Mestarien liigasta tuli Suomessa kiistapallo – näin osapuolet reagoivat

Kuva: CEV.eu

Salolainen LP Viesti on saamassa paikan lentopallon naisten Mestarien liigaan kaudeksi 2020-2021.

Mestarien liiga on Euroopan tärkein seurajoukkuekilpailu. Sen järjestää Euroopan lentopalloliitto CEV.

Suomalaisen joukkueen valintaprosessi on mennyt kiharaiseksi. Kotimaista Mestaruusliigaa ei voitu pelata loppuun koronaviruspandemian takia. Runkosarjavoiton perusteella ensimmäinen ehdokas oli Pölkky Kuusamo, joka ei ottanut paikkaa vastaan.

Myös sarjakakkonen LP Kangasala ja sarjakolmonen LiigaPloki kieltäytyivät kunniasta.

Runkosarjassa neljänneksi sijoittunut LP-Vampula sen sijaan kiinnostui, ja seura teki jo Mestarien liigaa koskevan yhteistyösopimuksenkin Huittisten kaupungin kanssa. Suomen liiton hallitus on kuitenkin päättänyt, että suomalaiseksi joukkueeksi Mestarien liigaan on ehdolla LP Viesti.

Suomen Lentopalloliiton toimitusjohtaja Seppo Siika-aho sanoo, että valintaprosessia käydään Euroopan liiton sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti.

– Hallitus totesi ensin tilanteen ja sen, että Mestarien liigaan oli enemmän kuin yksi kiinnostunut seura, Siika-aho kertoo Lentopallo.infolle.

– Tämän jälkeen hallitus keskusteli siitä, mikä seura täyttää parhaiten CEV:n kilpailusääntöjen kriteerit ja CEV:n antaman ohjeistuksen. Päätös tehtiin sen pohjalta.

Mestarien liiga -saagan viimeisin käänne ei miellytä LP-Vampulaa. Vampulan mukaan sekä Suomen liitto että CEV oli jo näyttänyt seuralle vihreää valoa. Lajijohtaja Hanna Arve-Talvitie sanoo mielipiteensä suoraan.

– LP-Vampula on erittäin pahoillaan Lentopalloliiton linjattomasta toiminnasta, Arve-Talvitie kommentoi Lentopallo.infolle.

LP-Vampula on tehnyt Suomen liitolle jatkoselvityspyynnön, jossa se esittää nyt tehdyn päätöksen kumoamista.

Lentopallon Mestaruusliigassa 2019-2020 LP Viesti sijoittui ansiokkaaseen historiaansa nähden heikosti, viidenneksi. LP Salon nimellä joukkue pelasi myös Mestarien liigaa ja hävisi kaikki kuusi otteluaan saamatta yhtään sarjapistettä. Ankaralla loukkaantumistilanteella oli osuutensa odotettua heikompaan tulostasoon.

Vaikka tilanne on monin tavoin vaikea niin salolaisseurassa kuin lentopalloilussa muutenkin, LP Viesti on kelvollinen ehdokas Mestarien liigaan – nimenomaan sen varsinaiseen vaiheeseen eli alkulohkoihin. LP Viestiin on koottu iskukykyinen joukkue vuodesta toiseen, ja kotihallikin täyttää Mestarien liigan vaatimukset.

Myös LP-Vampulalla on täysin perusteltu asema väännössä Mestarien liigan paikasta. Seuralla on takanaan kaupunki sekä muita yhteistyötahoja. Kotimaisessa liigassa joukkue kuului kauden ilopilkkuihin ja voitti koko edellisen vuoden mitalikolmikon ainakin kertaalleen: niin Viestin, Hämeenlinnan Lentopallokerhon kuin Pölkky Kuusamon. Eurokilpailujen kolmostasolla Challenge Cupissa Vampula taisteli urheasti Volley Luganoa vastaan, mutta putosi jatkosta äärimmäisen tasaisten vaiheiden jälkeen.

Hurrikaani-Loimaalla on runkosarjamenestyksensä ansiosta mahdollisuus lähteä miesten Mestarien liigan alkukierroksille eli käytännössä karsintoihin. Lisäseikka eurotilanteeseen on sekin, että Suomen liitto tulee esittämään Suomelle yhtä lisäpaikkaa niin miesten kuin naisten Mestarien liigaan.

Suomalaisjoukkueista nykymuotoisessa Mestarien liigassa ovat pelanneet LP Salo ja Hämeenlinna (naiset) sekä Ford Store Levoranta Sastamala eli VaLePa (miehet).

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.