Ensimmäisen kerran 18 vuoteen: naisten lentopallokulta muualle kuin Saloon tai Hämeenlinnaan

Lentopallon naisten Mestaruusliigan loppuotteluissa 2022 kohtaavat Pölkky Kuusamo ja LP Kangasala.

Asia varmistui torstaina, kun Kangasala kukisti LP Viestin ratkaisseessa välieräottelussa. Arttu Keräsen valmentama Kangasala voitti Salossa erin 3-1 ja vei ottelusarjan voitoin 3-2.

Runkosarjavoittaja Pölkky oli varmistanut finaalipaikkansa jo aiemmin kaatamalla Hämeenlinnan Lentopallokerhon suoraan kolmessa kamppailussa.

Avaimet LP Kangasalan menestykseen ottelusarjassa olivat keskitorjuja Braedyn Tuttonin kuntoutuminen loukkaantumisesta sekä Emmi Jalosen vaihtaminen passariksi. Kun kaksikko tuli avauskuusikkoon neljännessä ottelussa, joukkue alkoi näyttää aivan toisenlaiselta – sarjan seitsemästä viimeisestä erästä Viesti voitti vain yhden.

Viesti kärsi heikosta aloitussyötön vastaanotosta koko ottelusarjan ajan, joskin Linnea Kuuselan vaihtaminen Elena Bechevan tilalle auttoi ajoittain. Tehokkuudessa hakkuri Iina Andrikopoulou jäi yksinäiseksi. Jessica Kosonen pystyi tekemään hyökkäys- ja syöttöpisteitä, mutta virheiden myötä hänen oma pelinsä painui useimmiten lähelle nollatehoja.

Salon ja Hämeenlinnan joukkueet ovat hallinneet naisten kotimaista lentopalloilua yli 20 vuotta. Nyt koetaan sitten vuoden 1999 ensimmäiset loppuottelut, joissa ei nähdä Saloa eikä Hämeenlinnaa. Vuoden 1999 loppuotteluissa Euran Raiku otti kultaa voittamalla Valkealan Kajon.

Vuodesta 2005 lähtien jokainen naisten SM-kulta on mennyt joko Saloon tai Hämeenlinnaan (Vanajan RC, HPK). Vuonna 2004 Suomen mestaruuden saavutti Pieksämäki Volley.

LP Viestiltä katkesi pitkä finaaliputki. Joukkue pelasi kaikissa loppuottelusarjoissa vuosina 2009-2021.

Naisten Mestaruusliigan loppuottelut alkavat Pölkyn kotikentällä tiistaina 12. huhtikuuta. LP Viesti ja Hämeenlinnan Lentopallokerho joutuvat tyytymään tällä kertaa pronssiotteluun.

Lentopallon miesten Mestaruusliigassa loppuottelijat ovat Savo Volley ja VaLePa.

Timo Tolvasen valmentama Savo kaatoi Hurrikaani-Loimaan suoraan kolmessa välieräottelussa. Hurrikaani ei voittanut sarjassa yhtään erää. VaLePa, jota valmentaa Janne Kangaskokko, kampesi Akaa-Volleyn kultamittelöistä myös suoraan voitoin 3-0.

Loppuotteluesiintyminen on Savo Volleylle toinen. VaLePa on puolestaan pelannut kaikissa finaalisarjoissa vuodesta 2016 asti, ja perättäisiä mestaruuksia on neljä kappaletta.

Lentopallon Suomen mestaruus vaatii neljä otteluvoittoa loppuottelusarjassa.

Akaa-Volleyn ja Hurrikaanin kausi päättyy joukkueiden välisessä pronssiottelusarjassa.