Tuomas Sammelvuo valmensi Venäjän olympialaisiin, mutta Tokiossa hän luotsaa joukkuetta nimeltä ROC

Kuva: FIVB

Tokion olympialaisten lentopalloturnauksen alkuun on vajaat neljä kuukautta aikaa. Suomen joukkueet jäivät ilman olympiapaikkoja, mutta suomalaisväriä nähdään silti.

Tuomas Sammelvuo johdatti päävalmentajana Venäjän olympiakisoihin. Tokiossa hän valmentaa kuitenkin joukkuetta nimeltä ROC.

ROC on lyhenne Venäjän olympiakomitean englanninkielisestä nimestä Russian Olympic Committee. Kansainväliset urheiluorganisaatiot suosittavat silti, ettei mitään Venäjään viittaavaa kirjoitusmuotoa käytetä.

Venäjä maana suljettiin huippu-urheilusta väliaikaisesti dopingskandaalin vuoksi. Venäjän todettiin syyllistyneen järjestelmälliseen ja valtiojohtoiseen dopingiin. Sulku ilmentyy muun muassa niin, ettei Venäjän lippua ja kansallislaulua saa käyttää.

Venäjä kuuluu maailman tasokkaimpiin lentopallomaihin, ja mitalia ROC lähteekin Tokiosta hakemaan.

– Kaikki tahtovat mitaleita. En ole poikkeus, Sammelvuo sanoi Izvestija-lehden haastattelussa.

– Olen aina sanonut ja tulen sanomaan, että tavoitteemme ovat maksimaaliset. Mutta niin ne ovat muillakin. Kansainvälisen lentopallon taso on niin korkea, että moni maa voi voittaa arvokisoissa, alleviivaa Sammelvuo.

Olympialaisen lentopalloilun paluu Tokioon on merkittävä, sillä juuri siellä laji sai olympiaensi-iltansa 57 vuotta sitten, vuoden 1964 kisoissa.

Lentopallon olympiaturnaus 2020 käynnistyy Tokiossa vuotta aiottua myöhemmin, 25. heinäkuuta 2021. Alkulohkoissa käydään yksinkertainen sarja. Jokaiselle joukkueelle kertyy viisi lohko-ottelua, ja lohkoista neljä parasta jatkavat puolivälieriin.

Kaikki lentopallon olympiaturnauksen ottelut käydään Ariake Arenassa, joka valmistui joulukuussa 2019. Moderni halli vetää 15 000 katsojaa.

Miesten olympialentopallon A-lohkossa pelaavat Kanada, Iran, Italia, Japani, Puola ja Venezuela. B-lohkon muodostavat Argentiina, Brasilia, Ranska, ROC, Tunisia ja USA.

Naisten olympialentopallon A-lohkoon menevät Brasilia, Dominikaaninen tasavalta, Japani, Kenia, Etelä-Korea ja Serbia. B-lohkon joukkueet ovat Argentiina, Kiina, Italia, ROC, Turkki ja USA.

Tuomas Sammelvuolla riittää suuria haasteita ennen olympialaisiakin. Venäjän Superliigassa hän valmentaa Pietarin Zenitiä, joka kohtaa loppuottelussa Moskovan Dynamon.

Välierissä Zenit voitti Kuzbass Kemerovon erin 3-2. Kemerovo voitti mestaruuden kaksi vuotta sitten – avainhahmoinaan valmentaja Sammelvuo ja libero Lauri Kerminen.

Pian liigan päättymisen jälkeen Sammelvuo kokoaa joukkueen kansainväliseen huippuliigaan, Volleyball Nations Leagueen (VNL). Se on maajoukkueiden välisten kesäliigojen ykköskisa maailmassa.

VNL alkaa 25. toukokuuta. Joukkueille tulee peräti 15 ottelua jo alkulohkovaiheessa. Alkulohkot pelataan poikkeuksellisesti ns. kuplaolosuhteissa Italiassa.