Seppänen ja Ojansivu taas maajoukkueessa – näitä pelaajia tarvitaan, jotta Suomi pääsee EM-kisakuosiin

Kuva: CEV.eu

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen tuorein, laaja pelaajarinki on odotetun mielenkiintoinen sekoitelma arvokisatason kokemusta, haastajia ja nuorta talenttia.

Päävalmentaja Joel Banks tiimeineen nimesi 33 pelaajan vahvuisen ryhmän. Suurelle yleisölle merkittävin uutinen on tähtihakkuri Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivun paluu maajoukkueeseen. Hän oli mukana kuvioissa viime vuonnakin, mutta missasi lopulta niin olympiakarsinnat kuin EM-kisat.

Moni tervehtii ilolla myös yleispelaaja Niklas Seppäsen paluuta. Loukkaantumiset ovat pitäneet hänet melko pitkään poissa maajoukkueesta. Kaudella 2019-2020 uusi tuleminen kuitenkin pääsi lupaavaan vauhtiin Saksan Bundesliigassa. Seppäsellä on potentiaali tulla maajoukkueen johtavaksi yleispelaajaksi.

Nuorista lupauksista kenties kiinnostavin on Kokkolan Tiikerien yleispelaaja Jiri Hänninen, jolla on takana upea liigakausi pistepörssin voittoineen kaikkineen. Hakkuri Veeti Nikkinen nousee suurimmaksi yllätysvedoksi. Pitkänhuiskea pelaajanalku vaikuttaa Kuortaneen valmennuskeskuksen joukkueessa.

Kokenut yleispelaaja Antti Siltala puolestaan puuttuu viimeisimmästä ryhmästä – samoin keskitorjuja Markus Kaurto, joka on kärsinyt loukkaantumisista. Hakkuri Urpo Sivula ja yleispelaaja Eemeli Kouki taas ilmoittivat jo aikaisemin jäävänsä ryhmästä pois.

Koronaviruspandemian takia maajoukkueen toiminnan alkamisesta ole varmaa tietoa. Suomen miesten on määrä pelata Euroopan hopeisessa liigassa kesällä. Toisin kuin jotkin lähteet ilmaisevat, hopeista liigaa ei ole peruttu. Euroopan lentopalloliitto CEV on lykännyt liigan, ja se järjestetään, jos tilanne sallii.

Seuraavassa katsaus Suomen lentopallomaajoukkueen rinkiin pelipaikoittain.

Passarit

Ykköspassari on Eemi Tervaportti, yksi harvoista nykypelaajista, joka tekee solidia ammattilaisuraa ulkomailla. Parhaat pelivuodet menossa. Tervaportti on ylivoimainen luottomies – ainakin toistaiseksi.

Fedor Ivanov, jolla piisaa taitoja ja persoonaa, tekee tosissaan tulemista maajoukkueeseen. Akseli Lankinen on ehkä askeleen perässä, mutta hänen vahvuuksiinsa kuuluu erikoisen vaikea aloitussyöttö. On mielenkiintoista nähdä, miten Niko Haapakoski on kehittynyt ensimmäisen varsinaisen ammattilaisvuotensa aikana.

Debytantti*: Ovi maajoukkueeseen on ansaitusti avoinna Anton Välimaalle, joka oli avainpelaajia Kokkolan Tiikerien erittäin pirteässä kaudessa.

Hakkurit

Päähyökkääjän roolista taistelevat todennäköisimmin Samuli Kaislasalo ja Ojansivu – tasokkaat hakkurit kahdesta eri pelaajasukupolvesta.

Varteenotettaviin haastajiin nousevat Sveitsin liigassa pelannut Joonas Jokela sekä Mestaruusliigan tähti Antti Ropponen. Aaro Nikulalla riittää vielä tekemistä, vaikka pari maaottelua onkin jo tilillä.

Debytantti: Maajoukkueen johto osoittaa loistavaa pelisilmää antamalla mahdollisuuden Veeti Nikkiselle, joka ei ole pelannut vielä edes liigassa. Jos ei aivan legendaarista tuhkimotarinaa nähdä, Nikkinen nousee varsinaisesti kuvioihin EM-kisojen 2021 jälkeisellä ajalla.

Yleispelaajat

Antti Ronkainen, Niko Suihkonen, Elviss Krastins ja Niklas Seppänen ovat vahvimmat kandidaatit. Kaikki ovat jo tuttuja nimiä arvokisoistakin.

Sakari Mäkinen ja Peetu Mäkinen ovat haastajien kärjessä. Loukkaantumiset ovat hieman sekoittaneet molempien maajoukkueuraa. Jan Helenius kuuluu haastajiin hänkin – verrattain pitkä poissaolo maajoukkueen ytimestä on takana, joten paluu ole helppo.

Debytantit: Jiri Hänninen ansaitsee ehdottomasti näyttöpaikan, siksi tasokkaat olivat hänen esityksensä liigakaudella. Komeasti pelasi myös Miro Määttänen, jonka kausi tosin jäi ikävästi kesken loukkaantumisen takia. Aleksi Muukkonen ja Mikko Räsänen toistaiseksi joukon jatkeena.

