Mestarien liigaan on vaikeaa löytää joukkuetta Suomesta, ja nyt paikka on menossa sarjaneloselle

Kuva: CEV.eu

Suomea saattaa edustaa lentopallon naisten Mestarien liigassa yllättäen LP-Vampula.

Huittinen on LP-Vampulan kotipaikka. Maanantaina 11. toukokuuta Huittisten kaupunginhallitus hyväksyi Mestarien liiga -yhteistyösopimuksen LP-Vampulan kanssa. Sopimuksen arvo on 5 000 euroa.

Vampula osallistuisi kauden 2020-2021 Mestarien liigaan nimellä LP Huittinen. Huittisten kaupunki saisi sopimuksen nojalla markkinointinäkyvyyttä.

– Mestarien liigassa pelaamisella on erityisesti urheilullista arvoa. Pelit Euroopan huipputasolla ovat tärkeitä tapahtumia paitsi pelaajille, kannattajille ja junioreille myös laajemmin huittislaisille, kaupunginhallituksen kokouspöytäkirjassa kuvaillaan.

– Mestarien liigassa pelaaminen ja ottelutapahtumat olisivat osa kaupungin markkinoinnin kokonaisuutta, jolla lisätään kaupungin tunnettuutta sekä myönteistä julkisuuskuvaa. Näin edesautetaan työvoiman saamista yrityksiin ja ihmisten houkuttelemista kaupungin kaupallisten palvelujen piiriin.

Mestarien liiga on Euroopan tärkein seurajoukkuekilpailu. Sen järjestää Euroopan lentopalloliitto CEV.

Kotimaisen Mestaruusliigan kausi jäi kesken koronaviruspandemian vuoksi. Naisten liigassa runkosarja saatiin kuitenkin loppuun. Runkosarjan voitto olisi antanut Pölkky Kuusamolle mahdollisuuden lähteä Mestarien liigaan – nimenomaan sen varsinaiseen vaiheeseen eli alkulohkoihin – mutta seura ei ottanut paikkaa vastaan.

Monissa palloilulajeissa, erityisesti jalkapallossa, paikat eurocupeihin ovat himoittuja. Toisin on lentopalloilussa. Taloudelliset riskit koetaan usein liian suuriksi. Toiseksi runkosarjassa sijoittui LP Kangasala ja kolmanneksi LiigaPloki; joukkueilla ei ollut ilmeisestikään halua ja/tai resursseja lähteä Mestarien liigaan. LP-Vampula oli neljäs.

Lentopallon Mestarien liigan kussakin alkulohkossa pelaa neljä joukkuetta, ja sarja on kaksinkertainen. Näin joukkueille kertyy kolme koti- ja kolme vierasottelua.

Suomalaisjoukkueista nykymuotoisessa Mestarien liigassa ovat pelanneet LP Salo ja Hämeenlinna (naiset) sekä Ford Store Levoranta Sastamala (miehet).

Mestarien liigassa LP-Vampulalla olisi mahdollisuus tehdä historiaa: kolmen kauden jälkeen suomalaisilla naisten joukkueilla on kisasta vain tappioita. Ainoan suomalaisen otteluvoiton on ottanut Ford Store Levoranta Sastamala (VaLePa) joka voitti miesten Mestarien liigassa PAOK Thessalonikin syksyllä 2017.

Suomalaiset joukkueet lentopallon Mestarien liigassa 2015–2020

2015 LP Salo (LP Viesti): 6 ottelua, ei otteluvoittoja, 7 erävoittoa, 2 sarjapistettä

2018 Ford Store Levoranta Sastamala: 6 ottelua, 1 otteluvoitto, 4 erävoittoa, 2 sarjapistettä

2019 Hämeenlinna (Hämeenlinnan Lentopallokerho): 6 ottelua, ei otteluvoittoja, 2 erävoittoa, 1 sarjapiste

2020 LP Salo: 6 ottelua, ei otteluvoittoja, 1 erävoitto, ei sarjapisteitä