”Voi jopa vähän jossitella” – ykkössarjan Lempo-Volley haastoi VaLePan komeasti lentopallon Suomen cupissa

Kuva: Kari Kautto

Lentopallon Suomen cupissa hallitseva mestari VaLePa on edennyt välieriin. Lauantaina VaLePa voitti 1-sarjajoukkue Lempo-Volleyn erin 3-1.

VaLePa teki Lempäälän Hakkarin yleisöttömässä illassa sen, mitä siltä odotettiin. Vierasjoukkue otti välieräpaikan voittamalla Lempo-Volleyn erin 3–1 (21–25, 25–20, 25–17, 25–22). Helpolla VaLePa ei kuitenkaan päässyt, Lempo yllätti kaikki viemällä avauserän nimiinsä ja haastoi miehekkäästi ylempisarjalaista. Pelin edetessä tasoero, etenkin ulottuvuuden tuoma vahvuus torjunta- ja hyökkäyspelissä, käänsi taiston VaLePalle.

VaLePan päävalmentaja Janne Kangaskokko päättyi antamaan pelin alusta vastuuta vähemmän pelanneille Anssi Vesaselle, Tuomas Tihumäelle ja Ilari Toimelalle. Lempon päävalmentaja Esa Kunnari puolestaan luotti kokemukseen avausvalinnoissaan.

– Ilari oli mielestäni tänään plussan puolella. Kun alkukankeudesta pääsi, hän selviytyi hyvin. Matias hakkurina ei ollut tänään ihan oma itsensä, nuorelle kaverille ehkä vähän liian tiukka paikka tänään, Kangaskokko summasi nuorien miesten otteita.

Lempolla ei lähes kahden kuukauden pelitauko alussa näkynyt, vaan näyttämisen halu ja into nousivat hallitsevaan rooliin. Rohkeasti, välillä jopa yltiörohkeasti hyökännyt lempääläisryhmä otti heti avauserän alusta ohjakset haltuunsa. Saku Tuomivaara ei ujostellut Mikko Eskoa vastaan pelaamista, ja Lempo-hakkuri Tuomas Sillanpää oli liian kova pideltävä VaLePa-torjunnalle.

– Alku oli meiltä jähmeä, jopa jäätävä. Tiedettiin, että Lempo osaa pelata ja heillä oli kokemuskin puolellaan aloituskokoonpanossa. Onneksi se siitä sitten aukeni meille, VaLePan Kangaskokko tuumasi pelistä.

– Olihan se meillä kysymysmerkki, miten peli lähtee kulkemaan. Upeasti se sitten lähti. Puhuimme kyllä, että lähdetään peliin terävästi, ja siinä onnistuimme, Lempon Kunnari summasi.

VaLePa luotti toisessa erässä samaan kokoonpanoon, ja se toi tulosta. Yleispelaaja Sakari Mäkinen otti isoa roolia etenkin aloitussyötössä, ja VaLePa karkasi heti alkuerässä parin pinnan karkumatkalle. Toisessa erässä VaLePa juhli etenkin torjuntapelissä Mikko Karjarinnan näyttäessä esimerkkiä: VaLePalle kirjattiin seitsemän torjuntaa.

Ilari Toimela toi arvokasta tulitukea laitapeliin tärkeillä pisteillään, ja VaLePa vei erän 25–20. Lempo haki vielä uutta nousua tuomalla Kasper Pennasen peliin, mutta VaLePa vastasi ottamalla hakkuriksi Aaro Nikulan, eikä Lempo saanut kiriä aikaiseksi.

Kolmannen erän alku oli Lempo-liberon Jyri Niemen näytöstä: hän alusti muutaman todellisen maratonpallon voiton lempääläisille. Erän aikana kuitenkin joukkueiden todellinen tasoero alkoi koko ajan tulla selvemmin esille: Lempon hyökkäystehot hyytyivät VaLePan vaimennuksiin ja puolustuksiin. Ja Lempon kenttäpuolustus ei saanut VaLePan korkeammalta tulleita laitahyökkääjiä millään kiinni.

VaLePa oli jo yhdeksän pisteen johdossa parhaimmillaan. Entinen Lempo-tähti Anssi Vesanen esitti erän maukkaimmat torjunnat ja paterit, tosin Lempon Tomi Rumpunen hyökkäsi useamman kerran kuutospaikalta näyttävästi. Kolmas erä kirjattiin VaLePalle 25–17.

Neljänteen erään Lempon päävalmentaja Esa Kunnari sai ryhmänsä vielä uuteen nousuun. Toisessa erässä kehiin tullut yleispelaaja Kasper Pennanen toi lisää lyöntivoimaa ja etenkin Rumpusen tappohyökkäyksillä Lempo oli 7–3-johdossa. Janne Kangaskokon aikalisä siinä tilanteessa kuitenkin puri: VaLePa nousi tasoihin jo 9–9.

Erä pysyi tasaisena pitkään, ja 20 pisteen päälläkin VaLePa joutui tekemään täyden päivätyön erävoiton eteen. Lopussa Lempon verkko- ja syöttövirhe sekä VaLePan Risto Ruoholan upea puolustus ja siitä voitettu piste toivat helpotuksen tunteen VaLePalle voiton muodossa, päätöserä pistein 25–22.

VaLePa pelaa Tampereen Kauppi Sports Centerissä tammikuun lopulla cupin (sponsoroidusti Finnish Teknikum Cup) cupin mestaruudesta. Kaupissa pelataan neljän joukkueen lopputurnaus eli ”final four”. Nelikkoon selvisivät myös Hurrikaani-Loimaa, Savo Volley ja Akaa-Volley.

– Tavoite on hoitaa kannu kotiin Kaupissa, toivottavasti saadaan tapahtuma vietyä läpi tässä tilanteessa, Kangaskokko tuumi.

Lempolaisilla oli pelin jälkeen sekä iloa hienosta haastamisesta että pettymystä, kun oma huippupeli ei aivan riittänyt.

– Eipä olisi ennen peliä uskonut, että jos VaLePalle häviää 1–3, se harmittaa ja voi jopa vähän jossitella, Lempon parhaat pisteet 18 summannut Rumpunen harmitteli.

– Olisin niin mielelläni sen viidennen erän pelannut. Vähän jäi kaivelemaan 4. erän loppu, oltiin iholla, mutta muutama harmittava pallo tuli siinä, Kunnari puhisi.

Parhaina palkittiin keskitorjujaosaston Sten Kruuda Lemposta ja Anssi Vesanen VaLePasta. Konkarit olivat elementissään ja tekivät tukuittain tärkeitä pisteitä joukkueilleen. Lempolla Rumpusta tuki etenkin hakkuri Sillanpää 15 pinnallaan. VaLePan Mäkinen kokosi 16, Toimela 15 ja vajaat kolme erää pelannut Nikula 14 pistettä.

– Vastaanotto toimi meillä tänään tosi hyvin, passarina Saku pelasi todella hyvän pelin, pystyi jakamaan peliä laadukkaasti. Ja hakkuri oli todella vahva, Kunnari kehui.

– Jos pystymme pitämään tämän tason 1-sarjan peleissä, meillä ovat asiat hyvällä mallilla.

VaLePa oli otettu Lempo-Volleyn laadusta kentällä ja kulisseissa.

– Lempo-Volley osoitti pelissä olevansa liigatason joukkue. Myös seuran organisaatio osoitti olevansa liigatasoa. Lemo-Volley järjesti ottelutapahtuman erittäin laadukkaasti, VaLePa kiitti tiedotteessaan.

Otteluraportti: Lempo-Volley