikka tuli, mutta liigassa on ollut takkuista.

Seuraavassa katsaus lentopallon naisten Suomen Cupin finaalijoukkueisiin pelipaikoittain.

Passarit: Viktoria Tutshashvili (Viesti) vastaan Taylor Lindberg (LiigaPloki)

Ukrainalainen Tutshashvili kuuluu salolaisten pitkäaikaisiin avainpelaajiin. Todellinen pelin sielu. Valitsee tiukassa paikassa yllättävän hyökkäysvaihtoehdon rohkeammin kuin kukaan muu passari Suomen liigassa. Lindberg on hoitanut työnsä erittäin mallikkaasti, mutta pystyy tuskin haastamaan kollegaansa juonikkuudessa.

Hakkurit: Katarina Pilepic – Yasmine Madsen

Täksi kaudeksi Viestiin tullut Pilepic on parantanut esityksiään tasaisen varmasti, ja nyt hän on jo kovan luokan hyökkäyspelote Suomen kentillä. Suomen maajoukkueessakin pelanneen Madsenin uraa ovat varjostaneet loukkaantumiset ja pelipaikan vaihtelu (hän on hyvä myös keskitorjujana). Jos Pilepic hyökkää tasollaan, hakkurietu on selvästi Viestillä.

Yleispelaajat: Nette Peit ja Anu Ennok – Alexis Conaway ja Jaidyn Blanchfield

Jos joukkueet lähtevät kamppailuun oletetuin avauskokoonpanoin, tällä tontilla jyräävät ulkomaalaisvahvistukset. Jokaisella riittää tuntuvaa hyökkäyspapua. Jokerikortti on Blanchfield, joka saapui Pihtiputaalle vasta äskettäin: hän on antanut itsestään lupaavan kuvan.

Keskitorjujat: Anna Czakan ja Nea Haatainen – Daniela Öhman ja Elizabeth Field

Tällä osa-alueella piilee suuri kysymysmerkki: pääseekö Viestin huippupelaaja Kayla Haneline pelikuntoon? Jos Haneline pysyy sairaslistalla, tontti tasoittuu oleellisesti. Öhman-Field (kuvassa alla Field) on todella vaarallinen kaksikko. Czakan on Suomen maajoukkuepelaajia ja omaa varsin vaikean aloitussyötön, joka voi tuottaa nipun arvokkaita pisteitä.

Liberot: Eveliina Rautiainen – Sini Koljonen

Äskettäisessä jännitysottelussa LP Kangasalaa vastaan Rautiainen esitti loistavaa kenttäpuolustamista. Hänen heikkoutensa on ailahteleva aloitussyötön vastaanotto. Sini Koljonen toimii LiigaPlokin selkeänä ykkösliberona.

Valmennus: Tomi Lemminkäinen – Alessandro Lodi

Lemminkäisellä on riittänyt pohdittavaa, sillä Viestin tuloskunto liigassa ei vastaa lähimainkaan odotettua. Italialainen Lodi, joka on valmentanut muun muassa Japanin liigassa, puolestaan luotsaa ryhmäänsä intohimolla ja tinkimättömästi. Erityyppisten valmentajien kohtaaminen – motivointikyvyt ja tilanteessa eläminen ratkaisevat.

Ottelun viisi ratkaisua

  • Pelaako Kayla Haneline?
  • Pystyykö LiigaPloki haastamaan Viestin edun hakkuri-passari-akselilla?
  • Lyöjiä riittää – mutta kumpi joukkue toimittaa pallon passarille varmemmin ja tarkemmin?
  • Kumpi joukkue sopeutuu paremmin vieraaseen halliin?
  • LiigaPloki on uudistunut nopeasti – löytyykö yhtenäisyys?

Lentopallon Suomen Cupin viimeisimmät voittajat

2018 VaLePa (miehet), OrPo (naiset)
2017 VaLePa, HPK
2016 VaLePa, LP Viesti
2015 Kokkolan Tiikerit, LP Viesti
2014 Kokkolan Tiikerit, LP Viesti
2013 Kokkolan Tiikerit, LP Kangasala
2012 VaLePa, LP Kangasala
2011 Rantaperkiön Isku, LP Viesti

2019 Finaalit VaLePa-Savo ja Viesti-LiigaPloki