Legendaarinen lentopalloilija Sergio, 44, lopetti uransa

Kuva: FIVB

Sergio, yksi kaikkien aikojen lentopalloilijoista, on päättänyt uransa.

Brasilialainen libero Sergio Dutra dos Santos, joka tunnetaan parhaiten nimellä Sergio tai Serginho, edusti maataan 15 vuoden ajan ja pelasi ammattilaisena useissa huippujoukkueissa.

Hänen kansainvälinen voittoluettelonsa on huima: kaksi olympiakultaa, kaksi MM-kultaa, kaksi maailmancupin voittoa, seitsemän Maailmanliigan mestaruutta.

Sergio valittiin parhaaksi pelaajaksi olympialaisissa 2016 ja Maailmanliigassa 2009. Hänestä tuli ensimmäinen libero, joka saa parhaan pelaajan kunnian Maailmanliigassa.

Olympialentopalloilijana Sergio, 44, on omassa kastissaan. Kukaan muu miespelaaja ei ole voittanut yhtä kirkasta mitalisarjaa. Sergiolle tuli kahden kullan lisäksi kaksi hopeaa. Venäjän Sergei Tetjuhinilla (kulta, hopea, kaksi pronssia) ja Italian Samuele Papilla (kaksi hopeaa, kaksi pronssia) on niin ikään neljä olympiamitalia.

Sergio on ainoa miespelaaja, joka on esiintynyt neljässä perättäisessä lentopallon olympiafinaalissa. Lisäksi hän on eniten olympiamitaleita Brasiliaan tuonut joukkueurheilija.

– Rion olympialaisten (2016) jälkeen yritin lopettaa, mutta muut eivät antaneet niin tehdä. Uusi kausi toi aina uudet haasteet, ja minullehan haasteet kelpaavat. Nyt voin katsoa taaksepäin ja olla äärimmäisen ylpeä urastani, Sergio kertoi Instagramissa.

Brasilian liigassa Sergio edusti useita seuroja, viimeiseksi jäi Volei Ribeirao. Italian liigassa hän kantoi Piacenzan värejä 2004-2008. Pelaajauransa jälkeen hän keskittyy hevosten hoitamiseen maatilallaan sekä vähävaraisten lasten auttamiseen.

– Jos joku haluaa muistella uraani ja kunnioittaa sitä, käy se parhaiten menemällä kentälle ja pelaamalla lentopalloa, viestittää Sergio.

Hiljattain on loppu koittanut usealle muullekin merkittävälle pelaajauralle. Italialainen yleispelaaja Cristian Savani ja saksalainen passari Denise Hanke päättivät lähteä uusille urille. Molemmat toimivat maajoukkueidensa kapteeneina.

Tähtitason pelaajia lähti ”eläkkeelle” Suomessakin. Maajoukkue- ja arvokisasankarit Mikko Oivanen ja Olli Kunnari lopettivat uransa VaLePan väreissä. Pelit loppuivat myös Vantaa Ducksin seuraikoni Toni Kankaanpäältä.

Johtava pelaaja putosi Suomen naisten lentopallomaajoukkueen vahvuudesta, kun keskitorjuja Laura Pihlajamäki päätti lähteä etsimään muita haasteita. Lisäksi libero Saana Koljonen lopetti uransa, tosin vastoin tahtoaan. Nilkan infektiovaivan takia hän ei pystynyt enää pelaamaan.