“Suomen paras” – lentopalloilija Sakari Mäkinen on yksi EM-toivoista

Kuva: FIVB

Lentopalloilija Sakari Mäkinen nousi ratkaisupelaajaksi viikonloppuna käydyssä, liigajoukkueiden välisessä turnauksessa.

VaLePa otti nimiinsä Akaassa pelatun Hunajaturnauksen voitettuaan kaikkiaan kymmenen erää. Kuuteen erävoittoon pääsivät Vantaa Ducks, virolainen Saaremaa Võrkpalliklubi ja Akaa-Volley. Raision Loimu jäi tällä kertaa hännänhuipuksi voitettuaan kaksi erää.

Yleispelaaja Mäkinen, 25, on esiintynyt Suomen maajoukkuepaidassa muun muassa MM-kisoissa. VaLePan valmentaja Janne Kangaskokko kehaisi etenkin torjuntaa.

– Sakari Mäkinen on Suomen paras laitatorjuja. Mikko Esko sekä Romans Sauss taitavat homman myös, Kangaskokko kommentoi.

– Meillä on ulottuva ja liikkuva joukkue, David Petterssonin johdolla pitkät miehet napsivat torjuntoja. Torjunta ja puolustus kulkevat käsi kädessä. Torjujat voivat luottaa, että Ruohola (libero Risto Ruohola) puolustaa tiiviin torjunnan ohi tulevat pallot. Ruohola puolestaan saa luottaa torjunnan tekemiseen.

Mäkinen on VaLePan kasvatti ja pelaa nyt Sastamalassa ensimmäisen kerran sitten vuoden 2015. Viisi vuotta sitten alkanut kierros vei yleispelaajan Rantaperkiön Iskuun, belgialaiseen Lindemans Aalstiin ja valkovenäläiseen Shahter Soligorskiin. Viime kausi sujui Hurrikaani-Loimaassa mallikkaasti.

Monen muun suomalaispelaajan tavoin Mäkisellä on tähtäin vuoden päässä ja lentopallon EM-kisoissa 2021. Suomi pelaa alkulohko-ottelunsa Tampereella.

Akaa-Volley ei yltänyt kotiedusta ja laadukkaasta miehistöstään huolimatta kuin neljännelle sijalle. Tähtihakkuri Urpo Sivula näytti tosin olevan rajussa vireessä, ja mielenkiintoinen kaveri on myös virolaispassari Markkus Keel.

Akaa-valmentaja Oliver Lüütsepp, virolainen hänkin, oli tyytyväinen turnauksen antiin. Hän kertoi, että turnaus oli hyvä tilaisuus kierrättää pelaajia.

– Saimme kokemusta erilaisista kokoonpanoista, ja nuoremmat haastajat saivat näyttää kykynsä, lausui Lüütsepp.

– Pelaajien fysiikkapuoli on kunnossa. Ensi viikolla pitää keskittyä etenkin passareiden ja hyökkääjien yhteistyöhön. Ajoituksissa on vielä hiomista. Etenkin keskitorjujien ja passareiden yhteistyön pitää olla ajoituksiltaan saumatonta.

Hurrikaani-Loimaa jätti turnauksen väliin koronavirusriskien vuoksi. Hunajaturnaus pelattiinkin viiden joukkueen yksinkertaisena sarjana kolmieräisin otteluin.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan on määrä käynnistyä 1. lokakuuta.

Teksti: Pasi Tuominen, Mauri Esko (VaLePa), Harri Mattila (Akaa-Volley)