Lentopallon EM-karsinnat: Suomella on vahvuuksia, mutta kipupisteet vaativat ratkaisuja

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten maajoukkueella on edessään kiemurainen ja kuoppainen tie kohti lentopallon EM-kisoja 2021.

Viime vuonna Suomen naiset pelasivat EM-lopputurnauksessa ensimmäisen kerran 30 vuoteen. Esitykset olivat pääosin positiiviset, vaikka pudotuspelit jäivätkin haaveeksi.

Päävalmentaja Tapio Kangasniemen nyt nimeämässä pelaajaringissä suurimmiksi kysymyksiksi nousevat keskitorjujan ja yleispelaajan tontit. Seuraavassa katsaus ryhmään pelipaikoittain.

Passarit: Kaisa Alanko pysyy selkeänä ykkösvaihtoehtona. Alanko passaa luottopelaajana Nantesissa, joka esiintyy hyvin muun muassa Mestarien liigassa.

Katja Kylmäaho on kelvollinen varapassari, mutta Alanko kaipaa selkeän haastajan. Tuleeko sellainen Mila Viljasesta tai yllätysnimi Roosa Rautiosta? Rovaniemeläinen Rautio on vaikuttanut viime kaudet yliopistokentillä Yhdysvalloissa.

Hakkurit: Hieman vastaava tilanne kuin passarintontilla – ykkösvalinta (Piia Korhonen) on selkeä, ja realistiset haastajat tulevat parin askeleen päässä. Iina Andrikopoulou tekee tulemista. Ronja Heikkiniemen ja Yasmine Madsenin etuna monikäyttöisyys.

Liberot: Roosa Koskelo kuuluu Suomen parhaisiin lentopalloilijoihin. Koskelo ja Stuttgart ovat nousseet oleellisesti lähemmäs Euroopan terävintä kärkeä. Suomen liigan parhaaksi pelaajaksi äänestetty Tiiamari Sievänen toimii erinomaisena kirittäjänä.

Keskitorjujat: Haasteellinen alue. Michaela Madsen – Daniela Öhman on erittäin potentiaalinen kaksikko ihannekokoonpanoon. Tontti heikkenee kuitenkin isosti Laura Pihlajamäen lopetettua ja Roosa Laakkosen jäätyä (toistaiseksi) pois maajoukkueesta.

Selkein haastaja on tällä hetkellä Anna Czakan. Jos Karoliina Friberg löytää aivan uuden ”maajoukkueminän”, saattaa paikka varsinaiseen joukkueeseen irrota. Lisäksi on äärimmäisen kiintoisaa seurata, miten kehittyvät Nea Haatainen ja Ella Autere (molemmat vuonna 2000 syntyneitä). Jessika Mursulan aika tulee myöhemmin.

Yleispelaajat: Haasteellinen alue, osa 2. Kahdelle kuusikkopaikalle ehdokkaita riittää, mutta kukaan ei voi (eikä saa) olla paikastaan varma. Kohtuullisen tehokkaita hyökkääjiä löytyy; toisaalta maajoukkueella on kiljuva tarve johtavalle yleispelaajalle, joka hoitaa vastaanoton erinomaisesti ja pärjää verkolla.

Selkeimmät vaihtoehdot ovat Suvi Kokkonen, Emmi Riikilä, Salla Karhu, Noora Kosonen ja Jessica Kosonen. Jos joku nelikosta Hilkka Hujanen – Saara Holm – Viivi Pyhäjärvi – Riikka Valkonen yltää varsinaiseen joukkueeseen, puhutaan varsin miellyttävästä yllätyksestä.

EM-karsinnoissa (jotka alkavat elokuussa, jos aikataulu pitää) Suomi pelaa Slovakiaa, Montenegroa ja Kosovoa vastaan. Karsinnoissa käydään kaksinkertainen sarja, joten jokaiselle kertyy kolme koti- ja kolme vierasottelua.

Slovakia (15. Euroopan rankingissa) lähtee karsintalohkoon ennakkosuosikkina, mutta on tuskin valtavasti Suomea (21.) ja Montenegroa (28.) edellä. Kosovo (40.) kuuluu vielä kärpässarjaan. Lohkon kaksi parasta etenevät EM-kisoihin.

Euroopan lentopalloliitto CEV on jäädyttänyt kilpailutoiminnan koronaviruspandemian takia. Naisten EM-karsintojen aikatauluun ei ole toistaiseksi tullut muutoksia.

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen ryhmä 1.4.2020

Nimi, seura, maaotteluiden määrä

Passarit
Kaisa Alanko, Nantes, Ranska, 101
Katja Kylmäaho, Hämeenlinnan Lentopallokerho, 44
Mila Viljanen, LP-Vampula, 0
Roosa Rautio, Tulsa Golden Hurricane, USA, 0

Yleispelaajat
Noora Kosonen, Gent, Belgia, 78
Salla Karhu, LiigaPloki, 75
Suvi Kokkonen, Hämeenlinnan Lentopallokerho, 63
Jessica Kosonen, Pölkky Kuusamo, 18
Emmi Riikilä, Hämeenlinnan Lentopallokerho, 12
Hilkka Hujanen, Puijo Wolley, 2
Saara Holm, Oriveden Ponnistus, 0
Viivi Pyhäjärvi, WoVo Rovaniemi, 0
Riikka Valkonen, Oulun Kisko, 0

Keskitorjujat
Daniela Öhman, LiigaPloki, 74
Michaela Madsen, Hämeenlinnan Lentopallokerho, 48
Anna Czakan, LP Viesti, 15
Karoliina Friberg, Hämeenlinnan Lentopallokerho, 0
Nea Haatainen, LP Viesti, 0
Ella Autere, Puijo Wolley, 0
Jessika Mursula, Kuortane, 0

Hakkurit
Piia Korhonen, Dresden, Saksa, 77
Ronja Heikkiniemi, LP Kangasala, 44
Yasmine Madsen, LiigaPloki, 32
Iina Andrikopoulou, LP-Vampula, 0

Liberot
Roosa Koskelo, Stuttgart, Saksa, 48
Tiiamari Sievänen, LP Kangasala, 44
Emilia Joensalo, LP-Vampula, 0
Netta Laaksonen, LP Viesti, 0

Päävalmentaja Tapio Kangasniemi

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.