Keskitorjujat

Suomen lentopallomaajoukkueen on hyvä vannoa edelleen Tommi Siirilän ja Sauli Sinkkosen nimiin, vaikka eritoten Siirilän seurajoukkueura etenee onnahdellen. Yli sadan maaottelun MM- ja EM-kisapelaajia molemmat.

Arvokisoissa on käynyt Henrik Porkkakin, mutta hän lukeutuu silti vielä haastajiin. Miki Jauhiaisen, Severi Savonsalmen ja Mikko Karjarinnan parhaat vuodet ovat vielä kirkkaasti edessä – joku tai jotkut heistä nähdään todennäköisesti jo EM-kisoissa 2021.

Debytantit: Karri Kutinlahdelta ja Nuutti Niinivaaralta nähtiin vahvaa tekemistä Mestaruusliigassa. Nyt olisi nousun paikka maajoukkueen keskitorjujien ytimeen (käytännössä neljän joukkoon).

Liberot

Puolustuspelin spesialistin rooli on edelleen Lauri Kermisen valtakuntaa. Avainpelaaja Kuzbass Kemerovossa, joka on Mestarien liigassa neljän parhaan joukossa ja puolustaa mestaruutta Venäjän kivikovassa liigassa.

Niklas Breilin vaihtoehtona. Ei vielä varsinaisesti haasta Kermistä, mutta Tiikerien liberon voi heittää ruutuun milloin vaan.

Debytantti: Voitto Köykkä viilettää komeettana maajoukkueryhmään. Loistokausi takana Akaa-Volleyssa: Lentopallo.infon lukijat valitsivat Köykän liigan parhaaksi liberoksi.

Ihannekokoonpano

Laaja pelaajaryhmä antaa paljon mahdollisuuksia. Ryhmästä voi koota kaikkea valioluokan kokoonpanoista tulevaisuuden miehityksiin. Nyt nimetystä ringistä ihannekokoonpano olisi: Tervaportti – Ojansivu – Seppänen, Ronkainen – Siirilä, Sinkkonen – Kerminen.

Kun jokainen mies pelaa parastaan ja valmennus motivoi joukkueen äärimmilleen, puhutaan ryhmästä, joka taistelisi EM-kisamenestyksestä tosissaan. EM-kisoihin – yksi lohko pelataan Tampereella – on aikaa puolitoista vuotta. Paljon ehtii tapahtua, ja toivottavasti tapahtuukin. Seitsemällä huippuvireisellä pelaajalla ei mennä vielä mihinkään. Ihannekokoonpano vaatii tuekseen mitat täyttävät vaihtoehdot. Kunhan maajoukkuekausi lähtee vauhtiin, saamme pian osviittaa siitä, millaiseksi ensi vuoden kisajoukkue on muodostumassa.

* Debytantilla tarkoitetaan tässä artikkelissa pelaajaa, jolla ei ollut ryhmän nimeämishetkellä yhtään A-maaottelua tilillään. Nimeäminen ryhmään ei takaa sitä, että pelaaja tekisi maajoukkuedebyyttinsä.

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen pelaajaryhmä 27.3.2020

Pelaaja, joukkue, A-maaotteluiden määrä

Passarit
Eemi Tervaportti, Olympiakos, 243
Fedor Ivanov, Savo Volley, 30
Akseli Lankinen, Akaa-Volley, 27
Niko Haapakoski, Anorthosis, 23
Anton Välimaa, Kokkolan Tiikerit, 0

Hakkurit
Samuli Kaislasalo, Aalst, 49
Antti Ropponen, Hurrikaani-Loimaa, 52
Joonas Jokela, Lausanne, 27
Olli-Pekka Ojansivu, Savo Volley, 200
Aaro Nikula, VaLePa Sastamala Tampere, 2
Veeti Nikkinen, Kuortane, 0

Yleispelaajat
Antti Ronkainen, Lüneburg, 40
Niko Suihkonen, VaLePa Sastamala Tampere, 39
Elviss Krastins, Nice, 141
Peetu Mäkinen, Wroclaw, 38
Miro Määttänen, Savo Volley, 0
Sakari Mäkinen, Hurrikaani-Loimaa, 24
Jan Helenius, Etta, 67
Mikko Räsänen, Karelian Hurmos, 0
Aleksi Muukkonen, Etta, 0
Jiri Hänninen, Kokkolan Tiikerit, 0
Niklas Seppänen, Düren, 101

Keskitorjujat
Tommi Siirilä, Haching, 134
Sauli Sinkkonen, Zalau, 126
Miki Jauhiainen, BYU Cougars, 16
Severi Savonsalmi, Savo Volley, 4
Mikko Karjarinta, VaLePa Sastamala Tampere, 3
Henrik Porkka, Hurrikaani-Loimaa, 70
Karri Kutinlahti, Hurrikaani-Loimaa, 0
Nuutti Niinivaara, Etta, 0

Liberot
Lauri Kerminen, Kuzbass Kemerovo, 179
Voitto Köykkä, Akaa-Volley, 0
Niklas Breilin, Kokkolan Tiikerit, 31

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.