Lentopallon naisten EM-kisat 2021: kilpailumuoto, ennakkosuosikit, Suomen asetelmat

Serbia on hallitseva maailmanmestari ja Euroopan mestari. Kuva: FIVB

Lentopallon naisten EM-kisat 2021 alkavat keskiviikkona 18. elokuuta. Suomi on mukana kisoissa.

Alkulohkot pelataan Romaniassa, Serbiassa, Bulgariassa ja Kroatiassa. Suomi pelaa Romanian-lohkossa. Pelipaikka on Cluj-Napoca.

Kaikissa neljässä alkulohkossa on kuusi joukkuetta. Yksinkertaisen sarjan jälkeen kaikkien lohkojen neljä parasta joukkuetta etenevät pudotuspeleihin.

Pudotuspelit alkavat neljännesvälierillä Bulgariassa ja Serbiassa. Samat maat järjestävät myös puolivälierät. Välierät sekä mitaliottelut kamppaillaan Serbiassa. EM-kisat huipentuvat pronssi- ja loppuotteluihin Belgradissa lauantaina 4. syyskuuta.

Serbia puolustaa lentopallon Euroopan mestaruutta. Kisoihin 2021 se lähtee suurimpana ennakkosuosikkina. Serbian tähtiä ovat hakkuri Tijana Boskovic, yleispelaaja Brankica Mihajlovic ja passari Maja Ognjenovic.

Italia nousee ennakkoasetelmassa lähes Serbian rinnalle. Nuori ja räväkkä hakkuri Paola Egonu loistaa ykkösnimenä. Kapteenina toimii pätevä yleispelaaja Miriam Sylla.

Varteenotettavimmat haastajat kärkikaksikolle ovat Venäjä, Turkki ja Alankomaat. Suomi pelaa samassa alkulohkossa kuin Turkki ja Alankomaat.

Arvokisoissa nousee aina mustia hevosia esiin. Nyt sellaisia voivat olla esimerkiksi Saksa ja Puola. Myös Bulgaria voi onnistuessaan järkyttää suurempiaan.

Suomen alkulohkovastustajat ovat Ruotsi, Ukraina, Turkki, Alankomaat ja lohkon järjestäjämaa Romania. Turkki ja Alankomaat ovat omassa kastissaan. Sen sijaan Ruotsia, Ukrainaa ja Romaniaa vastaan Suomella on saumat taistella tasaväkisesti.

Mahdollisuuksia heikentää tosiasia, ettei Tapio Kangasniemen valmentama Suomi pelaa EM-kisoissa parhaalla kokoonpanollaan. Vahvuudesta puuttuu kansainvälisillä kentillä suoriutunut kaksikko: keskitorjuja Roosa Laakkonen ja libero Roosa Koskelo.

Suomi avaa torstaina 19. elokuuta Ruotsia vastaan. Suomi pelaa lohkokamppailunsa huimalla tahdilla kuuden päivän sisään.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue EM-kisoissa 2021

Passarit: Kaisa Alanko, Katja Kylmäaho

Hakkurit: Piia Korhonen, Yasmine Madsen, Iina Andrikopoulou

Yleispelaajat: Suvi Kokkonen, Salla Karhu, Emmi Riikilä, Ronja Heikkiniemi

Keskitorjujat: Michaela Madsen, Daniela Öhman, Anna Czakan

Liberot: Netta Laaksonen, Laura Penttilä

Päävalmentaja: Tapio Kangasniemi