Kansainvälinen lentopalloliitto: EM-kisat käydään Suomessa suunnitellusti 2021

Kuva: CEV.eu

Seuraavat lentopallon EM-kisat pelataan suunnitelman mukaisesti syksyllä 2021, määrää kansainvälinen lentopalloliitto FIVB. Yksi kisaisännistä on Suomi.

Koronaviruspandemia pysäytti käytännössä kaiken kilpalentopalloilun maaliskuussa. Keskiviikkona FIVB tiedotti uusista linjauksistaan.

– Maanosien mestaruuskisat 2021 on käytävä 19. elokuuta – 19. syyskuuta. Maanosien liitot voivat tarvittaessa muokata karsintaprosessejaan, FIVB ohjeistaa.

EM-kisojen lykkäämistä vuodelta 2021 ehdittiin jo uumoilla, sillä Tokiossa pidettävät olympialaiset aiheuttavat kesälle ja syksylle 2021 kisapainetta. Tokiossa oli määrä kilpailla jo kesällä 2020.

Suomi isännöi yhden EM-alkulohkon. Pelipaikka on Tampere. Lentopallon miesten EM-kisojen alustava ajankohta on 2.–19. syyskuuta 2021. Suomi saa lohkoisäntänä kisapaikan ilman karsintoja.

Suomen naiset sen sijaan osallistuvat EM-karsintoihin. Euroopan lentopalloliitto CEV tiedotti maanantaina, että karsinnat pyritään toteuttamaan aikataulun mukaisesti. Jos aikataulu pitää, karsinnat alkavat elokuussa. Vaihtoehtoinen ajankohta on tammikuu 2021.

Lentopallon EM-karsinnoissa Suomen naiset pelaavat Slovakiaa, Montenegroa ja Kosovoa vastaan. Karsinnoissa käydään kaksinkertainen sarja, joten jokaiselle on määrä kertyä kolme koti- ja kolme vierasottelua.

Koronaviruskriisin vuoksi ajat ovat ennenkokemattomat, joten terveys käy kaikissa linjauksissa ensimmäisenä. FIVB:n puheenjohtaja Ary S. Graca peräänkuuluttaa yhteen hiileen puhaltamista.

– Päätökset ovat avainasemassa siinä, että kaikkien terveys ja hyvinvointi turvataan. Rakastettu urheilulajimme tekee vahvan paluun. Nyt pitää kaikkien tehdä työtä lentopallon yhteiseksi hyväksi, Graca julisti.

FIVB:n linjauksia 13.5.2020

  • kansallisia liigoja saa jatkaa 1. kesäkuuta 2020 alkaen, terveys- ja turvallisuusohjeet huomioon ottaen
  • kansallisten seurajoukkuesarjojen/liigojen kaudella 2020-2021 tulee päättyä viimeistään 18.4.2021
  • maanosien seurajoukkuekilpailujen (esim. eurocupit) tulee päättyä viimeistään 2.5.2021
  • Volleyball Nations League (maajoukkueiden välisten kesäliigojen ykköstaso) alkaa viimeistään 11.5.2021 ja päättyy 27.6.2021 – näin urheilijoille jää aikaa valmistautua olympialaisiin
  • maanosien mestaruuskisat (esim. EM-kisat) tulee järjestää ajalla 19.8.–19.9.2021 – maanosien liitot (esim. CEV) voivat tarvittaessa muokata karsintaprosessejaan