Naisten lentopalloliigan loppuottelut – näin käy

Lentopallon Mestaruusliigan naisten loppuotteluissa 2022 kohtaavat Pölkky Kuusamo ja LP Kangasala.

Loppuottelusarja alkaa tiistaina 12. huhtikuuta Kuusamossa, ja mestaruuden viemiseen vaaditaan neljä otteluvoittoa.

Pölkky Kuusamo, joka voitti Suomen cupin, voitti myös liigan runkosarjan. Kangasala sijoittui kolmanneksi.

Seuraavassa loppuottelusarjan asetelmat osa-alueittain.

Passarit: Jalissa Trotter on pelannut tasaisen kauden ja löytänyt tehokkaasti Pölkyn kuumat hyökkääjät. Välierävaiheessa Emmi Jalonen nousi yllättäen Kangasalan aloittavaksi (ja voittavaksi) passariksi, mutta Katja Kylmäaho takaa maajoukkuetason vaihtoehdon. Etu niukasti Pölkyllä.

Hakkurit: Julie Lengweiler on tehnyt varmaa ja välillä loistokastakin jälkeä kuusamolaisjoukkueen päähyökkääjänä. Kangasalan Gabriela Da Silva on tasokas ulkomaalasivahvistus hänkin, mutta suoritusvarmuutta tarvitaan lisää. Jos Gabriela pystyy tasoisiinsa esityksiin illasta toiseen, hakkuriasetelma on koko lailla tasoissa.

Yleispelaajat: Kaksikko Carlyle Nusbaum – Adeja Lambert on Pölkyn erityinen vahvuus. Molemmat hyökkäävät erinomaisesti ja vastaanottavat aloitussyötöt riittävän hyvin. Eritoten Nusbaum tuntuu onnistuvan sitä paremmin, mitä isommista pisteistä pelataan. Kangasalan Emmi Riikilä on pelannut nousujohteiset pudotuspelit ja saa tukea Ronja Heikkiniemeltä. Kuusamolla selkeä etu.

Keskitorjujat: Pölkyn duo Molly Lohman – Linda Andersson ei liikoja loista, mutta esittää luotettavaa verkon keskustan tekemistä. Anderssonin vaatimaton hyökkäysteho on kohenemaan päin. Kangasalan Roosa Laakkonen ja Braedyn Tutton ovat liigan parhaita torjujia, joten on mielenkiintoista nähdä, miten he saavat laidoilta tulevat lujat Pölkky-hyökkäykset kiinni. Tasainen asetelma, jossa Kangasalalla on hyvä yllätyssauma.

Liberot: Kaksi puolustuspelin spesialistia, jotka nauttivat ansaittua suosiota. Kuusamon Sanna Häkkinen ja Kangasalan Tiiamari Sievänen pystyvät nostattamaan joukkueittensa mielialaa loistavilla kenttäpuolustussuorituksilla. Sievänen on hieman varmempi syöttöjen vastaanottaja, joten hienoinen etu Kangasalan suuntaan.

Kreikkalaisen Sotiris Gkotsisin valmentama Pölkky on loppuotteluiden ennakkosuosikki. Vakuuttavan runkosarjan ja tappiottomien pudotuspelikierrosten jälkeen vain kulta kelpaa. Etulyöntiasema on sen verran vahva, että paljon puhuttu ”oma peli” riittää voittoon – jos paketti pysyy kasassa, joukkueen ei tarvitse erikseen keskittyä vastustajan heikkouksien hyväksikäyttämiseen.

Kangasalan valmentaja Arttu Keränen osoitti rohkeaa taktista silmää nostaessaan Jalosen passariksi kesken tasaisen LP Viesti -välieräsarjan. Laadukas valmennustyö on kantanut hedelmää jo pidemmän aikaa. On silti huipputason suoritus, jos Keränen pystyy luotsaamaan joukkueensa kultamitaleille.

Loppuottelusarjasta tuskin tulee läpihuutojuttua. Ellei Kangasala ylly aivan poikkeukselliseen hurmioon, Kuusamo vie mestaruuden otteluvoitoin 4-2.