Lentopallon miesten Mestaruusliiga: joulutodistukset 2020

Lentopallon miesten Mestaruusliigassa vuosi 2020 päättyi jo marraskuussa. ”Joulutodistukset” voidaankin ojentaa joukkueille rutkasti etuajassa.

Seuraavassa Lentopallo.infon näkemys joukkueille kuuluvista kouluarvosanoista.

Savo Volley: Savolaisjoukkueen syyskausi hipoi täydellisyyttä. Ryhmä löi tiskiin yhdeksän perättäistä voittoa eikä kärsinyt pistemenetyksiä. Väistämätön tuli eteen 25. marraskuuta: VaLePa voitti odotetun kärkiottelun 3-0. Timanttisen kokemuksen ja nuoren kyvykkyyden pistämättömästi yhdistävä Savo menee kohti ensimmäistä liigamitaliaan. 9,5

VaLePa: Kauden alussa Mestarien liigan karsintamatka toi vain tuloksellisen pettymyksen ja koronaviruskaranteenin. VaLePan onneksi liigassa alkoi kuitenkin kulkea (vain yksi tappio, vieraissa Savolle), ja trendi kehittyi syksyn vanhetessa erittäin nousujohteiseksi. VaLePa-Savo vaikuttaa nyt ”unelmafinaalilta”, mutta katsotaan toki kevät ensin. 9+

Kokkolan Tiikerit: Todella pirteä syysesitys, etenkin suhteessa lähtökohtiin ja kansalliseen kilpailutilanteeseen. Valmentaja Mikko Keskisipilä on onnistunut tekemään tiikerilaumasta joukkueen, jossa on kunnioitettavaa tasaisuutta (joskin Jiri Hänninen tekee nousua todelliseksi staraksi). Viimeisimmät tulokset – neljästä ottelusta vain yksi voitto – panevat miettimään. 8+

Hurrikaani-Loimaa: Suuri vaihtuvuus johti epätasaisuuteen. Vaikka lähtijöiden tilalle hankittiin korkeatasoisia pelimiehiä, valmentaja Jussi Heino ei saanut joukkuetta pelaamaan potentiaalisella tasollaan. Marraskuussa alkoi sitten kulkea jo aivan eri tavalla. Jos ylimääräinen ottelutauko käytetään hyväksi, Hurrikaani on kova kevätjoukkue jälleen kerran. 7,5

Vantaa Ducks: Hyvät tulokset jäivät piippuun kauden varhaisessa vaiheessa, vaikka Ducks pelasi varsin kelvollista lentopalloa. Oli väistämätöntä, että vire alkoi tulla esiin tuloksissakin. Syksy päättyi erinomaiseen putkeen, joka toi neljä perättäistä voittoa ja täydet sarjapisteet. Kevään merkittävin jokerikortti. 7+

Lentopalloseura Etta: Oululaisjoukkue on vielä melkoinen arvoitus, eikä vähiten sen takia, että plakkarissa on vasta kahdeksan ottelua (Hurmoksella ’ahkerimpana’ jo 13). Parhaimmillaan Etta näyttää samankaltaiselta ryhmältä kuin se, joka otti sensaatiohopeaa viime vuonna. Suoritusvarmuutta tarvitaan toki paljon lisää. 7

Lakkapaa.com: Ettan tavoin vasta kahdeksan ottelua pelattuna. Selväksi on käynyt, että joukkueen uudistaminen onnistui, ja ulkomaalaispelaajatkin ovat tekijämiehiä. Hyvät mahdollisuudet pudotuspeleihin. Pleijaripaikka olisikin Rovaniemellä pieni mestaruus viime kauden flopin jälkeen. 7

Akaa-Volley: Mestaruusliigassa mikään joukkue ei kestä kahden maajoukkuetason pelaajan samanaikaista sairauslomaa. Libero Voitto Köykän ja keskitorjuja Markus Kaurton poissaolot eivät kuitenkaan selitä kaikkea. Voittamisen himo ei riitä, ja kuuluisa ”se jokin” on kadoksissa. Nähdyllä meiningillä ei asiaa edes välieriin keväällä. 6,5

Raision Loimu: Uuden valmentajan ja uusien pelaajien saavuttua Loimu kulki positiivisin mielin kohti uutta kautta. Pelillisiä ongelmia vähättelemättä on korostettava, että Raisiossa jouduttiin olosuhteiden uhriksi. Argentiinalaiset vahvistukset pääsivät liian myöhään Suomeen, ja talouspaineiden lisäännyttyä heidät pian lomautettiin. Vaikeudet kasvattavat: koska mikään joukkue ei putoa liigasta, Loimulla on keväällä mahdollisuus antaa nuorille lupauksille arvokasta peliaikaa. 5+

Karelian Hurmos: Kauden lähtökohdat olivat haasteelliset, ja ongelmat vaan lisääntyivät otteluiden alettua. Joukkueen taso ei riitä muiden liigaryhmien rinnalla muutenkaan, mutta sitten vielä australialaishankinta epäonnistui ja vahvistukseksi hankittu yleispelaaja Jere Heiskanen loukkaantui. Pitkä kevät tulossa. Taisteluilmeen löytymisellä on tosin paljon pelastettavissa. 5

Lentopallon Mestaruusliiga: syyskauden 2020 tilastollinen ihannekokoonpano

Passari: Fedor Ivanov, Savo

Hakkuri: Aaro Nikula, VaLePa

Yleispelaajat: Sakari Mäkinen, VaLePa ja Jiri Hänninen, Tiikerit

Keskitorjujat: Tommi Siirilä, Savo ja Karri Kutinlahti, Hurrikaani

Libero: Jesse Mäntylä, Etta

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.