Huippuliigan hopeamitali lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuon uusin saavutus

Kuva: FIVB

Tuomas Sammelvuo on valmentanut joukkueensa hopealle huippuluokkaisessa lentopalloliigassa.

Sammelvuon valmentama Pietarin Zenit saavutti Venäjän Superliigan hopeaa kaudella 2020-2021. Venäjän lentopalloliiga on yksi maailman korkeatasoisimmista.

Lauantaina käydyssä loppuottelussa Moskovan Dynamo otti Venäjän mestaruuden voitettuaan Zenitin erin 3-1.

Libero Lauri Kerminen edustaa Moskovan Dynamoa. Dynamossa hän pelasi pääasiassa euro-ottelut. Euroopan kentillä tuli CEV Cupin mestaruus.

Venäjän liigan hopeamitali on loistava saavutus; sen merkitystä vain korostaa se, että Zenitin taakse jäivät muiden muassa kahden vuoden takainen mestari Kuzbass Kemerovo sekä suurseura Kazanin Zenit.

Pelaajauran jälkeen Sammelvuo on tehnyt valmennustöitä kymmenisen vuotta. Suomen maajoukkuetta hän valmensi kuuden vuoden ajan. Keväällä 2019 tuli suuri muutos, kun Sammelvuo siirtyi Venäjän maajoukkueen valmentajaksi.

Venäjän liigasta Sammelvuolla on valmentajana entuudestaan mestaruus vuodelta 2019. Silloin hän valmensi Kuzbass Kemerovoa. Mestaruuskevään jälkeen hän siirtyi Pietarin Zenitin päävalmentajaksi.

Ensi töikseen Venäjän peräsimessä Sammelvuo johdatti joukkueen Volleyball Nations Leaguen (VNL) voittoon. Lisäksi hän luotsasi Venäjän olympiakisoihin. Tokiossa joukkue kantaa nimeä ROC, koska Venäjä on suljettu huippu-urheilusta dopingskandaalin takia.

Ennen olympialaisia on ohjelmassa vielä VNL 2021. Joukkueille tulee peräti 15 ottelua jo alkulohkoissa. Alkulohkot pelataan poikkeuksellisesti ns. kuplaolosuhteissa Italiassa.

Tuomas Sammelvuon saavutuksia lentopallovalmentajana

2021: Pietarin Zenit Venäjän liigan hopealle ja CEV Cupin loppuotteluun

2019: Venäjä vuoden 2020 olympialaisiin; Venäjä Volleyball Nations Leaguen voittoon; Kuzbass Kemerovo Venäjän liigan mestaruuteen; Suomi EM-kisoihin

2018: Suomi MM-kisoissa toiselle kierrokselle, lopulta 16:nneksi

2017: Suomi EM-kisoihin; Kuzbass Kemerovo Venäjän cupin finaaliin

2014: Suomi MM-kisoissa yhdeksänneksi – Suomen historian paras sijoitus

2013: Suomi MM-kisoihin karsintojen voittajana

2013 ja 2015: Suomi EM-kisoihin