Lentopallon EM-kisat 2021: kilpailumuoto, ennakkosuosikit, Suomen asetelmat

Kuva: CEV.eu

Lentopallon miesten EM-kisat 2021 alkavat keskiviikkona 1. syyskuuta. Suomi on mukana kisoissa.

Alkulohkot pelataan Puolassa, Tshekissä, Suomessa ja Virossa. Suomi pelaa kotilohkonsa Tampereella.

Kaikissa neljässä alkulohkossa on kuusi joukkuetta. Yksinkertaisen sarjan jälkeen kaikkien lohkojen neljä parasta joukkuetta etenevät pudotuspeleihin.

Pudotuspelit alkavat neljännesvälierillä Puolassa ja Tshekissä. Samat maat järjestävät myös puolivälierät. Välierät sekä mitaliottelut kamppaillaan Puolassa. EM-kisat huipentuvat pronssi- ja loppuotteluihin Katowicessa sunnuntaina 19. syyskuuta.

Serbia puolustaa lentopallon Euroopan mestaruutta ja kuuluu jälleen kuumimpiin ennakkosuosikkeihin. Yleispelaaja Uros Kovacevicin tähdittämää joukkuetta valmentaa Slobodan Kovac.

Ranska voitti kesällä olympiakultaa Tokiossa. Kisojen jälkeen valmennusvastuun otti laji-ikoni Bernardo Rezende. Ranskan avainpelaajia ovat yleispelaaja Earvin Ngapeth sekä passarikaksikko Benjamin Toniutti – Antoine Brizard.

Tokion loppuottelussa Ranska kukisti Tuomas Sammelvuon valmentaman ROC:n. EM-kisoissa venäläiset saavat taas kilpailla maansa tunnuksien alla. Hakkuri Maksim Mihailov, yleispelaaja Egor Kliuka ja keskitorjuja Ivan Jakovlev kuuluvat Venäjän valtteihin.

Neljäs kuuma ennakkosuosikki on maailmanmestari Puola. Bartosz Kurek, Michal Kubiak, Pawel Zatorski ja Dawid Konarski ovat vain muutamia Puolan tähdistä. Vital Heynen valmentaa.

Suurimmille ennakkosuosikeille todennäköisimmät haastajat ovat Slovenia ja Italia. Myös Saksa ja Alankomaat ovat väkeviä vastustajia mille ryhmälle tahansa.

Suomi avaa keskiviikkona 1. syyskuuta Pohjois-Makedoniaa vastaan. Pohjois-Makedonian jälkeen vastaan asettuvat Espanja, Venäjä, Alankomaat ja Turkki. Suomi pelaa viisi alkulohkokamppailuaan kahdeksan päivän sisään.

Joel Banks teki rohkeat valinnat EM-ryhmään, joten Suomen iskukyky kisoissa on melkoinen arvoitus. On joka tapauksessa todennäköistä, että Suomen ”päävastustajat” ovat Pohjois-Makedonia, Espanja ja Turkki. Venäjä ja Alankomaat ovat eri tasoa, joten menestys otteluissa päävastustajia vastaan ratkaisee Suomen alkulohkokohtalon.

Kun vielä kotilohko antaa lisäpontta, Suomella on kaikki mahdollisuudet mennä jatkoon. Mahdolliset pudotuspeliottelunsa Suomi aloittaa Gdanskissa, Puolassa 11. tai 12. syyskuuta.

Suomen miehet ovat olleet mukana jokaisessa EM-lopputurnauksessa vuodesta 2007 lähtien. Kaksi vuotta sitten Suomi eteni alkulohkosta pudotuspeleihin ja hävisi neljännesvälierissä Ranskalle.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue EM-kisoissa 2021

Passarit: Eemi Tervaportti, Mikko Esko

Hakkurit: Urpo Sivula, Joonas Jokela, Aaro Nikula

Keskitorjujat: Tommi Siirilä, Sauli Sinkkonen, Miki Jauhiainen

Yleispelaajat: Sakari Mäkinen, Antti Ronkainen, Niklas Seppänen, Niko Suihkonen

Liberot: Lauri Kerminen, Voitto Köykkä

Päävalmentaja: Joel Banks