Sammelvuo ja Kerminen taistelevat eurooppalaisesta kunniasta, ja toinen tekee historiaa väkisinkin

Kuva: FIVB

Suomalainen lentopalloilu saa uuden eurocupmestarin keväällä 2021.

Eurooppalaisten seurajoukkuekilpailujen kakkostasolla CEV Cupissa mestaruuden voittaa Tuomas Sammelvuon valmentama Pietarin Zenit tai libero Lauri Kermisen edustama Moskovan Dynamo.

Sammelvuo ja Zenit kaatoivat CEV Cupin kaksiosaisessa välierässä belgialaisen Maaseikin, jota valmentaa Joel Banks. Banks valmentaa myös Suomen maajoukkuetta – hänen edeltäjänsä oli nimenomaan Sammelvuo.

Zenit varmisti finaalipaikkansa hurmokselliseen tapaan. Kotivoiton (3-1) jälkeen tie loppuotteluun näytti selvältä, mutta Maaseik räväytti keskiviikkona kotonaan 3-0-voiton. Mentiin ratkaisevaan, niin sanottuun kultaiseen erään, jonka Zenit vei pistein 18-16.

– Voitimme tarvittavat pisteet kultaisessa erässä. Kolmessa ensimmäisessä erässä emme pelanneet melkein ollenkaan ja olimme hermostuneita. Uskoimme kuitenkin itseemme loppuun asti, Sammelvuo sanoi Zenitin verkkosivuilla.

Kermisen ja Dynamon taival oli selväpiirteisempi. Dynamo voitti ranskalaisen Montpellier’n sekä kotona että vieraissa. Kerminen on eurokentillä Dynamon luottolibero.

Jos Zenit voittaa CEV Cupin, tulee Tuomas Sammelvuosta ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut eurocupin sekä pelaajana että valmentajana. Pelaajana hän voitti Mestarien liigan ranskalaisessa Toursin joukkueessa ja CEV Cupin italialaisessa Cuneossa.

Kerminen menee harvalukuiseen joukkoon, jos cupin vie Dynamo. Hänestä tulisi vasta neljäs suomalainen pelaaja – ja ensimmäinen libero – joka voittaa lentopallon eurocupin.

Sammelvuon lisäksi eurocupin ovat suomalaisista voittaneet Riikka Lehtonen (kaksi kertaa Mestarien liiga ja kerran Challenge Cup) ja Laura Pihlajamäki (Challenge Cup).

Mestarien liiga on luonnollisesti eurocupien korkein taso. CEV Cup on kakkostaso ja Challenge Cup kolmostaso.

Pietarin Zenit ja Moskovan Dynamo pelaavat lentopallon CEV Cupin kaksiosaisessa loppuottelussa  jo maaliskuussa. Ensimmäinen osaottelu käydään Dynamon kotikentällä keskiviikkona 17. maaliskuuta. Zenitin kotiottelun alustava päivämäärä on 23. maaliskuuta.

Naisten CEV Cupin mestaruuden ratkaisevat Monza ja Galatasaray.

Lentopallon eurocupit 2021

Mestarien liiga, välierät

Grupa Azoty Kędzierzyn Koźle – Kazanin Zenit
Perugia-Trentino

Novara-Conegliano
Vakifbank Istanbul – Busto Arsizio

CEV Cup, loppuottelut

Pietarin Zenit – Moskovan Dynamo

Monza-Galatasaray

Challenge Cup, loppuottelut

Milano – Ziraat Bankasi

Alba Blaj – Sistem9 Yesilyurt Istanbul