Ukrainalaiset liigapelaajat antoivat lentopallo-oppia Keski-Suomessa – ”Heiteltiin niinku palloa ja lyötiin”

Anna Jefremenko ja oikean otteen alkeet. Kuva: Elisa Utriainen

Koululaiset Keski-Suomessa saivat nauttia Lentopallon Mestaruusliigan pelaajien lajiopastuksesta.

Tiistaina 10. toukokuuta Viitasaarella sijaitsevalle Huopanan koululle saapuivat Pihtiputaalla asuvat ukrainalaiset lentopalloammattilaiset Anna Jefremenko, Lena Napalkova ja Kirilo Klotshko. Jefremenko ja Napalkova edustavat paikkakunnan pääsarjajoukkuetta LiigaPlokia.

Paikalla olivat myös LiigaPlokin manageri Arto Ihalainen sekä LiigaPlokin sponsorilta Maarakennus Utriaiselta Elisa Utriainen. Hänen ansiostaan LiigaPloki on ollut säännöllinen vieras Huopanan koululla.

LiigaPlokin manageri Ihalainen kertoi kahvipöydän ääressä, miten tyytyväinen hän on tähän yhteistyökuvioon.

– Tässä olisi hyvä toimintamalli hyödynnettäväksi laajemminkin sponsoroinnin yhteydessä, hän sanoo.

– Miten paljon se tuottaisikaan hyvää mieltä kaikille osapuolille, jos pelaajat yhteistyökumppaneiden kutsumina jalkaituisivat kouluihin, palvelutaloihin ja tyky-päiville. Lisäksi se on mielekästä vaihtelua urheilijoillekin, näkee Ihalainen.

Luokanopettaja Pekka Salminen toteaa, että vierailuista on ollut muutakin hyötyä koululle kuin oppitunti lentopallon käsittelyssä. Yksi asia ovat erilaiset kulttuurit. Aiemmin oppilaat ovat kohdanneet näillä vierailuilla pelaajia Yhdysvalloista. Nyt tulivat ukrainalaiset. On aivan eri asia saada tietoa suoraan maassa syntyneiltä kuin oppikirjoista. Se vain kiinnostaa enemmän ja jää paremmin mieleen.

Ei voi myöskään väheksyä ammattiurheilijoiden tapaamista kasvotusten. Jos ei ole tavannut ammattiurheilijaa, ajatus urheilijaksi ryhtymisestä voi tuntua haihattelulta. Kun huomaa urheilijat tavallisiksi ihmisiksi, voi urheilun nähdä yhtenä uravaihtoehtona.

Kuudesluokkalainen Vanamo Vihava kertoo kokemuksesta seuraavaa:

Ensimmäinen tunti oli oppilailla tavallista opiskelua, jonka jälkeen kaikki siirtyivät saliin. Vieraille saatiin esittää kysymyksiä laidasta laitaan, selvisi esimerkiksi pelaajien lempivärejä ja kotipaikkoja ja ukrainalaisia perinneruokia.

– Suomalaiset syövät joka ruualla perunaa! vieraat naureskelivat.

Välissä oli ruokailu – lihakeittoa, sekin sisälsi perunaa – ja välitunti, jonka jälkeen 0-2-luokkalaiset pääsivät oppimaan lentopalloa itse ammattilaisilta.

– Heiteltiin niinku palloa jotenki ja lyötiin. Pompautettiin maahan ja sit lyötiin seinään.

– Heittojuttu oli paras, kertoo Taavetti, 7.

3-6-luokkien actionosuus venähti suunnitellusta yhdestä tunnista lähes kahdeksi, koska kaikki olivat niin innoissaan pelaamisesta. Monen lempiosuus oli iskuharjoittelu passauksesta.

Lopussa kaikki saivat LiigaPloki-tarrat, ja vieraille huudettiin iso kiitos.