Mikko Esko: ”Savo Volley himoitsee cupia, mutta emme mekään putkesta luovu”

Kuvat: CEV.eu

Lentopallon Suomen Cupin loppuottelut isketään Tampereella lauantaina 18. ja sunnuntaina 19. tammikuuta.

Lauantaisessa naisten Suomen Cupin finaalissa kohtaavat LP Viesti ja LiigaPloki. Sunnuntaina Kauppi Sports Centerin kentällä miesten cupin mestaruuden ratkaisevat VaLePa ja Savo Volley.

Molempiin loppuotteluihin lähdetään todella jännittävistä asetelmista. Sen tietää myös VaLePan pitkäaikainen suosikkipassari Mikko Esko.

– Vastakkain ovat Suomen tämän hetken ehkä kaksi kovinta joukkuetta. Kentällä on paljon nykyisiä ja entisiä Suomen maajoukkuepelaajia sekä mielenkiintoisia persoonia, Esko sanoi cupin tiedotustilaisuudessa.

– Savo ei ole vielä voittanut mitään ja varmasti himoitsee ensimmäistä viiriään. Mutta emme mekään halua putkesta luopua, Esko lisäsi viitaten VaLePan kolmeen perättäiseen cupvoittoon.

Mikko Esko on pitkällä urallaan pelannut viidessä ulkomaisessakin cupissa. Joukkuetoveri Olli Kunnari puolestaan pääsi juhlimaan peräti cupvoittoa: Kunnarin tähdittämä Cannes nosti pytyn Ranskan lentopallocupissa vuonna 2007.

– Se on cupeista se lämpimin muisto. Final Four -turnauksessa mekkalaa syntyi, ja oli kova fiilis. Ei cupin finaalitapahtumiin varmasti tarvitse sirkushuveja järjestää, jos peli on keskiössä, Kunnari pohti.

Katsaus loppuottelijoihin

Seuraavassa katsaus lentopallon Suomen Cupin finaalijoukkueisiin pelipaikoittain.

Passarit: Mikko Esko (VaLePa) vastaan Fedor Ivanov (Savo). Varsinainen sukupolvien kohtaaminen, jossa Suomen maajoukkueeseenkin jo murtautunut ”Fede” Ivanov ottaa mittaa pitkän linjan pelinjohtajasta.

Hakkurit: Mikko Oivanen vastaan Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu. Todellista tähtiloistoa löytyy hakkuritaistosta. Molemmat ovat tehneet uraa niin kotimaassa, ulkomaiden liigoissa kuin maajoukkueessa. Savon valttina toinen hakkuri Eetu Häyrinen, jonka voi heittää ruutuun milloin vaan.

Yleispelaajat: Savo Volleyn painavalyöntinen Miro Määttänen kuuluu kotimaisen lentopallokauden ilmiöihin. Jos cupfinaalissa vastaanottokin pelaa, voi hän nousta jopa ratkaisijaksi. Erinomaista yleispelaajalaatua edustavat myös Määttäsen joukkuetoveri Antti Siltala (kuvassa alla) sekä VaLePan Niko Suihkonen ja Erik Sundberg. Olli Kunnari jokerikorttina.

Keskitorjujat: Tuskin osa-alue, joka ratkaisee Suomen Cupin. Savon nouseva tähti Severi Savonsalmi ja VaLePan ruotsalaispeluri David Pettersson ovat silti seuraamisen arvoisia. VaLePan Mikko Karjarinta tunnetaan vaikeasta aloitussyötöstään.

Liberot: Kentällä liikettä piisaa, kun VaLePan Aleksi Mutka ja Savon Josh Ayzenberg käyvät puolustuspallojen kimppuun. Puntit tasoissa tällä tontilla.

Valmennus: Savo Volleyn Jukka Tuovisen kokemus painaa vaakakupissa tuntuvasti, ja VaLePan Janne Kangaskokolle jää haastajan rooli. Tuovinen jättää Savo Volleyn kuluvan kauden jälkeen, mikä lisää taatusti voitonnälkää.

Lentopallon Suomen Cupin viimeisimmät voittajat

2018 VaLePa (miehet), OrPo (naiset)
2017 VaLePa, HPK
2016 VaLePa, LP Viesti
2015 Kokkolan Tiikerit, LP Viesti
2014 Kokkolan Tiikerit, LP Viesti
2013 Kokkolan Tiikerit, LP Kangasala
2012 VaLePa, LP Kangasala
2011 Rantaperkiön Isku, LP Viesti

2019 Finaalit VaLePa-Savo ja Viesti-LiigaPloki