Miten viimeisimmät koronavirustoimet vaikuttavat lentopallon Mestaruusliigaan?

Suomen paheneva koronavirustilanne ei vaikuta välttämättä lentopallon Mestaruusliigaan ja muihin urheilutapahtumiin.

Suomessa otetaan käyttöön lisää rajoituksia, joiden avulla pyritään hillitsemään virustartuntojen määrää. Esimerkiksi EU:n digitaalisen koronatodistuksen eli ns. koronapassin käyttämistä vähennetään.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa kerrottiin keskiviikkona, ettei koronapassillakaan voi kiertää rajoituksia, jotka koskevat korkean ja keskisuuren riskin tilaisuuksia. Koronapassi ei siis ole kaikkeen toimintaan käypä niin kuin se on viime aikoina ollut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL luokittelee toiminnan suuren, kohtalaisen ja pienen riskin kategorioihin. Urheilussa tapahtuma, jossa ei ole erikseen määriteltyjä istumapaikkoja, voisi kuulua suuren tai kohtalaisen riskin luokkaan.

Tiede- kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) tähdensi, että yleisön pääsy urheilutapahtumiin voi säilyä.

– Tilanne ei rajoita matalan riskin urheilutoimintaa. Matalan riskin urheilutoimintaa on esimerkiksi ottelu, jossa on numeroidut tai nimetyt istumapaikat. Niissä koronapassi olisi käytössä kuten tälläkin hetkellä, Kurvinen sanoi.

Kurvisen mukaan pienen riskin urheilutoiminta voi jatkua. Toisaalta aluehallintovirastot ja kunnat voivat tarvittaessa ottaa käyttöön rajoituksia, jos alueella havaitaan paikallinen tartuntojen ryväs.

Tyypillisesti lentopallon Mestaruusliigan otteluissa ei ole numeroituja tai nimettyjä istumapaikkoja, mutta sellaisten toteuttaminen on täysin mahdollista. Vaatimukset täyttävän paikkajärjestelmän avulla yleisöllisiä otteluita olisi mahdollisuus järjestää ainakin vallitsevassa tilanteessa.

Keskiviikkona Mestaruusliiga vahvisti seuraavansa viranomaisten määräyksiä, ja että joulutauon jälkeen ottelut jatkuvat suunnitellusti 28. joulukuuta.

Koronaviruspandemia puhkesi maaliskuussa 2020. Lentopallokausi 2019-2020 jäi sen seurauksena kesken. Pääsarjassa ei jaettu mestaruuksia tai muita sijoituksia.

Lentopallossa kausi 2020-2021 pääsi suunnitellusti liikkeelle, mutta se jouduttiin viemään ylimääräiselle tauolle loppuvuodesta 2020. Lopulta kautta jouduttiin typistämään. Suomen mestarit ja muut sijoitukset saatiin kuitenkin selville.

Jokainen voi tehdä osuutensa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tehokkaita keinoja ovat rokotuksen ottaminen, maskin käyttö, henkilökohtainen hygienia ja turvavälit.